Annonce:
Annonce:

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid

Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet. Og han er langtfra den eneste

Annonce:
Følg Samfund

Står du i samme situation? Skriv til journalisterne her.

Et bureaukratisk helvede.

Sådan beskriver britiske Philip Russel sit møde med den danske udlændingemyndighed, Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Styrelsen sendte efter brexit tre informationsbreve ud om, hvordan man skulle forholde sig, hvis man var britisk statsborger bosiddende i Danmark.

Men ingen af de tre breve nåede frem til Philip Russel, og derfor opdagede han fire dage for sent, at han skulle have søgt om at måtte blive i Danmark.

Konsekvensen: han blev bedt om at pakke sine ting og forlade landet inden for en måned.

- Da jeg så afslaget, var jeg målløs. Jeg kunne ikke fatte, at hele mit liv kunne blive ødelagt af en bureaukratisk banalitet, fortæller 47-årige Philip Russel til Ekstra Bladet.

Han har siden 2020 boet i Danmark sammen med sin forlovede, Frederikke Sørensen.

Annonce:

- Jeg synes, det er forkasteligt, at SIRI ikke tager ansvar for, at de her breve i nogle tilfælde ikke er nået frem, siger 32-årige Frederikke Sørensen.

- Det er vanvid, hvis det offentlige kan begå fejl og så straffe borgeren for det. Sådan noget kan ikke foregå i Danmark, fortsætter hun.

Philip Russel og Frederikke Sørensen har skabt sig et liv sammen i Danmark. Foto: Jonas Olufson
Philip Russel og Frederikke Sørensen har skabt sig et liv sammen i Danmark. Foto: Jonas Olufson

Hus, job og forlovet i Danmark
Philip og Frederikke bor sammen i et hus i Svebølle og drømmer om at stifte familie, og til daglig arbejder Philip i et softwareudviklingsselskab. Han har fået lov til at blive i Danmark, mens ankesagen pågår.

I starten var det intet problem at være i Danmark. Og med brexit blev det da også vedtaget, at det skulle fortsætte sådan;

Storbritannien og EU forhandlede sig frem til en udtrædelsesaftale, som medførte, at britere skulle kunne blive i de lande, de var flyttet til, uden problemer.

Landene kunne selv vælge, om de stillede som krav, at briterne skulle søge om at blive på ny. Det valgte Danmark.

Det var her, det gik galt for Philip.

Annonce:

- Vi besøgte SIRI, dengang Philip fik sin opholdstilladelse, og der fik vi at vide, at nu skulle han ikke foretage sig yderligere. Men pludselig var der en ansøgningsfrist, vi aldrig havde hørt om, fortæller Frederikke Sørensen.

- Jeg skyndte mig selvfølgelig at søge, så snart jeg fandt ud af det. Men det betød ikke noget, tilføjer Philip Russel.

Frederikke Sørensen har i store dele af sit liv kæmpet med psykisk sygdom i form af depression, angst og ptsd. Det er også grunden til, at hun og Philip ikke uden videre kan flytte til hans hjemland. Foto: Jonas Olufson
Frederikke Sørensen har i store dele af sit liv kæmpet med psykisk sygdom i form af depression, angst og ptsd. Det er også grunden til, at hun og Philip ikke uden videre kan flytte til hans hjemland. Foto: Jonas Olufson

Ikke den eneste
I over fire måneder gik Philip og Frederikke og ventede på svar fra SIRI. Ængstelsen voksede, og deres liv blev sat på pause. Parret endte endda med at udskyde deres planlagte sommerbryllup.

I maj tikkede afslaget ind.

- Jeg kunne ikke få vejret. Det var som at få en mavepuster, fortæller Frederikke Sørensen.

Begik kæmpe brøler - to gange

Det er ikke kun i forbindelse med de tre orienteringsbreve, at SIRI efter Philip Russels og Frederikke Sørensens mening har fejlet.

I forbindelse med sagen har SIRI nemlig to gange forsøgt at indkalde Philip til partshøring, men begge gange er det gået helt galt.

En partshøring har til formål at indhente yderligere informationer i en sag og bliver kun taget i brug, hvis man hælder til at afgøre sagen til ugunst for parten - i dette tilfælde Philip.

Men første gang kom indkaldelsen samme tid som afslaget, og Philip fik derfor af gode grunde ikke mulighed for at blive hørt i sin egen sag. SIRI har efterfølgende erkendt fejlen, som skyldes tekniske problemer, og har som følge af den valgt at genoptage sagen, der ellers var blevet anket.

Men også anden gang gik det galt. Her landede indkaldelsen til en ny partshøring af uransagelige årsager i en helt forkert e-boks-indbakke, nemlig Frederikkes fars.

Han var på ferie og opdagede det først flere uger senere. Derfor fik Philip - endnu engang - ikke mulighed for at indsende oplysninger i sin egen sag.

Nu venter parret på en ny afgørelse i deres sag, der altså fortsat ser ud til at ende med et afslag.

Philip Russel er ikke den eneste brite, som ikke har modtaget de tre informationsbreve, og som derfor ikke fik søgt i tide.

På et møde i marts i år drøftede SIRI således problemet, samt hvorvidt det burde have betydning for ens sag eller ej, hvis man ikke havde fået brevene.

Annonce:

Det burde det ikke, konkluderede de. Brevene er nemlig 'supplerende service og en del af en informationskampagne' og kan også findes på myndighedens hjemmeside.

Det fremgår af et mødereferat, Ekstra Bladet har læst.

- Kunne I ikke have gjort mere for at holde jer opdaterede om Philips situation?

- Jeg ved godt, at de siger, at man selv skal holde sig opdateret på hjemmesiden. Men hvis man som borger konstant skal holde øje i tilfælde af, at reglerne ændrer sig, kunne man ikke lave andet. Det er en jungle derinde, siger Frederikke Sørensen.

- Og vi stolede også bare på det, da vi fik at vide, at vi ikke skulle foretage os yderligere.

Parret har ikke givet slip på håbet om, at Philip kan få lov til at blive i Danmark. Foto: Jonas Olufson
Parret har ikke givet slip på håbet om, at Philip kan få lov til at blive i Danmark. Foto: Jonas Olufson

Kæmper for kærligheden
Foruden mødereferatet meddeler parrets advokat over for Ekstra Bladet, at han har tre andre klienter, som fik afslag efter at have misset ansøgningsfristen, fordi de ikke blev orienteret af myndighederne.

Annonce:

Det til trods for, at det er en del af udtrædelsesaftalen, at værtslandet - i dette tilfælde Danmark - kan vælge at se bort fra overskridelse af fristen, hvis der er en 'rimelig grund' til, at den ikke blev overholdt.

Trods modgangen ser parret ingen anden mulighed end at kæmpe videre for, at Philip kan blive i Danmark.

- Jeg vil være sammen med Frederikke. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden hende. Hvis det betyder, at jeg må kæmpe en kamp mod systemet, så gør jeg det, siger Philip Russel.

Ikke vores ansvar

SIRI ønsker ikke at forholde sig til den konkrete sag og har sendt et mailsvar, hvori de undlader at svare på flere af Ekstra Bladets spørgsmål.

Vi ville ellers gerne have svar på, om styrelsen mener, at det er hyklerisk, at den selv begår to meget store fejl i behandlingen af Philips sag, men samtidig nægter at godkende hans ansøgning, fordi den blev sendt fire dage for sent.

'Selvom der generelt er stor opmærksomhed omkring konsekvenserne af Brexit, valgte SIRI siden efteråret 2020 som en service at udsende tre informationsbreve til cirka 19.000 herboende britiske statsborgere og deres familiemedlemmer,' lyder det i et uddrag af svaret fra SIRI.

'I orienteringsbrevene oplyste vi, at britiske statsborgere skulle indgive en ansøgning om fornyet opholdsret. Til personer, der ikke havde mulighed for at modtage Digital Post, SIRI sendte orienteringsbrevene med almindelig, fysisk post,' fortsætter de og oplyser, at de i alt har modtaget 256 ansøgninger, som ikke overholder fristen.

'Da SIRI stadig løbende behandler ansøgninger, der er indgivet efter fristen, har SIRI på nuværende tidspunkt ikke et samlet tal på, hvor mange britiske statsborgere, der står til at miste deres rettigheder i henhold til udtrædelsesaftalen.

Hvis der er begået en fejl i sagsbehandlingen, skal SIRI selvfølgelig rette op på den. Det kan betyde, at en borgers sag fx kan blive genoptaget, og borgeren får mulighed for at komme med nye oplysninger eller bemærkninger'.

Kaare er kold
Ekstra Bladet har også forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) om sagen, men han har ikke ønsket at stille op.

Ministeren har i stedet sendt et skriftligt svar:

'Det er selvfølgelig uheldigt, hvis nogle briter ikke har fået søgt om ny opholdstilladelse efter Brexit. Jeg tror, at de fleste har været opmærksomme på, at Storbritannien trådte ud af EU, og at det vil kunne få betydning for briters opholdsgrundlag i Danmark og resten af EU,' skriver han.

'SIRI har sendt tre informationsbreve til herboende briter. Der er blevet lavet oplysningskampagner målrettet herboende briter. Og min forgænger var ude og opfordre briter til at søge om ophold efter de nye regler. Så jeg synes egentlig, at vi har gjort, hvad vi kunne for at informere herboende briter om, hvordan de sikrer, at de kan blive i Danmark inden for rammerne af udtrædelsesaftalen'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: