Broget jordbærsæson lakker mod enden

Vand, varme, nattefrost og solskoldning. Det har været en meget udfordrende sæson for jordbæravlerne, hvor det nu er ved at være slut med frilandsbærrene

Et jordbær. Arkivfoto: René Schütze
Et jordbær. Arkivfoto: René Schütze
Følg Samfund

Smagen af friske, solmodne danske jordbær er for de fleste en af sommerens store fornøjelser. Bærrene bliver oftest revet væk i sommerferieperioden både i supermarkeder, fra vejboder og fra pluk selv-markerne.

I år har bærrene dog måttet kæmpe med stærkt blandet vejr gennem hele vækstsæsonen. Mange er gået til, og nu lakker højsæsonen mod enden for frilandsbærrene.

- Det har langt fra været en dans for avlerne i jordbærmarkerne i år. Der har været masser af udfordringer, siger Dan Haunstrup Christensen, der er konsulent i gartnerirådgivningen Hortiadvice med bær som speciale.

Først bød vinteren på masser af vand. Så fulgte nattefrost i store dele af landet i mange nætter og siden voldsom varme i juni.

- Jordbær kan blive solskoldede ligesom vi andre. De bliver bare ikke røde men brune på solsiden, og så modner de uendeligt hurtigt, så det er svært at følge med for plukkerne, siger han.

I sidste uge kom der så masser af fugt i dagevis, hvilket får bærrene til at svulme op og rådne.

- Det har kostet på bundlinjen for mange avlere, selv om der har været fornuftige priser for avlerne i år, siger Dan Haunstrup Christensen.

De, der vil nå at lave jordbærsyltetøj eller fryse ned til vinteren, skal til at skynde sig.

- Frilandsbærrene klinger af midt i juli på Fyn, Sjælland og i Sønderjylland. Men der vil nok være jordbær at få i Nordjylland i nogle uger endnu, vurderer konsulenten.

Der vil stadig være danske jordbær længe endnu. Men de er ikke fra friland og typisk dyrket i plastiktunneler.

Til gengæld har priserne været fornuftige i år. Bortset fra en periode i juni, hvor det var meget varmt, og der kom masser af bær på markedet hurtigt.

Selv om jordbær er en udfordret branche, underkastet vejrgudernes luner, så mener konsulenten, at der er basis for mere dansk jordbærdyrkning, hvis avlerne bare finder deres eget marked.

- Det skal være de steder, hvor der ikke er masser af jordbær i forvejen. Så det gælder især i de egne, hvor der ikke er lokalt salg med boder, gårdbutikker og pluk selv. Især Jylland, nogle af øerne og Vestsjælland, siger han.

/ritzau/

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.