Burger-bossens forsvar: Frossent kød skyldes bæredygtighed

Den skandaleramte burgerkæde Burger Shack er gået i forsvar på Facebook, efter Ekstra Bladet har fortalt, at myndighederne har udført en omfattende razzia, der afslørede en lang række kritisable forhold i burgerkædens forretninger

Burgerkæden er gået i forsvar på Facebook, men forsvarstalen falder ikke i god jord blandt brugerne. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Burgerkæden er gået i forsvar på Facebook, men forsvarstalen falder ikke i god jord blandt brugerne. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Følg Samfund

Dårlig hygiejne, markedsførings-løgne og gammelt kød.

Ekstra Bladet kunne fredag fortælle, at myndighederne har gennemført en omfattende razzia af 15 Burger Shack-filialer samt kædens hovedkontor. Fødevarekontrollen fandt ved razziaen en lang række grove brud på fødevarelovgivningen, der har ført til flere bøder.

Lørdag eftermiddag gik burgerkæden så i forsvar på Facebook.

Her redegør burgerkæden for, hvorfor de mener, at Ekstra Bladets historie, der er lavet på baggrund af kontrolrapporter fra den omfattende razzia samt interview med Fødevarekontrollens rejsehold, 'ikke er korrekt' og ikke danner et 'retvisende' billede.

Det er dog langt fra alle, der køber burgerkædens forklaring: 'Nu er der jo ikke kun én forseelse, med en lille bøde. Det er systematisk alle jeres restauranter, og nogle af bøderne er på den maksimale størrelse.
Man kan mene hvad man vil om Ekstrabladet, men fødevarestyrelsens rapporter taler for sig selv, og dem adresserer i slet ikke godt nok her', skriver en Facebook-bruger.

Du kan læse mere om dokumentationen for Ekstra Bladets historie, og de forhold, som Fødevarekontrollen kunne konstatere, her:

Dokumentation: Her er de 30 sanktioner

 1. Indskærpelse: Kædekontoret var ikke registreret hos Fødevarestyrelsen. Læs kontrolrapporten her
   

 2. Bøde: Kædekontoret begik vildledende markedsføring. Læs kontrolrapporten her.
   

 3. Bøde: I filialen i Odense C kunne medarbejderne ikke vaske hænder i en vask beregnet til formålet. Læs kontrolrapporten her.
   

 4. Bøde: 115 kg hakkebøffer blev beslaglagt i Odense C, fordi de var for vame. Læs kontrolrapporten her
   

 5. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense opbevarede bøffer ved for høje temperaturer. Læs kontrolrapporten her.
   

 6. Indskærpelse: Filialen ved havnen i Odense kunne ikke dokumentere, hvorfra kød kom fra. Læs kontrolrapporten her.
   

 7. Bøde: Filialen på Trøjborg i Aarhus lod kød stå i en parkeringskælder. Læs kontrolrapporten her.
   

 8. Indskærpelse: Burger Shack i Herning undlod at gennemstege kødet. Læs kontrolrapporten her.
   

 9. Indskærpelse: Burger Shack i Herning var beskidt. Læs kontrolrapporten her.
   

 10. Indskærpelse: Filialen i Jægergårdsgade, Aarhus opbevarede kødet ved for høje temperaturer og gennemstegte det ikke. Læs kontrolrapporten her.
   

 11. Bøde: Filialen i Kolding fik en bøde, fordi der var beskidt med madvarer på gulvet. Læs kontrolrapporten her
   

 12. Bøde: Filialen i Kolding gennemstegte ikke kødet, som var blevet opbevaret for lunt. Der blev fundet konventionelle grøntsager, bl.a. 36 salathoveder. Læs kontrolrapporten her.
   

 13. Bøde: Burger Shack i Horsens opbevarede 52 kilo oksekød og 10 kg. kylling ved alt for høje temperaturer. Det var 10,6 grader varmt. Der var stor mystik om holdbarheden på en masse kylling.
   

 14. Indskærpelse: Burger Shack i Horsens undlod at kassere kød og kylling, der var blevet alt for varmt - vel vidende, at det var for varmt. Og man tjekkede heller ikke køleskabet for fejl.
   

 15. Indskærpelse: Burger Shack i Randers bruge konventionelle grøntsager, men har dog senere overbevist Fødevarestyrelsen om, at man skiltede med, at grøntsagerne ikke var øko. Læs kontrolrapporten her.
   

 16. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skal gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 17. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Der var ikke adgang til varmt vand ved håndvask, altså til at vaske hænder i. Læs kontrolrapporten her.
   

 18. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Nede i marinaden til bøfferne og i osteblanding lå gamle beskidte papkopper, som personalet brugte til at øse indholdet op på maden med, men ingen anede, hvornår kopperne var blevet skiftet. De ansatte kunne ikke oplyse hvornår sidst var blevet rengjort. Læs kontrolrapporten her.
   

 19. Indskærpelse: Burger Shack i Vejle: Lageret og opvaskeområdet var møgbeskidt og dårligt vedligeholdt, så det slet ikke kunne rengøres. Læs kontrolrapporten her.
   

 20. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Der var direkte adgang fra lokum til fødevarelokale. Læs kontrolrapporten her.
   

 21. Bøde på 10.000 kr.: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Solgte farlig kød til kunderne. Modtog den 26. juni et stort parti burgerbøffer. Den 27. juni brød kølerummet sammen. Alligevel brugte filialen bøfferne, der havde været opbevaret ved for høje temperaturer. Først da Fødevarekontrollen slog til, blev bøfferne smidt ud. Læs kontrolrapporten her.
   

 22. Indskærpelse: Burger Shack Skolegade, Aarhus: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 23. Indskærpelse: Burger Shack Exxit59, Vejle: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her
   

 24. Indskærpelse: Burger Shack, Aarhus, Frederiksgade: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 25. Indskærpelse: Burger Shack Aalborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.
   

 26. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Lokumsdøren stod åben med direkte adgang for, at bakterier kunne få adgang til fødevarelokalerne. Læs kontrolrapporten her.
   

 27. Indskærpelse: Burger Shack, Carlsberg Byen: Store mængder kød blev opbevaret ved for høje temperaturer og pommes fritter, der skulle opbevares på frost, var opbevaret ved stuetemperatur på gulvet, hvor det havde stået i dagevis. Personalet indrømmede, at de havde brugt kød, der havde overskredet den ultimative sidste anvendelsesdato. Der blev også fundet konventionelle grøntsager. Læs kontrolrapporten her.
   

 28. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Solgte farlige pommes fritter, der havde stået ved stuetemperatur i en uge - trods en indskærpelse dagen forinden. Man havde ikke kasseret temperaturbelastede burgerbøffer. Læs kontrolrapporten her.
   

 29. Bøde: Burger Shack, Carlsberg Byen: Denne bøde blev givet fordi, der fortsat blev opbevaret pommes frites ved stuetemperatur. De blev nu for en sikkerhed skyld overhældt med blå destruktionsvæske, så Burger Shack ville få svært ved at sælge dem. Læs kontrolrapporten her.
   

 30. Indskærpelse: Burger Shack, Silkeborg: Stegte kun bøfferne til 65 grader, selv om producent og myndigheder krævede, at de skulle gennemsteges til mindst 75 grader. Læs kontrolrapporten her.

Frossen kød skyldes bæredygtighed
Et af de mange kritisable forhold, der blev konstateret af myndighederne, var, at burgerkæden påstod, at 'slagtere hver nat hakker kød til burgerbøffer, så de modtages friske hver dag i restauranterne.’

Men det passer bare ikke kunne Fødevarekontrollen konstatere.

- Vi så både frosne bøffer og bøffer, der lå i seks dage, ofte ved for høje temperaturer for så i nogle tilfælde at blive solgt på absolut sidste anvendelsesdag, forklarede Michael Rosenmark fra Fødevarekontrollens rejsehold til Ekstra Bladet.

Men det frosne kød er der en indlysende forklaring på. For som de fleste andre virksomheder i 2020 slår Burger Shack sig selvfølgelig op på bæredygtighed.

Og hvis man skal tro Facebook-opslaget, er det netop derfor, at Fødevarekontrollen kunne konstatere, at det friske kød fra slagteren - som kæden markedsfører sig med - ved flere tilfælde sås frosset ned.

Ved du noget om Burger Shack?

Skriv til Ekstra Bladets journalist Christian Kloster på k@eb.dk, hvis du ved noget om de kritisable forhold i Burger Shack.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

 

'Det sker sjældent, at vi fryser noget ned, men bæredygtighed er en af Burger Shack’s kerneværdier, og vi vil gerne stoppe madspild. Derfor smider vi selvfølgelig ikke god mad ud. I ét tilfælde blev der påpeget, at vores mærkning, ift. hvordan vi havde nedfrosset kød, ikke var efter Fødevarestyrelsens regler', skriver kæden blandt andet i sin forsvarstale.

Artiklen fortsætter under billedet...

Burger Shack er kommet i modvind, efter Ekstra Bladet har fortalt, at myndigheder har konstateret en lang række kritisable forhold. Foto: Joachim Ladefoged
Burger Shack er kommet i modvind, efter Ekstra Bladet har fortalt, at myndigheder har konstateret en lang række kritisable forhold. Foto: Joachim Ladefoged

Ved kontrollen blev der blandt andet fundet kød, der blev frosset, lige inden det blev for gammelt i september 2019. Fødevarekontrollen kunne også konstatere, at burgerkæden havde brugt for gammelt kød. Blandt andet i Odense, hvor der var blevet nedfrosset en uge for gammel kylling, inden det skulle sælges.

- De lå altså syv dage for længe på køl. De tog dem så ud fra frost 30. juni for at sælge dem, fortalte Michael Rosenmark fra Fødevarekontrollen:

- Nu var der tale om sundhedsskadelige fødevarer. Det var langt, langt over, hvad det kunne klare, hvilket afspejles i bødens størrelse på 20.000 kr. Den største bøde vi har til rådighed, sagde han til Ekstra Bladet.

Kunder raser
Burgerkædens forsvarstale falder ikke i god jord blandt de mange, der har kommenteret opslaget:

En af brugerne svarer på Facebook: 'Nogle fejl, burde bare aldrig ske i første omgang.. Godt der er masser af andre alternativer, hvor de godt kan finde ud af hygiejnen og ordentlig madopbevaring'.

En anden skriver: 'Tror sgu jeg finder et andet sted næste gang jeg skal have en burger.. Føj...' og en tredje: 'I burde lukkes på stedet. Føj i skulle skamme jer'.

Blandt de mange negative kommentarer er der dog enkelte, der støtter burgerkæden:  'Ulvetider for pressen jeg har altid fået gode burgere på Burger Shack og vil blive ved med at komme der'.

Burger Shack afslutter opslaget med at indrømme, at der er blevet begået fejl, men at fødevaresikkerheden betyder alt for dem, og de nægter, at der er blevet serveret sundhedsfarlig mad.

Vil ikke stille op til interview
Burger Shacks direktør, Christoffer No, fik af Ekstra Bladet alle muligheder for at svare på kritikken, men han ønskede ikke at stille op til interview. Ekstra Bladet sendte efterfølgende en lang række spørgsmål på mail, og i et kortfattet svar undveg han at svare på centrale spørgsmål i sagen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Christoffer No, direktør i Burger Shack, har ikke ønsket at stille op til et interview med Ekstra Bladet. I stedet er han gået i forsvar på Facebook. Ditte Kaas Christensen / Burger Shack
Christoffer No, direktør i Burger Shack, har ikke ønsket at stille op til et interview med Ekstra Bladet. I stedet er han gået i forsvar på Facebook. Ditte Kaas Christensen / Burger Shack

'Vi stiller høje krav til fødevaresikkerheden på alle vores restauranter. Vi er glade for, at fødevarekontrollen kiggede forbi. Der er begået fejl – og vi har efterfølgende gennemgået de interne arbejdsgange og foretaget justering for hver enkelt fejl, så de ikke gentager sig', skrev han til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har igen forsøgt at få et interview med Burger Shacks direktør, men det har han ikke ønsket. I stedet har vi sendt en række spørgsmål på skrift, som han har svaret på.

Svarene kan du læse her:

Her er Burger Shacks svar

En lang række Facebook-brugere køber ikke jeres forklaring:

En bruger skriver eksempelvis:

'Nu er der jo ikke kun én forseelse, med en lille bøde. Det er systematisk alle jeres restauranter, og nogle af bøderne er på den maksimale størrelse.

Man kan mene hvad man vil om Ekstrabladet, men fødevarestyrelsens rapporter taler for sig selv, og dem adresserer i slet ikke godt nok her', skriver en Facebook-bruger.

Hvad er din kommentar til det?

'Fødevarekontrollen siger netop, at de ikke har fundet systematik. Der er enkeltstående situationer som vi ikke har håndteret godt nok, som vedrører vores opbevaring og mærkning af kød. Det skal vi gøre bedre. Derefter handler størstedelen af indskærpelserne om hvorvidt, man må servere en mediumstegt hakkebøf. Vi er uenige med Fødevarestyrelsen i – om det tidligere har været klart. Eksempelvis har de givet os 11 glade smileys de sidste to år, for vores mediumstegning. Men nu er retningslinjerne klare. De kom samtidig med Fødevarestyrelsens kontrolrapporter. Og dem følger vi naturligvis fremover'

 

Om nedfrysning af kød skriver I, at I overholder regler om holdbarhed. Hvordan hænger det sammen med, at Fødevarekontrollen kunne konstatere, at der var blevet nedfrosset kød, der havde overskredet sidste anvendelsdato – og var blevet tøet op for at skulle sælges igen? 

'Som også vi har skrevet på facebook har vi ikke været gode nok til at mærke vores kød.  Det er en klar fejl, og det må selvfølgelig ikke ske.'

 

I skriver, at I fryser kød ned, fordi I har meget fokus på madspild og bæredygtighed. Kan du forsikre, at det ikke er for at spare penge?

Hvis I oprigtigt har et ønske om at servere frisk kød, hvorfor smider I det så ikke ud?

'Vi fryser meget sjældent kød ned og hvis det sker handler det først og fremmest om at vi ikke vil smide gode madvarer ud.'

 

Anerkender du, at det kan ses som misvisende at markedsføre sig med, at man bruger bøffer, som ’slagtere hver nat hakker kød til burgerbøffer, så de modtages friske hver dag i restauranterne’ – når det i virkeligheden kan være tale om nedfrossen kød, der i flere tilfælde er blevet nedfrosset tæt på sidste anvendelsesdato?

'Ja da, Derfor har vi jo også fjernet den video med det samme. Vi har dog aldrig sagt at vi vores slagtere hakker vores kød hver nat."

 

I skriver også, at I aldrig har serveret farlig mad?

Hvordan synes du, at det harmonerer med følgende – det er stik imod, hvad Fødevarekontrollen kunne konstatere og gav jer bøde for: 'Eksempelvis havde fersk kylling i kølerummet hos Burger Shack i Odense absolut sidste anvendelsesdato 18. juni.

- Alligevel indfrøs Burger Shack det først en uge senere, 25. juni. De lå altså syv dage for længe på køl. De tog dem så ud fra frost 30. juni for at sælge dem, fortæller Michael Rosenmark fra Fødevarekontrollen:

- Nu var der tale om sundhedsskadelige fødevarer. Det var langt, langt over, hvad det kunne klare, hvilket afspejles i bødens størrelse på 20.000 kr. Den største bøde vi har til rådighed, sagde han til os.'

'Det er også en helt klar fejl, som selvfølgelig ikke må ske. Vi strammet vores interne procedure, så dette ikke kan ske igen.'

 

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.