Byrådsmedlemmers krav: Børnehaver skal servere svinekød

Hver tredje byrådsmedlem vil stille krav til at svinekød kommer på menuen i dagsinstitutioner

Mere end hver tredje lokalpolitiker i Københavnsområdet vil have svinekødet på menuen i kommunale vuggestuer og børnehaver. Foto: Uffe Frandsen
Mere end hver tredje lokalpolitiker i Københavnsområdet vil have svinekødet på menuen i kommunale vuggestuer og børnehaver. Foto: Uffe Frandsen

Den varme frikadelle er igen aktuel.

Nu skal der ikke kun være humus, rødbedebøffer og kylling på menuen. Men frikadeller, krebinetter og leverpostej skal igen erobre børnehaver og vuggestuer i hovedstadsområdet.

DR har lavet en rundspørge blandt 365 byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet. Den viser, at mere end hver tredje politiker vil sende svinekødet tilbage på frokostmenuen.

- Alle børn skal have muligheden for at spise svin i deres institution. Det er en af de mest almindelige danske råvarer, og der kan laves rigtig mange dejlige retter af svinekød, siger Lars Thelander Bostrøm, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Frederikssund Kommune til DR.

Det er danskheden, der lægger spidskandidaten på sinde. Han er nemlig bange for, at børnene går glip af at blive præsenteret for de stolte danske køkken traditioner.

Det kan også være en dejlig flæskesteg som denne, der kan blive serveret i for børnene i de kommunale børnehaver. Foto: Colourbox
Det kan også være en dejlig flæskesteg som denne, der kan blive serveret i for børnene i de kommunale børnehaver. Foto: Colourbox
 

Kæmpe eksport
Det er langt fra alle børnehave- eller vuggestuebørn, der kan spise svinekød. Og det er heller ikke alle institutioner, som politikerne kan bestemme over.

Det er kun i de kommunale institutioner, at politikerne kan ændre i menuen.

Men det bekymrer ikke Nye Borgerlige, de ser mere på den større sammenhæng, når det handler om svinekød.

- Vi er et svineproducerende land og har en kæmpe eksport til hele verden, så selvfølgelig skal der serveres svin i daginstitutionerne. Jeg synes, det er vigtigt at sende et signal om, at svin er en del af dansk madkultur, siger Lone Madsen fra Nye Borgerlige i Ballerup til DR.

I Ishøj Kommune valgte man tilbage i 2013 helt at forbyde den nationale spise. I stedet valgte man at servere halalslagtet kød for børnene, fordi man ikke ville forskelsbehandle på grund af religion.

Det mener politikerne

FAKTA: RUNDSPØRGE

Spørgsmålet var:

"Kommunale daginstitutioner med madordninger til børnene bør være forpligtet til jævnligt at have svinekød på menuen."

Svar:

  • Helt enig: 91
  • Overvejende enig: 39
  • Hverken enig eller uenig: 70
  • Overvejende uenig: 41
  • Helt uenig: 118
  • Ved ikke: 2
  • Ønsker ikke at svare: 4

 

365 byrådspolitikere i hovedstadsromådet har besvaret spørgsmålet.

Kilde: DR

378 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere