Annonce:
Annonce:

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady Houghton vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort

Amerikanske Cady Houghton har fået afslag på at være i Danmark, mens hun tager sin ellers selvbetalte uddannelse. Privatfoto
Amerikanske Cady Houghton har fået afslag på at være i Danmark, mens hun tager sin ellers selvbetalte uddannelse. Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

Det viste sig at være et gigantisk selvmål, da amerikanske Cady Houghton i sin ansøgning om opholdstilladelse lagde vægt på, at hun havde en dansk kæreste og ønskede at bidrage til det danske samfund ved at uddanne sig og lære sproget.

Det endte nemlig med at blive grunden til, at hun fik afslag, fremgår det af dokumenterne i sagen.

- Jeg kan stadig ikke helt fatte det. Jeg troede i begyndelsen, at der var sket en fejl, fortæller hun over en videoforbindelse fra USA, hvor hun opholder sig efter at være blevet tvunget til at forlade Danmark.

Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.

Mads Michaelsen - Cadys kæreste - er en af de flere end 150 danskere, som har henvendt sig med sin historie. 

Vil gøre karriere i Danmark
22-årige Cady Houghton havde fået en plads på sin drømmeuddannelse ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business. Hun skulle starte på det selvbetalte studie i begyndelsen af februar og søgte derfor om opholdstilladelse med henblik på at studere.

Annonce:

I januar rejste hun således til Danmark og flyttede ind hos sin kæreste, 23-årige Mads Michaelsen, i København. Men aftenen inden Cady Houghton skulle have sin første time, tikkede afslaget ind. Cady havde til 1. marts, før hun skulle være ude af landet.

- Der var mange forskellige følelser, der gik igennem mig, da jeg læste brevet. Vantro. Tristhed. Vrede. Jeg havde allerede købt alle skolebøgerne, havde mødt et par af mine nye klassekammerater og var gået i gang med at læse pensum, fortæller hun.

Cady Houghton har besøgt Danmark flere gange. Her ses parret i Tivoli i København. Privatfoto
Cady Houghton har besøgt Danmark flere gange. Her ses parret i Tivoli i København. Privatfoto

I afslaget, som Ekstra Bladet har læst, fremgår det, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) ikke fandt, at Cady Houghton havde et ønske om rent faktisk at gennemføre studiet, men derimod ansøgte med formålet 'at have et længerevarende ophold i Danmark'.

'Vi har endvidere har lagt vægt på, at dine begrundelser for din ansøgning som studerende er dit ønske om at starte dit liv i København og være i stand til at bidrage til samfundet her, at fremme dit kendskab til det danske sprog og at udvide eventuelle fremtidige jobmuligheder,' skriver styrelsen blandt andet i afslaget.

Du kan læse et uddrag af begrundelsen for afslaget her.
Du kan læse et uddrag af begrundelsen for afslaget her.

Annonce:

Styrelsen begrunder desuden sin mistanke med, at Cady allerede har en anden bacheloruddannelse fra USA, 'hvorfor der ved optagelsen på erhvervsakademiuddannelsen AP Marketing Management ved Cph Business ikke ses at være progression i dit uddannelsesforløb.'

Skolen optog ellers Cady Houghton på baggrund af blandt andet en motiveret ansøgning og kan derfor ikke tænkes at have ment, at dette var problematisk.

- Jeg nævnte de her ting i min ansøgning for at vise, at jeg vil Danmark, og at jeg har støtte i form af Mads og hans familie. Jeg havde aldrig troet, de ville vende det imod mig, siger Cady Houghton.

- De har ret i, at jeg gerne vil være i Danmark på længere sigt. Det er min store drøm at bo og arbejde her, og det har jeg ikke tænkt mig at forsøge at skjule. Men det er ikke kun, fordi jeg vil være sammen med Mads. Jeg er blevet virkelig glad for Danmark, det danske samfund og de muligheder, der er for min karriere her, og nu kan jeg ikke forestille mig at skulle bo noget andet sted, fortsætter hun.

Henviser til reglerne

Ekstra Bladet har forelagt Cady Houghtons kritik for Siri og stillet en række spørgsmål til sagen.

I et mailsvar undlader Siri at besvare flere af de stillede spørgsmål og opremser i stedet reglerne på området. De skriver derudover:

'Siri har noteret sig, at der er en fuldmagt i sagen, hvorfor Ekstra Bladet formentlig har kendskab til afgørelsens indhold. Vi henholder os til afgørelsen og bemærker, at sagen er påklaget til Udlændingenævnet.'

Disse spørgsmål til Siri fik Ekstra Bladet ikke svar på:

 • Uddannelsen på Cphbusiness har optaget Cady på baggrund af blandt andet en motiveret ansøgning og må derfor tænkes at mene, at Cady er en god kandidat til studiet trods sin tidligere uddannelse. Hvorfor blander I jer i den vurdering frem for selv at lade uddannelsesstedet bestemme, hvem de mener er de rette studerende at optage?
   
 • Hvorfor kan det faktum, at Cady giver udtryk for, at hun ønsker at bidrage til det danske samfund, tale imod, at hun får opholdstilladelse?
   
 • Hvorfor tæller det med i afslaget, at Cady er i et forhold med en dansker?
   
 • Hvorfor er Cadys ønske om potentielt at ville starte et liv i Danmark på længere sigt relevant i den konkrete sag, som udelukkende drejer sig om en ansøgning om opholdstilladelse med henblik på at studere?
   
 • Havde Cady stået bedre i sin ansøgning, hvis hun ikke holdt af Danmark og gav udtryk for, at hun ønskede at bidrage til samfundet med sine kompetencer?

Annonce:

'Vanvittigt'
Cady Houghton har tidligere været i praktik hos Københavns Kommune og har desuden gået på højskole i Danmark. Derudover er hun uddannet inden for sundhedsvidenskab fra et universitet i USA. Med marketingsuddannelsen fra Copenhagen Business drømte hun om at kunne kombinere uddannelserne og lave kampagner om folkesundhed for eksempelvis kommuner og regioner.

- Jeg synes, det er vanvittigt, at jeg bliver straffet for, at jeg gerne vil blive i Danmark og bruge den uddannelse, jeg tager og selv betaler for, til noget her, siger hun.

Parret har ikke opgivet drømmen om, at Cady kan skabe sig et liv og en karriere i Danmark. Derfor har de klaget over Siris afgørelse. Men der kan gå mange måneder, inden klagen bliver færdigbehandlet.

I mellemtiden har Cady været nødt til at droppe ud af uddannelsen.

- Det har været noget af det hårdeste ved hele det her forløb, at jeg måske er nødt til at ændre min karriereplan og mine drømme for fremtiden. Det ramte mig hårdt, og der var en periode, hvor jeg var meget deprimeret, fortæller hun.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Se flere historier om de danskere, reglerne om familiesammenføring og opholdstilladelser rammer, herunder:

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: