Café-ejer til Mette F.: Sådan kan jeg genåbne

Tarkan Nart vil opstille en mobil håndvask, og kunder skal fremover bestille deres mad og drikke digitalt

Tarkan Nart demonstrerer, hvordan han vil opdele borde og stole med blomsterkasser eller plexiglas, så maksimalt grupper af fire kan spise og drikke sammen. Foto: Rasmus Flint Pedersen
Tarkan Nart demonstrerer, hvordan han vil opdele borde og stole med blomsterkasser eller plexiglas, så maksimalt grupper af fire kan spise og drikke sammen. Foto: Rasmus Flint Pedersen

Der er forår i luften på Halmtorvet i København, hvor Tarkan Nart på en solbeskinnet onsdag stiller borde og stole op. Med store mellemrum.

Den 44-årige café-ejer er ved at gøre sin café Carlton klar til at modtage kunder igen. 

Onsdag meddelte Mette Frederiksen forud for torsdagens forhandlinger med Folketingets partier om den næste fase af genåbningen, at hun ønsker at åbne detailhandlen, caféer, storcentre og lade store skolebørn komme tilbage i skole.

Forhandlingerne skal afsluttes torsdag, lød det fra Mette Frederiksen. Dermed har de berørte tid til at forberede genåbningen, der træder i kraft på mandag.

Vask hænder først
Tarkan Nart driver i alt fem caféer i og uden for København, og han har brugt tiden, hvor han har måttet holde lukket, på at komme på tiltag, som skal minimere smittefaren ved en potentiel genåbning af caférne.

Eksempelvis skal kunderne på Carlton fremover vaske deres hænder ved en mobil vaskestation ude på torvet, inden de sætter sig ved bordene.

- Det er det vigtigste! Vi skal ikke have folk ind i restauranten for at vaske hænder, siger han.

Der er kun deltidsansatte på Tarkan Narts to caféer på Halmtorvet, og de har ikke fået løn, efter regeringen lukkede Danmark. Foto: Rasmus Flint Pedersen
Der er kun deltidsansatte på Tarkan Narts to caféer på Halmtorvet, og de har ikke fået løn, efter regeringen lukkede Danmark. Foto: Rasmus Flint Pedersen
 

Bordene deles op i sektioner adskilt af blomsterkasser eller plexiglas, og maksimalt grupper af fire må nyde en kaffe eller clubsandwich sammen i hver sektion.

Bestilling skal foregå digitalt ved, at man med mobilen scanner en såkaldt QR-kode, som er klistret fast på bordet og derefter vælger det, man ønsker at spise og drikke på et online-menukort.

Betalingen foregår også digitalt, når man har indtastet sine kortoplysninger i systemet.

- Det er både et økonomisk og sundhedsmæssigt hensyn, fordi vi i disse krisetider kan spare på bemandingen og hindre smittespredning ved kontakt med tjener og menukort, forklarer Tarkan Nart.

Horesta: Kompensation skal stadig gælde

Ifølge Kirsten Munk, der er politisk direktør i Horesta, er indtjeningsmulighederne for udeservering så små, at landets cafeejerere langtfra kan leve af det.

Hun forklarer, at restriktionerne om afstand mellem både gæster og medarbejdere samt risikoen for dårligt vejr betyder, at det ikke rentabelt kun med udeservering.

- Vi foreslår politikerne, at det skal være en undtagelse, så vi beholder den kompensationsordning, der er nu, og dem, der vil give sig i kast med med udeservering, kan måske få gavn af det, men stadig blive kompenseret, siger Kirsten Munk.

Genåbningen er alligevel ambivalent for Tarkan Nart.

På den ene side glæder han sig over at kunne få gang i butikken igen, men på den anden side frygter han, at genåbningen kan forøge coronakrisens økonomiske konsekvenser, hvis hjælpepakker ikke følger med.

Derfor håber Tarkan Nart, at lønkompensationen og kompensation til dækning af faste udgifter helt eller delvist fortsætter i en genåbning. 

- Hvis kompensationsordningerne stopper, og vi kun må åbne udeservering, kan vi ikke betale vores regninger, og slet ikke hvis det bliver dårligt vejr.

- Og så bliver vi ramt af en økonomisk bombe, siger han.

Café-ejeren råder også over et areal på torvet, hvor han vil have udeservering, men det bliver uden det mobile fadølsanlæg, som erstattes af håndvaske. Foto: Rasmus Flint Pedersen
Café-ejeren råder også over et areal på torvet, hvor han vil have udeservering, men det bliver uden det mobile fadølsanlæg, som erstattes af håndvaske. Foto: Rasmus Flint Pedersen