Canadisk dom sender tobaksselskaber til tælling

Tre selskaber skal betale 82 milliarder i erstatning for ikke at oplyse rygere om sundhedsfaren ved at ryge

Tre tobaksselskaber er ved en canadisk domstol blevet dømt til at betale knap 82 milliarder kroner i erstatning til rygere og tidligere rygere i delstaten Quebec. (AP Photo/Mark Lennihan)
Tre tobaksselskaber er ved en canadisk domstol blevet dømt til at betale knap 82 milliarder kroner i erstatning til rygere og tidligere rygere i delstaten Quebec. (AP Photo/Mark Lennihan)
Følg Samfund

Tre tobaksselskaber er ved en canadisk domstol blevet dømt til at betale knap 82 milliarder kroner i erstatning til rygere og tidligere rygere i delstaten Quebec.

De tre tobaksselskaber siger, de vil appellere mandages afgørelse.

Tiltalen mod de tre selskaber blev rejst i 1998, og det anses for at være den største civilretslige sag i Canadas historie.

Selve retssagen gik i gang i 2012. Der er blevet afhørt 76 vidner og gennemgået over 43.000 dokumenter.

Det meget store erstatningsbeløb skal gå til cirka 100.000 rygere og tidligere rygere i Quebec, som mener, at de tre tobaksselskaber siden 1950'erne har vidst, at de solgte sundhedsskadelige produkter, der kunne give kræft og andre sygdomme. Men de advarede aldrig rygerne.

- Det er en stor dag for tobakkens ofre, der har ventet på dette øjeblik i 17 år, siger Mario Bujold, der leder en lobbygruppe i Quebec, der bekæmper rygning.

De tre ramte tobaksselskaber er British American Tobacco PLC, JTI-MacDonald Corp, der er en del af koncernen Japan Tobacco Inc Group, og Rothmans, Benson and Hedges Inc, som er en del af Philip Morris International.

Selv om selskaberne har appelleret afgørelsen fra Quebecs højeste domstol, så er de blevet beordret til at deponere en milliard ud af de 15,5 milliarder canadiske dollar, som de er dømt til at betale.

Med i afgørelsen er en erstatning på 130 millioner canadiske dollar (708 millioner kroner) til 900.000 borgere i Quebec, som hævder, at de blev afhængige af cigaretterne.

Under retssagen har tobaksselskaberne fastholdt, at rygerne i årtier har vidst, at der var en sundhedsrisiko ved at ryge.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+