Annonce:
Annonce:

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin indiske kone til Danmark, så nu tager han konsekvensen og forlader landet

Se det ske: Carsten Würtz kan ikke få lov til at leve i Danmark med sin hustru, så nu flytter parret til Indien. Ekstra Bladet fulgte Carsten til lufthavnen.
Annonce:
Følg Samfund

Er du en af de danskere, der kæmper med at få lov til at leve med din udenlandske ægtefælle i Danmark? Skriv til journalisterne her.

I mange år har danske Carsten Würtz haft en international karriere indenfor it-branchen, hvor han har arbejdet i Indien og Spanien, og det gør nu hans kærlighedsliv så besværligt, at han har besluttet sig for at forlade Danmark.

Carsten Würtz er gift med indiske Aabha Nanda, der har haft en topkarriere som blandt andet HR-direktør for et it-firma med mere end 27.000 ansatte. Men på grund af reglerne om familiesammenføring er hun ikke velkommen i Danmark.

- Jeg er rasende over, at reglerne er så stramme. Det er ikke det Danmark, jeg er vokset op i og har betalt skat til i rigtig mange år, siger han.

Kampen for den umulige kærlighed

Carsten Würtz er en af de mange danskere, der har kontaktet Ekstra Bladet med sin historie om, hvor svært det kan være at få lov til at leve med en udenlandsk ægtefælle i Danmark.

Siden Ekstra Bladet berettede om ægteparret Vlada og Lene, som fik afslag på familiesammenføring, har vi således modtaget over 50 henvendelser fra desperate danskere, der står over for den samme eller en lignende problemstilling.

Derfor sætter Ekstra Bladet nu, med afsæt i en række personlige historier, fokus på, hvordan reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer flere danske statsborgere.

Annonce:

Boede sammen i Spanien
57-årige Carsten og 52-årige Aabha har ansøgt om familiesammenføring i Danmark efter EU-retten. Siden 2018 har parret nemlig boet sammen i Spanien, hvor Carsten har arbejdet som it-direktør for det berømte resort Club La Santa i tre år.

Men det finder Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ikke tilstrækkeligt bevist.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Ekstra Bladets fotograf mødte Carsten Würtz på hans store rejsedag. Det har været en svær, men nødvendig beslutning at forlade landet, fortæller han. Se mere fra Carstens afrejse i videoen øverst i artiklen. Foto: Emil Agerskov
Ekstra Bladets fotograf mødte Carsten Würtz på hans store rejsedag. Det har været en svær, men nødvendig beslutning at forlade landet, fortæller han. Se mere fra Carstens afrejse i videoen øverst i artiklen. Foto: Emil Agerskov

Således var tre års lønsedler samt telefonregninger, lejekontrakter, forsikringsdokumenter og kontoudskrifter ifølge SIRI ikke nok til at dokumentere Carstens ophold og arbejde i Spanien.

Derfor har Carsten fået afslag på at få Aabha med sig til Danmark.

- Vi gider ikke slås med det mere, så vi venter ganske enkelt på, at lovgivningen bliver lavet om, fortæller Carsten Würtz.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Torsdag 20. maj rejste Carsten fra Kastrup Lufthavn. Foto: Emil Agerskov
Torsdag 20. maj rejste Carsten fra Kastrup Lufthavn. Foto: Emil Agerskov

Må forlade barnebarnet
Derfor har Carsten nu fået nok. Torsdag i denne uge pakkede han sit liv sammen og kørte mod lufthavnen. Han og Aabha flytter nu til det nordlige Indien, hvor de sammen har købt en penthouselejlighed.

Annonce:

Det var ikke nogen nem beslutning, især ikke med den nuværende coronasituation i Indien, som er midt i en massiv smittebølge. Men der er også andre grunde til, at parret helst ville bo i Danmark, hvis de ellers måtte.

- Jeg har tre børn i Danmark og er lige blevet morfar. Min kone har ikke nogen børn, så derfor ville vi gerne bo i Danmark, hvor vi også gerne ville arbejde frem til, at vi går på pension.

- Men selv hvis vi ikke arbejdede, ville vi aldrig lide det danske samfund til last. Vi mangler ikke noget, lad mig sige det sådan, siger Carsten Würtz.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Her ses Carsten og Aabha til deres bryllup 15. januar 2017. Foto: Privat
Her ses Carsten og Aabha til deres bryllup 15. januar 2017. Foto: Privat

Lang svartid
Carsten fortæller, at parret ventede på afgørelsen i otte måneder, hvilket er markant længere end de tre måneder, som SIRI har oplyst som deres tilstræbte sagsbehandlingstid.

- Jeg kan huske, da vi afleverede vores ansøgning i juni måned sidste år, at vi fik at vide, at vi ikke skulle aflevere mere. Først i januar i år fik vi så besked om, at vi skulle sende flere oplysninger, og en måned efter fik vi afslag.

Annonce:

- Men hvorfor prøver I ikke at søge igen og finde noget mere dokumentation?

- Fordi jeg simpelthen ikke ved, hvad mere jeg skal indsende. Jeg har sendt alt, jeg har.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Carsten har nu forladt Danmark for at leve sammen med Aabha. Foto: Privat
Carsten har nu forladt Danmark for at leve sammen med Aabha. Foto: Privat

'Af ren kærlighed'
Carsten og Aabha mødte hinanden i august 2016, hvor Carsten var udsendt til Indien som kontorleder for firmaet Bankdata. I januar 2017 blev parret gift, og kort efter flyttede Carsten til Spanien på grund af sit nye job hos Club La Santa.

- Hun havde stadig sit gode job i Indien, så vi sås mest på ferier i starten, men til sidst sagde hun op og flyttede til Spanien sammen med mig. Det var af ren kærlighed, for det betød en stor nedgang i hendes indtægt, fortæller Carsten Würtz.

Han undrer sig i det hele taget over, at SIRI slet ikke har interesseret sig for parrets sunde økonomi, som Ekstra Bladet har set dokumentation for.

Annonce:

- Min kone føler sig overhovedet ikke velkommen i Danmark. Hun kan simpelthen ikke forstå det. Vi forstår ikke, at man vil skræmme folk væk, men det er i hvert fald lykkedes med os.

Carsten og Aabha håber, de en dag kan komme til at bo i Danmark sammen. Men det kræver, at reglerne bliver ændret. Foto: Emil Agerskov
Carsten og Aabha håber, de en dag kan komme til at bo i Danmark sammen. Men det kræver, at reglerne bliver ændret. Foto: Emil Agerskov

SIRI svarer på kritikken: 39 lønsedler beviser ikke noget

Ekstra Bladet har gennemgået al Carsten Würtz' fremsendte dokumentation og forelagt hans kritik for SIRI, der i et skriftligt svar fastholder, at dokumentationen er mangelfuld.

'Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, har ikke kunnet lægge til grund, at Carsten Würtz har etableret et faktisk og reelt ophold i Spanien, bl.a. fordi der ikke var fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at Carsten Würtz har afholdt udgifter til husleje, andre faste udgifter eller til dagligt forbrug, husholdning, indkøb mv. i Spanien,' lyder det i et skriftligt svar fra SIRI.

Ekstra Bladet har set Carsten Würtz kontoudskrifter fra 2020, der viser, at han blandt andet har købt ind, været på apoteket, haft spanske streamingtjenester og telefonabonnement.

Ekstra Bladet har desuden set dokumentation for, at Carsten Würtz har fremsendt lønsedler for tre år samt kontoudskrifter fra 2020, der viser, at han har fået udbetalt løn siden januar og frem til sin opsigelse. Men det er ikke nok for SIRI.

'SIRI har heller ikke kunnet lægge til grund, at Carsten Würtz har været arbejdstager i Spanien i perioden fra november 2019 og indtil maj 2020, da lønsedler ikke er tilstrækkelig dokumentation herfor, og idet der ikke er fremlagt anden dokumentation for, at arbejdet har været reelt, fx at lønnen er udbetalt til Carsten Würtz,' skriver styrelsen.

SIRI oplyser desuden, at de ikke har taget stilling til parrets økonomi, fordi dokumentationskravet om opholdet og arbejdet i Spanien ikke var opfyldt.

SIRI beklager dog den lange svartid, som parret har oplevet.

'SIRI har aktuelt udfordringer med for lange sagsbehandlingstider og kan kun beklage, at sagsbehandlingstiden i den konkrete sag har været for lang. Det er endvidere først, når en sag er blevet gennemgået af en sagsbehandler, at SIRI evt. vil bede om yderligere relevant dokumentation. For tiden vil det være efter ca. 16-18 uger, hvilket også har været tilfældet i denne sag. Parret har dog oplyst, at dette brev ikke nåede frem til dem, hvorfor det er genfremsendt af to omgange. Endvidere vejleder SIRI i ansøgningsskemaet om eksempler på relevant dokumentation, man kan vedlægge,' skriver SIRI.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: