Catalonien kan være på vej mod nyvalg

Siden september er det endnu ikke lykkes for Artur Mas at skabe mandat til ny ledelse i Catalonien

Det venstreorienterede parti CUP vil ikke bakke op om Artur Mas som Cataloniens leder, hvilket ventes at føre til nyvalg og svække den bevægelse, der søger uafhængighed fra Spanien.

Processen med at danne regering har trukket ud i Catalonien og står som et ekko af det politiske dødvande, som også har ramt Spanien på landsplan efter parlamentsvalget for to uger siden.

Endnu har intet parti opnået mandat til at stå i spidsen for Spanien.

Desuden er der altså nu udsigt til nyvalg i Catalonien, muligvis i marts, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Løsrivelsesgruppen Junts pel Si samt det venstreorienterede parti CUP sikrede sig flertal ved regionalvalget i september. Men Catalonien har siden været ledet af Artur Mas, der leder partiet Demokratisk Konvergens i Catalonien (CDC).

CUP er et antikapitalistisk parti, som afviser catalansk medlemskab af Nato og EU. Partiet har siden valget i september haft nøglen til dannelsen af en regional regering, men har gentagne gange afvist Mas som leder.

Han står i spidsen for et virksomhedsvenligt centrumhøjreparti.

Catalonien er den rigeste provins i Spanien og står for en femtedel af landets samlede økonomi. Provinsen med 7,5 millioner indbyggere har sit eget sprog.

Sidste år forsøgte catalonierne at holde en folkeafstemning om uafhængighed, men den blev erklæret ugyldig af domstolene. Der var lav valgdeltagelse, men et stort flertal af dem, der stemte, ønskede uafhængighed.

Det er dog tvivlsomt, om Cataloniens separatister vil kunne samle flertal for løsrivelse ved en gyldig folkeafstemning.

Den spanske regering i Madrid har mange gange betonet, at den ikke vil tillade, at Catalonien river sig løs af Spanien.

Modsat Skotland, der hører under Storbritannien, er Catalonien ikke anerkendt som en selvstændig nation, og catalonierne er ikke et selvstændigt folk. Den spanske forfatning siger, at Spanien er ét land og ét folk.

Kravet om uafhængighed i Catalonien er vokset i løbet af de seneste års økonomiske krise i Spanien.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere