Annonce:
Annonce:

Cathrine led af depression og bulimi: Jeg kastede op 14 gange om dagen

Da Cathrine er 14 år gammel rammes hun af en alvorlig depression, der langsomt udvikler sig til en spiseforstyrrelse. Da hendes psykiske tilstand er på sit allerværste, kaster Cathrine sin mad op 14 gange om dagen

Hvis jeg var dit barn: Hør Sofie, Victor, Cathrine og Karina fortælle om deres problemer. Video: Stine Tidsvilde
Annonce:
Følg Samfund


Cathrine kan ikke rejse sig. Hun er stivnet fuldstændig. Alle følelser; glæde, ubehag og tristhed, er forsvundet. Tilbage på sofaen er kun en tom skal.

- Hvis nogen bare kiggede på mig, begyndte jeg at græde. Der var intet, der kunne gøre mig glad. Jeg havde så ondt i mit hjerte, kunne ikke glæde mig over noget, fortæller hun.

I fem år kæmpede den nu 19-årige Cathrine mod en alvorlig depression. Måske var mobningen i skolen eller presset fra konkurrencesvømningen en del af det, måske ikke. Men sikkert og vist er det, at Cathrine knækkede sammen det øjeblik, hendes kernefamilie gik i stykker.

- Jeg får det største chok i verden, da min papfar går fra min mor. Han var jo min far. Jeg forstod det ikke, for min mor og ham virkede til at have det godt sammen. De skændes aldrig, fortæller hun.

Nyrups datter begik selvmord: Jeg blev kastet ud i et tomrum

Annonce:

Depression førte til bulimi
Med styrtende fart og mere ligegyldighed, blev depressionen kun værre, og selvom hun prøvede, kunne Cathrine intet styre. Hos psykologen blev hun mødt af en IQ-test, hun ikke kunne gennemføre, og derefter en afvisning: Hun havde jo ikke prøvet at begå selvmord.

Maden blev i stedet hendes trøst mod depressive tanker, men de ekstra kilo, der fulgte med, skræmte hende. På ingen tid lærte Cathrine derfor at kaste det hele op igen. 

- I starten satte bulimien min depression til side, fordi det gav mig kontrol over mit liv. Det gjorde mig faktisk glad. Men jeg fandt ud af, at det ikke kunne blive ved, og jeg endte med at blive meget mere ked af det, end jeg var før, fortæller hun og tilføjer, at hun nåede til et punkt, hvor hun kastede op 14 gange om dagen.

Da det var allerværst, var Cathrine så god til at styre sin blomstrende bulimi, at hun i biografen kunne spise al sin slik og popcorn og derefter kaste op i en pose, uden nogen lagde mærke til det.

Mobning ødelagde Sofie: 'Jeg fik at vide, jeg burde dø'

Sammen med hendes mor kæmpede Cathrine mod sin psyke. - Vi sov ofte hånd i hånd, og der var masser og masser af kærlighed, fortæller Cathrines mor, Charlotte.
Sammen med hendes mor kæmpede Cathrine mod sin psyke. - Vi sov ofte hånd i hånd, og der var masser og masser af kærlighed, fortæller Cathrines mor, Charlotte.

Karina er normalvægtig med anoreksi: Ingen forstår min kamp

Annonce:

Oprigtigt smil
Det skulle tage fem år, før Cathrine fik andet hjælp til sine problemer end fra sin mor.

- Hvis jeg ikke havde haft min mor, havde jeg ikke været her i dag. Men for at hun kunne samle energi, havde det nok været godt, hvis der var andre, jeg kunne snakke med også, fortæller hun.

Fordi Cathrine fik konstateret bulimi, blev hun sendt videre til Center for spiseforstyrrelser og selvskade, der endte med at være de første i systemet, hvor hun rigtigt følte sig forstået.

Med kun 18 år bag sig kom hun på antidepressiv medicin i syv måneder, blev stærk nok til selv at bekæmpe spiseforstyrrelsen, og for første gang i fem år, kunne hun smile rigtigt. Helt indefra.

- Før var det ren facade, men nu var det for en gang skyld oprigtigt, og det var dejligt, siger hun.

Annonce:

- Men det har været en hård kamp at nå hertil, som min mor og jeg har kæmpet alene. Jeg synes, det er utroligt, at der ikke var nogen, der ville hjælpe mig, før det var slemt nok, supplerer hun.

Når Cathrine ikke går i skole eller er på arbejde, arbejder hun derfor i dag ihærdigt på at lade sin erfaring komme andre sårbare unge til gode gennem sin blog, Mission Glad, og frivilligt arbejde.

Cathrine ønsker ikke sit efternavn offentliggjort. Det er redaktionen bekendt.

Victors forældre blev skilt: 'Jeg blev bitter og kynisk'  

* * *

Hvis jeg var dit barn: Cathrines budskab

Hvis jeg var dit barn, hvordan ville du så have det med, at jeg var så ødelagt indeni, at jeg ikke havde lyst til at leve længere? At jeg havde en så dyb depression. Ville du kunne håndtere en pige, en veninde, en søster, en datter med en spiseforstyrrelse? Ville du være der for mig, ligesom min mor var der? Ville du kæmpe for mig, trøste mig, coache mig, forstå mig? Hvad ville du gøre, hvis jeg var dit barn?

  * * *

Psykiater: Piger er mere indadreagerende

Depression og spiseforstyrrelser går ofte hånd i hånd.

Annonce:

Således vil mellem 50-75 procent af anorektikere eller bulimikere få en behandlingskrævende depression, viser tal fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Samtidig peger en ny undersøgelse fra Børnerådet på, at hver fjerde pige i 9.klasse er i risikozonen for at udvikle spiseforstyrrelser, mens 11 procent har prøvet at kaste op for at komme af med deres mad.

Oftest handler det om, at den unge forsøger at skabe kontrol over sit liv, fortæller Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden.

- Spiseforstyrrelser kan være et forsøg på at kontrollere noget, og samtidig øger det følelsen af, at man ikke slår til. Selvhadet gør igen depressionen endnu værre, for det bliver en selvopfyldende profeti, siger hun.

Kvinder får det oftere svært
Det er særligt unge kvinder, der lider af depression og spiseforstyrrelser. Mere end to tredjedele af de 16-24-årige, der rammes af psykisk sårbarhed, er således kvinder. Modsat er kun 8,2 procent mænd.

Annonce:

- Der er nok en større opmærksomhed på, om jeg har det på den rigtige måde, og dermed en mindre tolerance over for forskellige udsving, siger Anne Lindhardt.

- Og så er det også et kendt fænomen, at piger er mere inadreagerende end drenge, supplerer hun.

Få hjælp her

Det kan hjælpe at få sat ord på tanker og følelser. Er du ung og har brug for rådgivning eller samvær, kan du blandt andet kontakte:

- TUBA - Hjælp til børn og unge med misbrug i familien

- Børns vilkårs børnetelefon - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Headspace - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Ventilen - Hjælp til ensomme unge

- Ung på Linje - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: