Er du selv eller kender du en kommende superstudent? Eller er du/kender du en student med en særlig historie? Så send os en mail på 1224@eb.dk eller SMS/MMS 1224 (Alm. takst)
For nogle år tilbage kom censor og lektor i sprogvidenskab Klaus Kjøller i modvind, fordi han havde sagt 'go' røv, go' eksamen', da han forsøgte at påpege, at man som studerende skal være bevidst om sin fremtoning til eksamen og sørge for at udnytte den. Den holdning har han stadig i dag.
- Du skal se ud som om, at du er lidt stolt af dig selv, og det vil sige, at hvis du har nogle særlige legemlige fortrin og ser godt ud, så er der ingen grund til at se grim ud til eksamen, siger Klaus Kjøller, som i dag er censor på universitetsniveau, men tidligere har været censor i gymnasiet i en årrække på 10 år.
Det budskab, som Klaus Kjøller har, er meget simpelt. Han mener, at man med sit udseende og sin fremtoning kan vise noget mere end blot det faglige.
- Udseende bør ikke spille ind på en eksamen, men med sin krop og sin måde at være klædt på, kan man jo signalere, at man tager det alvorligt og man gør sig umage, siger han.
Klaus Kjøllers budskab kan virke stødende, men han har en mening med sine udmeldinger.
- Jeg siger det for at sætte tingene på spidsen, for det er de færreste, der er opmærksomme på deres fremtoning under eksamen.
- Man skal jo ikke møde op, som man skal på et diskotek eller til Distortion. En undervisningsinstitution er jo en offentlig institution, hvor man skal tage det rimelig seriøst, siger han.
Ingen fripas til piger
Der er ingen kønsdiskrimination bag Klaus Kjøllers udmeldinger. Han mener, at hans råd skal bruges af såvel kvindelige som mandlige studerende under en eksamen.
- Der ligger ikke noget bag, at kvinder har specielle fortrin. Det er helt ude i hampen at tro, at det er lumre mænd, der står til fals for en ung kvinde, og derfor får hun en høj karakter.
- Du må aldrig som elev glemme, at dem, der sidder over for dig til en eksamen, er professionelle.
Han mener ikke, at udseende tager fokus fra det mest centrale, nemlig den studerendes faglige kompetencer.
- Som censor er ens opgave at finde ud af, hvad den studerende kan rent fagligt og se bort fra andet irrelevant i den forbindelse, siger Klaus Kjøller.
Vurderer ud fra skrifttype
Selv om det er svært at få et indtryk af den studerende til en skriftlig eksamen, så er det ikke noget, som censor kan undgå.
- Selv ved skriftlige eksamener danner man sig et indtryk af, hvem den studerende er. Når man som censor for eksempel læser en dansk stil, så kan man jo ikke lade være med at danne sig et indtryk af, hvem de er som personer.
- Kan man danne sig et indtryk af en person ud fra skrifttype?
- Ja, og ud fra tone og sætningsbygning. Alt spiller ind. Man kan jo ikke forstå en tekst uden at danne sig et indtryk af tekstens afsender.
- Men der er mindre at bygge det på end til en mundtlig eksamen. Til den mundtlige eksamen har de hele kroppen med, så der er det lettere at danne sig et helhedsindtryk.
Er du selv eller kender du en kommende topstudent? Så send os en mail på 1224@eb.dk eller SMS/MMS 1224 (Alm. takst)