Chance igen i nat: Sværmen af stjerneskud fortsætter

Natten til torsdag opdagede de kvikke, at himlen var fyldt med stjerneskud. Men hvis du ikke var en af de heldige, kan du nå det lidt endnu

Sådan så himlen ud over walisiske Swansea natten til torsdag. (Video: AP)

Natten til torsdag stod flere klar med kikkerten af samme grund. 60-70 stjerneskud i timen strøg over himlen. Men var du ikke en af de heldige, skal du ikke fortvivle. Du får nemlig muligheden igen i nat.

Årsagen er, at der for mange år siden kom en komet forbi, som så nu er gået i stykker.

- Det er resten af kometen, der falder ind (i atmosfæren, red.), og det foregår så over nogle dage. Der var det maksimale antal af stjerneskud i går aftes, og så aftager det over nogle dage. Der vil være mulighed for at se stjerneskud i aften, i morgen og i overmorgen, fortæller Kristoffer Leer, forsker på Institut for rumforskning og rumteknologi til Ekstra Bladet.

Selvom det ligger i navnet, har et stjerneskud ikke noget med en egentlig stjerne at gøre. Det er blot et stykke af en komet, der kommer susende gennem rummet og efterlader en glødende luft.

- Det opstår ved, at der kommer en stump af et eller andet gennem jordens atmosfære. Den kommer med høj hastighed, hvor den så brænder op, og det udgør stjerneskuddet, fortæller Kristoffer Leer til Ekstra Bladet.

Sjældent syn
De mange stjerneskud er brudstykker fra kometen 109p/Swift-Tuttle. 

Hvis du ikke nåede at se nogle af de mange stjerneskud i nat, skal du skynde dig ud med kikkerten de næste par nætter. Der kan nemlig gå lang tid, før der igen er stjerneskud på himlen.

- Der er tre-fire gange om året, hvor der er god mulighed for, at der falder komet-rester ned, der så bliver til stjerneskud, fortæller Kristoffer Leer til Ekstra Bladet.

Hans kollega Allan Hornstrup, afdelingsleder for Astrofysik på Institut for rumforskning og rumteknologi, var en af dem, der var ude at se det sjældne syn på himlen en time efter solnedgang.

- Man kan se de mange stjerneskud i den del af verden, hvor det såkaldte Perseus-stjernebillede er synligt i løbet af natten. Der skal dog være skyfrit eller være relevante store huller i skydækket, før man kan se dem, fortæller Allan Hornstrup til Ekstra Bladet.

24 kommentarer
Vis kommentarer