Charlies vilde vandretur: Går 18.000 kilometer forgæves for vand

Charlie Uldahl Christensens gåtur fra Esbjerg til Tanzania skal skaffe vand til lokale beboere i en afrikansk landsby, men midt i kampens hede er Charlie blevet glemt

Danske Charlie Christensen vil gå 18.000 kilometer for at hjælpe afrikanere, men selv får han ingen støtte. Foto: Privatfoto.
Danske Charlie Christensen vil gå 18.000 kilometer for at hjælpe afrikanere, men selv får han ingen støtte. Foto: Privatfoto.

For halvandet år siden forlod Charlie Uldahl Christensen sit hjem og job i Esbjerg for at påbegynde sin tre års lange gåtur til landsbyen Lengasti i Tanzania.

Den lange vandring er et symbol på, at Charlie vil spare afrikanere i landsbyen Lengasti deres daglige gåtur på 19 kilometer, som de er nødt til at tage, hvis de vil have rent vand.

- Mange bliver fristet af at drikke beskidt vand, fordi de ikke orker at bruge en hel dag på at gå efter vand, og det bliver de syge af og nogle dør af det, siger Charlie Uldahl Christensen, som ønsker at skaffe penge til en ny vandforsyning, som kan give de lokale beboere nem adgang til rent vand.

Løsningen koster 66.000 amerikanske dollars (462.000 kroner, red), men Charlie er langt fra i mål. Charlies plan var at skaffe sponsorer, som ville støtte projektet mod omtale. Det ville blot kræve stor medieopmærksomhed, men netop den opmærksomhed, har Charlie ikke fået, siden han begyndte sin rejse.

- Jeg gæster mange udenlandske medier, men der er ingen interesse hjemme fra Danmark. Det er virkelig kommet bag på mig, at det er så svært at få medier til at skrive om projektet, siger Charlie Christensen til Ekstra Bladet.

Charlie stiftede inden han tog afsted organisationen Walking for Water. Hans første idé var at få et medie til at lave et tv-program om hans tur, men det lykkedes ikke.

- Det overraskede mig, at ingen danske kanaler ville lave programmet, siger Charlie Christensen.

Den manglende medieopmærksomhed har gjort det svært for Charlie at skaffe sponsorater til sit projekt.

- Jeg har endnu ikke rejst nogle væsentlige penge, siger Charlie Christensen til Ekstra Bladet.

Selvom flere danske medier skrev om Charlies tur, da han startede sit projekt d. 18. maj 2015, så er hjemlandets interesse for Charlie og Walking for Water nærmest forsvundet, siden Charlie forlod Danmark.

Økonomisk presset
Charlie lever forholdsvist billigt på sin rejse. Han betaler aldrig for at sove, fordi han camper i naturen eller overnatter på folks sofaer. Derfor er det nærmest kun, når han befinder sig i storbyer, at han bruger penge.

Charlie sætter som regel sin lejr op, kort før solen går ned. Foto: Privatfoto.
Charlie sætter som regel sin lejr op, kort før solen går ned. Foto: Privatfoto.
 

Alligevel er danskeren begyndt at føle sig presset - ikke bare på projektets - men også på sine egne vegne. Han havde nemlig ikke sparret nogle penge op, inden han tog afsted.

- Jeg følte mig overbevist om, at jeg ville få en tv-kontrakt, så jeg har faktisk ikke sparret op. Hvis det glippede, så regnede jeg med, at jeg kunne skrive for JydskeVestkysten, hvor jeg arbejdede, men den aftale var de ikke interesserede i, siger Charlie Christensen.

Han stod derfor uden nogen økonomisk sikkerhed, da han skulle afsted, og måtte overveje, om han skulle udskyde sin tur eller springe ud i det.

- Jeg valgte bare at springe ud i det. Det går jo stadigvæk, men jeg er presset på privatøkonomien, siger Charlie Christensen, som løbende forsøger at sælge nogle artikler, mens han er på farten, for at tjene til føden.

En AK47 midt i Sahara
Charlie befinder sig lige nu i byen Dakar i Senegal. Han har netop passeret Vestsahara, som indtil nu har været det hårdeste område på turen, som indtil videre har strukket sig gennem 11 forskellige lande.

- Det har været sindssygt hårdt på grund af klimaet. Det var varmt, jeg skulle spare på vandet og så blæste det, så jeg fik sand ind alle vegne, fortæller Charlie Christensen.

Det har dog ikke været en fysisk udfordring for danskeren, som mener, at de fleste vil være i stand til at gennemføre den samme vandring, som han selv er i færd med.

I Vestsahara er der sand, så langt øjet rækker. Foto: Privatfoto.
I Vestsahara er der sand, så langt øjet rækker. Foto: Privatfoto.

I stedet er der andre udfordringer, som Charlie må døje med. På sin vandring gennem Vestsahara måtte han en aften tænde for sin pandelygte for at gøre en modkørende lastbil opmærksom på, at han gik i vejkanten.

Imens lastbilen passerede, kunne Charlie se to andre lygter tænde i horisonten, efter de havde fået øje på danskeren. Der var normalt ingen mennesker i området, så Charlie blev nervøs, men indså at han ikke kunne flygte, da de to personer begyndte at løbe efter ham.

- Jeg tænkte, at hvis de ville mig noget ondt, så var det nok bedst, hvis jeg selv virkede dominerende, så jeg tog min spade og løb imod dem, mens jeg råbte som en vildmand, fortæller Charlie Christensen, der nok ikke havde forventet den respons, han fik.

- Jeg kunne ikke rigtig se dem, fordi det var så mørkt, men pludselig kigger jeg bare ind i løbet på en AK47, som en af de to mænd holder. Det viste sig så, at de var fra militæret, så alt var okay, da de kunne se, jeg bare var en vandringsmand. Men det kan godt være, jeg griber situationen lidt anderledes an næste gang. Det kunne jo være endt helt galt, siger Charlie Christensen.

Charlie kom igennem Vestsahara uden nogle skræmmer og befinder sig nu i Senegal, hvor han skal gæste et TV-show tirsdag for at fortælle om sit projekt.

Charlie Christensen kom helskindet gennem Vestsahara og befinder sig nu i Dakar, Senegal. Foto: Privatfoto.
Charlie Christensen kom helskindet gennem Vestsahara og befinder sig nu i Dakar, Senegal. Foto: Privatfoto.
 

Du kan følge Charlie på walkingforwater.dk og se, om det lykkes ham at gå alle de 18.000 kilometer til landsbyen Lengasti i Tanzania ved Afrikas østkyst.