Chefens reaktion da ansat ville vise sin lønseddel i EB: - Så bliver du meget upopulær

I loven om ligeløn fremgår det, at 'En lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver.' Det er dog ikke alle virksomheder, der overholder den

Arkivbillede af Elgiganten-butik. Foto: Heine Jørgensen
Arkivbillede af Elgiganten-butik. Foto: Heine Jørgensen

- Vi kan ikke forhindre dig i det juridisk eller kontraktmæssigt, men hvis du gør det, så vil det absolut ikke være velset. Du vil blive meget upopulær.

47 danskere: Her er vores lønseddel

Det var reaktionen, da en medarbejder i går gik til sin chef i Elgiganten og fortalte, at vedkommende gerne ville være med i Ekstra Bladets løntema, hvor 47 danskere har stået frem og vist deres lønseddel.

- Jeg ville jo gerne stå frem, fordi jeg ikke kan forstå, det skal være sådan en tabu. Men det forhindrer de mig jo i, siger medarbejderen, der gerne vil være anonym, da vedkommende frygter, at det kan få konsekvenser.

Medarbejderen vil dog gerne have, at det kommer frem, at den slags foregår, 'fordi det sikkert også foregår mange andre steder.'

OPDATERING KLOKKEN 15:30: Medarbejderen har nu været til samtale hos den HR-ansvarlige og fået at vide, at han gerne må vise sin lønseddel i Ekstra Bladet.

En ny undersøgelse viser, at mange medarbejdere har samme oplevelse.

I undersøgelsen, der er foretaget af Epinion for HK Privat, svarer en ud af ti, at de ikke taler med deres kolleger om løn, fordi der er regler imod det.

En tredjedel svarer, at det bliver anset for at være upassende af ledelsen.

Du har ret til at tale om din løn

Uvidenhed får ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen mange til at holde mund om løn, for de tror fejlagtigt, at det er forbudt at tale om sin egen løn.

Ifølge undersøgelsen fra Institut for Menneskerettigheder taler halvdelen af danskerne ikke om deres løn, fordi de ikke er klar over, at de må.

- Det er forkert. Alle lønmodtagere har ret til at tale om deres egen løn, og den rettighed er sikret i Ligelønsloven, siger eksperten.

Det står i ligelønsloven § 2 a:

En lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver.

47 danskere: Her er vores lønseddel

Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat, er ikke overrasket over, at mange medarbejdere har denne oplevelse, men synes det er ærgerligt.

- Forbuddet er de dovne arbejdsgiveres figenblad. Det bruger de, fordi de ikke kan eller gider sætte lønnen efter deres medarbejderes reelle jobindhold. Det er de arbejdsgivere, der ikke kan forklare deres medarbejdere, hvorfor lønnen er som den er. Som ikke tør en åben diskussion.

- Min opfordring er bare: Tag jer sammen!

Da Ekstra Bladet i dag får et svar fra Elgiganten, kender de ikke noget til den pågældende sag:

- Det er naturligvis ikke vores politik. Hvad en medarbejder gør med deres lønseddel må de selv om, og det er ikke noget, vi som firma har en politik omkring eller et ønske om at blande os i. Såfremt den omtalte medarbejder ønsker at drøfte sagen, så kan vi kun på det kraftigste opfordre til, at han eller hun henvender sig til HR-afdelingen, så de kan hjælpe med at tage hånd omkring evt. misforståelser, skriver HR-chef Magnus Granqvist i en mail.

OPDATERING KLOKKEN 15:30: Medarbejderen har nu været til samtale hos den HR-ansvarlige og fået at vide, at han gerne må vise sin lønseddel i Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet sætter fokus på løn

Ekstra Bladet sætter i disse dage fokus på danskernes løn.

Hvad får en kassedame i løn? Hvor meget tjener elektrikeren og sygeplejersken? Og hvad med konsulenten, direktøren eller mureren, der arbejder på akkord? Hvad er deres arbejde værd, hvilken pensionsordning har de, og hvor meget har de at leve for hver måned?

47 vidt forskellige danskere står frem i Ekstra Bladet og viser deres lønsedler frem for at være med til at bryde et af Danmarks største tabuer - nemlig løn.

For rigtig mange danskere er løn nemlig ikke noget ’man snakker om’, selvom flere eksperter slår fast, at stort set alle ville have gavn af en mere åben dialog om løn.

47 danskere: Her er vores lønseddel

Politibetjent: Vores løn er absolut ikke fair

STOR forskel i danskernes løn: Her er top og bund

Lige lang uddannelse: Men Johan tjener flere tusinde mere end Tanja

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.