Annonce:
Annonce:

Chefer lader ansatte i fred under barsel

Langt de fleste medarbejdere får hverken opringninger eller mails, når de går på barsel, viser nye tal. Det er et godt tegn, siger direktør, mens andre chefer ser det som et problem

Annonce:
Følg Samfund

Langt de fleste nybagte forældre slipper for arbejdsrelaterede opringninger og mails fra deres ledere, når de går på barsel. 

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse blandt 1004 repræsentativt udvalgte respondenter, der er foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer seks ud af syv nemlig, at de ikke er blevet kontaktet af chefen om arbejdsrelaterede emner under en barselsperiode.

At det kun er ganske få, der bliver forstyrret under en barselsperiode, vidner om en positiv udvikling på arbejdsmarkedet, mener Sune Bang. Han er direktør for kommunikationsbureauet København.

- Det viser, at cheferne respekterer, når medarbejderne ikke er på arbejde, fordi de eksempelvis er på orlov, siger han til Avisen.dk og uddyber, hvorfor det er vigtigt.

Annonce:

- På grund af den store fleksibilitet, der i dag er på arbejdsmarkedet, arbejder de fleste hele tiden og er meget ofte på. Derfor synes jeg, at det er ufravigeligt positivt, at cheferne respekterer en barselsperiode og ikke ringer eller sender mails.

'Kontakt gør dig mere produktiv'
Det er dog ikke alle chefer, der glæder sig over meningsmålingens resultat. Erhvervspsykolog og forretningsdirektør hos analyseinstituttet Voxmeter, Louise Dinesen, mener, at ledere generelt har berøringsangst over for medarbejdernes barsel.

Hun understreger, at hun ikke kender grundlaget for undersøgelsen, men har en klar ide om, hvad der er på spil.

- Ofte ved lederne ikke, at der kan være sammenhæng mellem den gode dialog under en barsel og produktivitet, når medarbejderen er tilbage på arbejde, siger hun.

Hendes erfaring er, at mange kvinder ikke er produktive i samme omfang, som de var inden deres barsel.

- Hvis man som mor både skal sige farvel til sit grædende barn og samtidig skal tilbage til arbejdet og afkode, hvilke forandringer der er sket, og hvilken position man nu har, er det psykologisk helt naturligt, at produktivitet og engagement falder, siger hun. 

Annonce:

Sygeliggjort
Blandt de få adspurgte, der er blevet kontaktet af ledere med arbejdsspørgsmål eller invitationer til møder under deres barsel, mener de fleste, at det var helt i orden, at de blev kontaktet.

Samlet set fandt kun omkring tre procent det upassende at høre fra bossen.

Og blandt både mænd og kvinder synes cirka 12 procent, af dem, der var blevet kontaktet om arbejdsstof, at der intet problematisk var i at høre fra chefen.

Men når så få er i kontakt med arbejdspladsen under barsel, skyldes det blandt andet, at der i dag ikke er en norm for, at chefen kalder medarbejderen ind til en samtale før en barselsperiode, pointerer Louise Dinesen.

Den tendens er vanskelig at få bugt med, så længe kvinder, der går på barsel, bliver sat i bås med sygemeldte, påpeger hun.

- Når man bliver gravid i dag, får man brochurer om amning, fødsel og dit og dut fra det etablerede sundhedssystem. På den måde kan der komme til at ske en sygeliggørelse af det at skulle have et barn. Og lederne tør jo ikke kontakte medarbejderne, hvis de er syge, siger hun.

Annonce:

Chef: Forkælet holdning
Susanne Hoeck, der er debatør og relationschef hos danmarks største fagforening og a-kasse for ledere mener også, at en løbende kontakt ville gavne både medarbejdere og arbejdsplads.

- Hvis kvinderne ønsker at holde et års fri og komme tilbage og have samme anciennitet og ansvar, er det lidt forkælet slet ikke at ville tænke på arbejdsrelateret ting under deres barsel, siger hun.

Hun mener, at det er en naturlig interesse for medarbejdernes udvikling, hvis en leder kontakter sine ansatte under barsel. Men hun oplever, at mange ser det som invaliderende for deres privatliv.

Konstant pres
Men de to kvindelige chefer repræsenterer med direktøren Sune Bangs ord et "gammeldags mandesyn".

Han forstår ikke rationalet i, at man skal være i løbende kontakt med sin arbejdsplads, mens man er på barsel ved mindre man meget specifikt har bedt om at være det.

For ham er det netop vigtigt at minde sine medarbejdere om, at man ikke konstant behøver at være på.

- I forvejen har vi jo elektroniske instrumenter med, bare vi er ude at trille en tur med barnevognen.

Annonce:

Som chef er man derfor nødt til beskytte medarbejderne, så de ikke føler sig presset til at tilbyde, at de kan blive kontaktet om arbejdsrelateret forhold i en barselsperiode, mener han.

Det vil give en yderst kortsigtet gevinst at gamble med medarbejdernes ret til at koble helt fra under deres barsel, fastslår han.

- Ellers bliver omkostningerne alt for store, og der er kvinder, der ville blive alt for presset og stresset.

Forskellige behov
Erhvervspsykolog og forretningsdirektør Louise Dinesen anerkender, at det kan være en glidebane, hvis ansatte føler sig tvunget til at skulle holde sig ajour med forholdene på arbejdet, mens de ammer og skifter ble.

- Derfor skal lederen have sin gode moral og etik med sig og lave klare aftaler med den enkelte.

Hun peger på, at man ligesom med seniorsamtaler kan tage en samtale med medarbejderen om, hvad der passer til vedkommendes behov.

Af den grund er det også op til den enkelte medarbejder og faggruppe, om medarbejderne alene skal informeres eller også levere arbejdsydelser i forbindelse med barslen, forklarer hun.

Annonce:

DI: Kontakt under barsel giver ikke konflikt
I den private erhvervs- og arbejdsgiverorganisation Dansk Industri (DI), der repræsenterer 10.000 virksomheder i Danmark, rådgiver man ikke virksomhederne til at gøre noget bestemt i forhold til kontakt med medarbejdere på barsel.

Det fortæller Sanne Stadil, der er underdirektør i DI.

- Det er vores opfattelse, at virksomhederne respekterer, når folk er på orlov. Men der kan selvfølgelig være behov for kontakt i visse situationer fra begge sider, siger hun.

I DI oplever man ikke, at kontakten mellem chefer og ansatte under barsel giver anledning til spændinger.

- Chefer og ansatte må godt tale sammen under en barsel, men man kan jo ikke begynde at læsse medarbejderne til i arbejde. Men det får vi nu heller ikke nogle sager ind med.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: