Chefredaktør om Kim Wall-interview: - Ikke forkert at bringe det

Forfatter fik kritiske spørgsmål i interview om Kim Wall, siger chefredaktøren for Femina

Forfatteren Jens Christian Grøndahl blev interviewet af Femina om ubådssagen. I dag fortryder han sine udtalelser, men bladet fortryder ikke, at de bragte dem. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Forfatteren Jens Christian Grøndahl blev interviewet af Femina om ubådssagen. I dag fortryder han sine udtalelser, men bladet fortryder ikke, at de bragte dem. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Hvad fanden bilder I jer ind at trykke sådan noget kvindefjensk, offerbebrejdende pis, Femina? Det er fuldstændig respektløst overfor efterladte og ofret. Og så endda i et kvindemagasin!

Sådan skriver Tinne Hjersing, der er radiovært på Radio 24syv, om interviewet, Femina har bragt med forfatteren Jens Christian Grøndahl om den såkaldte ubådssag.

I det udtaler han blandt andet om den afdøde Kim Wall, at 'jeg kan ikke lade være med at tænke, at her er en pige, der søger fare'.

Dokumentation: Det udtaler forfatteren

Jens Christian: – Der er også noget andet, som er lidt svært at tale om, fordi det har referencer til en mere generel diskussion om kvinders mulighed for at færdes i samfundet. Jeg bliver enormt vred, når man taler om voldtægt, og det bliver bragt på bane: Kan kvinderne siges at være lidt ude om det selv, når de går udfordrende klædt? Det er ALDRIG kvindens ansvar, om en mand beslutter sig for at forgribe sig på hende. Men når det er sagt, så … Altså når jeg ser billederne af offeret, måden, hun har ladet sig fotografere på, og det blik, hun sender kameraet … jeg er nødt til at være ærlig, for det er vores arbejde at være ærlige, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at her er en pige, der søger fare. Her er en pige, der søger … usædvanlige situationer, en pige, der godt kan lide at sætte sig selv på spil, og en pige, som har meget frihed og frimodighed i sig. For det er jo altså … fuldstændig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender.

Det synes du?

Jens Christian: – Det mener jeg, og det vil jeg til enhver tid sige til mine to døtre: I må aldrig nogensinde …

Jørgen: – … gå om bord i en ubåd!

Jens Christian: – Haha, nej, nu ophøjer jeg det til en meget skrappere generel lov: I må aldrig have en aftale med en fremmed mand på et sted, hvor I ikke kan slippe væk, og hvor der ikke er andre. Uden at nogen er med jer.

Men nogle vil give dig på puklen, Jens Christian, for udsagnet om, at Kim Wall ikke burde være gået om bord i ubåden – kvinder bør vel kunne færdes alle vegne?

Jens Christian: – Det mener jeg også! Men én ting er, hvordan jeg mener, verden skal se ud, og det mener jeg ufravigeligt. Noget andet er, hvordan verden ER, og verden er sådan, at der findes psykopater. Og når jeg skal råde mine døtre, vil jeg gerne råde dem til at tage sig i agt for psykopater, samtidig med at de går ud i verden med rank ryg og løftet pande. Man er nødt til at kunne være fri – og samtidig passe på sig selv. Begge dele hører med.

Kilde: Femina.dk

Kendt forfatter om ubådssag: - Kim Wall er en pige, der søger fare

Vi skal ikke censurere
Torsdag aften beklagede han sine udtalelser, men chefredaktøren for Femina fortryder ikke, at interviewet blev gennemført:

- Vi gør os altid tanker om det, vi bringer. Men vi er ikke partiske og vil gerne afspejle alle typer af holdninger, siger Camilla Kjems til Ekstra Bladet.

- Vores rolle er ikke at censurere, men vi stiller ham kritiske spørgsmål om, at kvinder skal da have lov til at kunne gå alle steder.

- Jens Christian Grøndahl har også erkendt, at de her udtalelser var malplacerede.

- Hvad er grunden til, at I vælger, at han skal sige noget om sagen? Der er jo mange andre muligheder for at tage sagen op?

- Artiklen blev trykt ved årets udgang, fordi Jens Christian Grøndahl og Jørgen Leth havde udgivet en samtalebog. I den forbindelse fik vi tilbudt et interview, hvor det endte med en klassisk året-der-gik artikel.

- Ubådssagen har jo fyldt meget i 2017. Derfor blev den også taget op i artiklen.

- Men du tænker ikke, at det her skulle I aldrig have trykt?

- Nej, jeg synes ikke, at vi skal censurere meninger. Det er relevant at høre alle. Jeg kan så godt give ham ret i, at det virker forkert og respektløst at sige, som han gjorde. Derfor stillede vi ham også de kritiske spørgsmål.

- Kan du forstå de kvinder, der reagerer nu?

- Sagtens, derfor spurgte vi også ind til det i interviewet.

- Og jeg er enig med dem i, at man skal kunne gå ombord på en ubåd som journalist. Det havde jeg uden betænkeligheder gjort.

Ny oplysning: Peter Madsen sendte sms til Kim Wall

Peter Madsens forsvarer: - Vi undrer os stadig over formuleringerne

Nygift tysker på krydstogtskib:- Jeg undrede mig over ubåd