Annonce:
Annonce:

Chefredaktør risikerer fængsel for PET-bog

Politiken har tidligere brudt ophavsretten og trykt en bog, som var trukket tilbage. Dengang kostede det én million i erstatning og 20 dages fængsel til chefredaktøren

Brud på ophavsretsloven kan koste Christian Jensen op mod seks års fængsel.  Fotocollage: Christina Ehrenskjöld/Philip Davali
Brud på ophavsretsloven kan koste Christian Jensen op mod seks års fængsel. Fotocollage: Christina Ehrenskjöld/Philip Davali
Annonce:
Følg Samfund

Den omdiskuterede bog 'Syv år for PET' indeholder ting, som bør forblive fortrolige, og derfor undlader Ekstra Bladet at bringe bestemte passager herfra.

Det fortæller Poul Madsen om her.

Men Politiken har en helt anden opfattelse, og avisen bringer derfor bogen ord for ord i et særtillæg søndag.

- Vi har truffet beslutningen, fordi vi mener, at pressens muligheder for at agere i det her samfund bliver sat under kontrol. Hvilket efterspil der kommer, må vi tage til den tid, siger avisens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen.

Chefredaktøren oplyser til Ekstra Bladet, at der ikke er indgået en aftale mellem Politiken og forlaget People's Press om at bringe bogen.

Derved krænker Politiken ophavsretsloven.

'Ikke nogen nem beslutning'
Brud på ophavsretten sidestilles med tyveri og kan straffes med op til seks års fængsel. Alligevel tager Christian Jensen den med ro.

Annonce:

- Det er et usædvanligt skridt, vi har taget, og det har da ikke været nogen nem beslutning. Men der er andre og større principper på spil end ophavsretten, siger han.

- PET frygter, at passager i  bogen kan bringe landes sikkerhed i fare. Alligevel bringer i bogen ord for ord. Hvornår er du blevet ekspert i spionage?

- Jeg er chefredaktør på Politiken, og efter min opfattelse er der ikke nogle oplysninger, der kompromitterer landets sikkerhed eller efterretningstjenestens arbejde, lyder det fra chefredaktøren.

Fuldt bevidst handling
People's Press har ikke tænkt sig at stille krav om økonomisk kompensation fra Politiken. Det oplyser forlagets kreative direktør, Jakob Kvist, til Ekstra Bladet.

Ender sagen alligevel i retten, risikerer Christian Jensen fængsel, mener Peter Lind Nielsen, underviser i medie- og presseret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Annonce:

- Der er tale om en fuldt bevidst handling fra Politikens side. Det er i den slemme ende, men det kræver, at de forurettede - forlaget eller forfatteren - vælger at forfølge det her. Ved de grimme brud på ophavsretten risikerer man fængsel, siger Peter Lind Nielsen.

Derudover kan PET vælge at retsforfølge Politiken for at viderebringe informationer, der kan bringe landets sikkerhed i fare.

I så fald kan Politiken og Christian Jensen blive straffet efter de højeste bestemmelser i strafferammen.

Politiken har gjort det før
Det er ikke første gang, at Politiken udgiver en omstridt bog.

I 2009 skrev den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bogen 'Jæger - i krig med eliten'. Dengang mente Forsvaret, at passager i bogen kunne bringe 'landets sikkerhed og forhold til fremmede magter i fare'.

Forsvaret forsøgte både at nedlægge fogedforbud og at få flere medier til ikke at videregive oplysninger fra bogen. Men forbuddet havde den modsatte effekt.

Politiken - med daværende ansvarshavende chefredaktør Tøger Seidenfaden i spidsen - ignorerede advarslen og udgav hele bogen i et særtillæg i avisen.

Annonce:

Avisen blev revet væk fra hylderne, og Tøger Seidenfaden blev meldt til politiet. Sagen endte dog efterfølgende med et forlig uden yderligere straf til chefredaktøren.

Chefredaktør idømt fængsel
Sådan gik det ikke, da Politiken i 1995 valgte at trykke 'Kommissærens Dagbog' om Ritt Bjerregaards oplevelser som EU-kommissær, på trods af at forfatteren ikke havde givet tilladelse.

Sagen endte med et forlig, hvor Politiken betalte en millioner kroner til Bjerregaard for brud på ophavsretten, mens Seidenfaden blev idømt 20 dages betinget fængsel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: