Chok-billeder: Dette gør rygning ved et ufødt barn

Ny videnskabelig undersøgelse viser at ufødte børn skades endnu mere end frygtet når moderen ryger

Øverst ses det ufødte barn hos en ryger mor og nederst hos en ikke-ryger på samme tidspunkt i graviditeten. Det ses tydeligt at ryger-barnet rør sig selv mere i ansigtet. (Foto: Durham University).
Øverst ses det ufødte barn hos en ryger mor og nederst hos en ikke-ryger på samme tidspunkt i graviditeten. Det ses tydeligt at ryger-barnet rør sig selv mere i ansigtet. (Foto: Durham University).

En række bemærkelsesværdige scanninger, foretaget ved hjælp af ultralyd, viser hvordan ufødte børn reagerer, når deres mor ryger under graviditeten.

Det er forskere fra Durham University der - i samarbejde med James Cook University Hospital i Middlesbrough - står bag undersøgelsen, der giver et klar billede af, at fostre skades mere end frygtet af cigaretterne.

Se også: Danskere: Forbyd rygning i lejligheder

Forskerholdet har fulgt tyve mødre under graviditeten. Af disse er fire rygere med et gennemsnitligt forbrug på 14 cigaretter om dagen.

En række 4-D ultralyds-scanninger viser tydeligt, at rygernes ufødte børn ikke udvikler sig lige så hurtigt som deres jævnaldrende.

Ud fra scanningerne konkluderer den engelske læge, Nadja Reissland, at der er en væsentlig forskel på fostres bevægelser i livmoderen, alt efter om deres mor er ryger eller ej.

Hos rygerne kan man se at fosteret i langt højere grad skærer ansigt og rører sig selv. Fostre stopper normalt med denne adfærd jo tættere man kommer på fødslen, fordi de i langt højere grad bliver i stand til at kontrollere deres bevægelser.

Se også: Lærer giver cigaret til elev: Burde være forbudt

Med andre ord er bevægelserne en indikation på, at rygernes fostre ikke udvikler sig lige så hurtigt som ikke-rygernes. Ifølge undersøgelsen er det i centralnervesystemet at udviklingen halter bagud:

- Det er nødvendigt med en større undersøgelse for at bekræfte resultaterne, konkluderer forskerne.

I forvejen advarer lægerne gravide mod at ryge på grund af risikoen for en for tidlig fødsel, vuggedød, samt at børnene kan udvikle åndedrætsproblemer og andre følgesygdomme.

Se også: Ny forskning: Spædbørn kan ammes til højere intelligens

 

66 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere