Chok-billeder: Så grumme er bivirkningerne af tatoveringer

Flere får slemme bivirkninger i forbindelse med tatoveringer

Se de grumme billeder af bivirkningerne (reportage: Sarah Stilling Skrivergaard)

Det er hipt at have sin krop udsmykket med blæk, men stadig flere og flere danskere oplever alvorlige bivirkninger i forbindelse med deres kropsudsmykning.

- Vi har oplevet en stigning i antallet af patienter, vi får henvist med problemtatoveringer, siger Jørgen Serup, der er professor og leder af Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital.

Samfund - 11. mar. 2015 - kl. 20:31 Ingen vil ansætte Tato-René

Helt konkret oplever klinikken hver uge, at der i snit er to patienter som kommer for at få behandlet bivirkninger, som blandt andet består i slemme infektioner og allergier.

- Vi har cirka 400 patienter, vi har behandlet for problemer med tatoveringer, og de har haft 500 typer af problemer, lyder det.

Professoren fremhæver blandt andet, at der skal nogle forbedringer til i forhold til hygiejne hos den enkelte tatovør, og at blækfarven skal være steril.

Ti procent af nyindkøbt blæk er nemlig fyldt med bakterier, og derfor er det svært at gardere sig mod problemer, også selv om man får lavet sin tatovering hos en professionel tatovør, lyder det fra professoren.

Ingen lovgivning
Lars Winther Kristensen, der er formand for Dansk Tatovør Laug, er langt henad vejen enig med Jørgen Serup.

- Det er fuldstændig korrekt, at der er flere og flere, som bliver tatoverede, så det er klart, at vi ser flere, der har problemer, lyder det.

Hvad gør I for at sikre, at jeres kunder ikke får skader?

- Dansk Tatovør Laug er de eneste, der stiller bare lidt krav, men vi stiller dem jo kun til vores medlemmer. Vi er så lille en organisation, at vi ikke kører nogen kontrol med vores medlemmer. Hvis vi hører om nogle problemer, så tager vi selvfølgelig kontakt, men som det er nu, så er der ingen lovgivning på området, siger Lars Winther Kristensen, der dog lægger vægt på, at Dansk Tatovør Laug forsøger at kommunikere med medlemmerne af frivillighedens vej.

Samfund - 13. mar. 2015 - kl. 13:23 Ansigts-tatoverede Mark: Støtten vælter ind

- Som seriøs tatovør kan du ikke gøre andet end at lytte til, hvad dine erfarne kollegaer gør. Og med hensyn til farven, kan man ikke gøre andet end at holde sig til at bruge anerkendte mærker, som er købt de rigtige steder. For der bliver jo lavet kopiprodukter, som er et kæmpemarked, tilføjer han.

Ja, for Jørgen Serup nævner blandt andet, at man heller ikke som professionel kan gardere sig mod for eksempel den røde farve, som kan være fyldt med bakterier. Så det vil sige, at det kan du heller ikke?

- Nej

Hvordan kan man have en forretning, hvor man ved, at folk kan blive syge?

- Hvis ikke jeg gør det med den viden og erfaring, jeg har, så er der bare nogle andre, som gør det, fordi folk vil tatoveres. Det er jo det, som er det store problem. Vi har en branche, som ikke er reguleret, og vores kunder tror simpelthen ikke på det, når vi siger det til dem - at alt er lovligt. Vi må alt udover at tatovere folk under 18 år og lave ansigtstatoveringer. Det er det skræmmende i denne branche, siger Lars Winther Kristensen.

Fakta om tatoveringer

* Det skønnes, at cirka 600.000 danskere er tatoverede, dvs. 13 procent af voksenbefolkningen.

* En undersøgelse fra YouGov viser, at i 2009 havde 11 procent af de danske kvinder en tatovering mod 12 procent mænd. I 2013 var 13 procent af mændene tatoverede, mens tallet var steget til 17 procent for kvinderne.

* 18 procent er ikke tilfredse med deres tatovering, viser tal fra en kampagne, som Miljøstyrelsen iværksatte i 2014.

86 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere