Chok-regning truer boligejerne: Det bliver meget værre

Hvis ikke systemet bliver lavet om, så ender det i det fuldstændigt absurde, forudser boligekspert

- Selv 1000 ekstra om måneden vil gøre ondt, lyder det fra Bo og Susanne Sortenstjerne Sindlev. Foto: Stine Tisvilde
- Selv 1000 ekstra om måneden vil gøre ondt, lyder det fra Bo og Susanne Sortenstjerne Sindlev. Foto: Stine Tisvilde
Følg Samfund

Hvis du synes, at du betaler meget i boligskatter i dag, så bare vent og se.

Det er især den stigende grundskyld, der får regningerne til at tårne sig op for boligejerne år efter år, og hvis ikke systemet bliver lavet om, så ender det i det fuldstændigt absurde, forudser Curt Liliegreen, leder af Boligøkonomisk Videncenter.

- Problemet er ikke så meget, hvad du betaler her og nu. Langt de fleste betaler slet ikke det fulde beløb i dag på grund af skatteloftet. Og det kan blive meget værre, når der kommer gang i det nye vurderingssystem, siger Curt Liliegreen.

Chok-regning truer boligejerne: Så stor kan DIN ekstra-regning blive

Toppen af isbjerget

I de beregninger, BRFkredit har lavet for Ekstra Bladet, ser vi kun stigningen i grundskylden det første år, når et nyt vurderingssystem efter hensigten skal ramme de faktiske handelspriser.

Men på grund af skatteloftet over grundskylden er det kun toppen af isbjerget. Forude ligger stigninger på op til syv pct. om året i en uendelig årrække.

Således betaler villaejere på Frederiksberg i år 49.268 kr. i grundskyld i gennemsnit. Men selv med den nuværende vurdering fra 2011 ligger det fast, at det beløb vil stige til ikke mindre end 100.197 kr. i 2029. Først på det tidspunkt vil det nuværende efterslæb være indhentet.

Ønsketænkning

Og det kan blive meget værre, når de nye vurderinger kommer.

– Jeg ser mange huse, hvor grundværdien i det gamle system er sat til en til 1,5 millioner kr. Den holder slet, slet ikke. Jeg har netop set en ubebygget grund i Valby, som koster 3,5 millioner kr. for 600 kvadratmeter. Så en vurdering på 1,5 millioner. Glem det, siger jeg bare. Det er ren ønsketænkning, siger Curt Liliegreen.

- Så hvis grundværdierne bliver sat op, kan det blive en rigtig dyr fest med grundskylden. Det er ikke et problem det første år, men det bliver skruen uden ende. Det vil blive ved og ved og ved, indtil du kommer op på den nye værdi.

VOX-POP: Hvad vil stigningen betyde for dig?

Foto: Stine Tisvilde
Foto: Stine Tisvilde

Frank Pedersen, 54 år, selvstændig, Glostrup

Det er selvfølgelig en del penge, men det betyder ikke andet for mig, end at jeg så må regulere lidt på andre knapper. Så må jeg bruge lidt mindre varme, vand og så videre. Det er kun et spørgsmål om forbrug, og jeg accepterer det fuldstændig, hvis jeg skal betale noget mere. Sådan er det.

Foto: Stine Tisvilde
Foto: Stine Tisvilde

Charlotte Bøgely, 49 år, pædagog, Albertsund

Det er rigtig mange penge, synes jeg. Det vil betyde, at min gæld formentlig vil blive større. Jeg har ikke råd til at betale omkring 2000 kroner ekstra ind på min budgetkonto om måneden, uden det vil gå ud over dagligdagsting - herunder fritidsaktiviteter for børnene. Jeg tror ikke ret meget på regeringen lige nu, så jeg tror heller ikke på, at de har afsat penge til kompensation.

Foto: Stine Tisvilde
Foto: Stine Tisvilde

Thomas Piil, 39 år, projektøkonom, Herlev

Det er jo en del af en større samlet plan, og det kommer selvfølgelig an på hele ejendomsvurderingen, men jeg synes, det lyder kritisk. Jeg er relativt ny boligejer, og det er en ustabilitet, jeg ikke havde behøvet. Der er behov for nye regler og et ordentligt system, men det her virker til at være en lappeløsning. Jeg synes, det vil være fornuftigt, hvis man i stedet startede forfra eller lavede en avance-beskatning for sælger.

Foto: Stine Tisvilde
Foto: Stine Tisvilde

Bo og Susanne Sortenstjerne Sindlev, 60 og 57 år, pædagogmedhjælper og kirketjener, Herlev

Det er surt. Det vil komme til at gå udover vores forbrug og fornøjelser, da vi begge er lavtlønnede. Vi vil blive nødt til at kigge på ting som for eksempel ferie og motorcyklen for at se, hvor vi kan spare. Selv 1000 ekstra om måneden vil gøre ondt. Vi har hørt før, at regeringen lover ting og gang på gang bryder det, så vi skal se det, før vi tror på kompensation - og på så mange andre ting for øvrigt.

 

Sådan har vi gjort

Ejendomsværdiskat:

Her betaler du én pct. af den samlede ejendomsvurdering fra 2001 i skat.

Bor du i et dyrt hus, betaler du desuden tre pct. af den del af ejendomsværdien, der ligger over 3.040.000 kr.

Vi har beregnet, hvad du skal betale, hvis det er de aktuelle handelspriser, der ligger til grund.

Samtidig har vi hævet progressionsgrænsen til fem mio. kr.

Grundskyld:

Her betaler du en særskilt skat, grundskyld, af din grundværdi.

Grundskylden er ikke underlagt skattestoppet, men kan dog ’kun’ stige med syv pct. om året.

Alle ejendomsvurderinger har været suspenderet siden 2011-vurderingen, så vi har beregnet din skat, som den vil se ud, hvis de aktuelle handelstal bliver lagt til grund.

Inspireret af det såkaldte Engberg-udvalg, har vi forudsat, at grundværdien i alle tilfælde udgør 25 pct. af den samlede ejendomsværdi.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.