Chok-regning truer boligejerne: Så stor kan DIN ekstra-regning blive

Uden kompensation kan husejere i København og omegn se frem til en stigning i boligskatterne på op til 35.000 kr. om året, hvis regeringens 2025 plan - som vi kender den  i dag - bliver ført ud i livet

Mange boligejere risikerer at gå fra hus og hjem, hvis regeringen slipper boligskatterne løs. Foto: Jan Sommer
Mange boligejere risikerer at gå fra hus og hjem, hvis regeringen slipper boligskatterne løs. Foto: Jan Sommer
Følg Samfund

Danske husejere risikerer at måtte gå fra hus og hjem, hvis regeringen gør alvor af at droppe skattestoppet og samtidig indfører et nyt vurderingssystem, hvor boligejerne efter nogle års pause igen skal beskattes efter ejendomsvurderinger, der afspejler de faktiske handelspriser.

Ekstra Bladet har set på, hvor meget husejerne isoleret set - altså før eventuelle kompensationer - kommer til at bløde med de forslag, der ligger i regeringens 2025-plan.

Og det bliver en dyr affære.

En på sinkadusen

– Husejerne i hovedstadsområdet vil få en ordentlig en på ’sinkadusen’. Det er her, at boligpriserne er gået mest op, og det er her, at ejendomsvurderingerne har været mest misvisende, siger Curt Liliegreen, leder af Boligøkonomisk Videncenter.

Ifølge beregninger, som BRFkredit har lavet for Ekstra Bladet, bliver husejere i København hårdest ramt. De vil gennemsnit stå med en ekstraregning det første år på ikke mindre end 34.558 kr.

Her stammer alene de 23.195 kr. fra en markant stigning i ejendomsværdiskatten, mens den sidste del af chok-stigningen skyldes en højere grundskyld.

Lettelser bliver spist op

– Rigtigt mange boligejere vil opleve, at de lavere indkomstskatter i planen hurtigt vil blive spist op af de stigende boligskatter, siger Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør i BRFkredit.

Men det er ikke kun de velhavende boligejere i København, Gentofte og på Frederiksberg, der bliver ramt.

I omegnskommuner som Glostrup, Herlev, Ishøj og Albertslund kan husejerne i gennemsnit se frem til en stigning det første år på henholdsvis 28.640 kr. 22.696 kr., 18.679 kr. og 18.536 kr., hvis regeringen slipper boligskatterne løs.

Støvsuget for almindelige mennesker

– Hvis man gennemfører det her, så vil der være områder i landet, der bliver støvsuget for, at folk med almindelige indkomster kan bo der, siger Mikkel Høegh.

En ophævelse af skattestoppet betyder, at ejendomsværdiskatten pludselig skal beregnes ud fra en ny vurdering og ikke som dag, hvor 2001-vurderingen ligger til grund.

Og der er sket meget på boligmarkedet siden 2001. Ifølge BRFkredits beregninger er de aktuelle handelspriser på landsplan steget med hele 51 procent siden skattestoppet.

Grundskylden bliver i dag beregnet ud fra 2011-vurderingen, som er den seneste, inden vurderingssystemet blev suspenderet i 2013. Også den skal igen beregnes ud fra de aktuelle priser, som ifølge BRFkredit allerede i dag ligger 11,4 pct. højere på landsplan.

Forslår ikke

I regeringens plan er der afsat et beløb på omkring 15 milliarder kr. til at afbøde virkningerne for boligejerne. Men de vil næppe forslå, mener Mikkel Høegh.

– I den her sammenhæng får man ikke meget for 15 milliarder. Hvis man tænker med, at regeringen også vil sænke rentefradraget, så tror jeg, at rigtigt mange boligejere vil sidde med en fornemmelse af, at det er dem, der skal betale gildet.

Curt Liliegreen tror dog især, at det er København og omegn, der får en lussing, når man tager det hele med.

– For landet som helhed tror jeg ikke, at det vil ramme så hårdt, når man måler det op mod de lettelser, der også ligger i planen.

 

Det bliver meget værre

Hvis du synes, at du betaler meget i boligskatter i dag, så bare vent og se. Det er især den stigende grundskyld, der får regningerne til at tårne sig op for boligejerne år efter år.

Hvis ikke systemet bliver lavet om, så ender det i det fuldstændigt absurde, forudser Curt Liliegreen, leder af Boligøkonomisk Videncenter.

- Problemet er ikke så meget, hvad du betaler her og nu. Langt de fleste betaler slet ikke det fulde beløb i dag på grund af skatteloftet. Og det kan blive meget værre, når der kommer gang i det nye vurderingssystem, siger Curt Liliegreen.

Toppen af isbjerget

I de beregninger, BRFkredit har lavet for Ekstra Bladet, ser vi kun stigningen i grundskylden det første år, når et nyt vurderingssystem efter hensigten skal ramme de faktiske handelspriser.

Men på grund af skatteloftet over grundskylden er det kun toppen af isbjerget. Forude ligger stigninger på op til 7 pct. om året i en uendelig årrække.

Således betaler villaejere på Frederiksberg i år 49.268 kr. i grundskyld i gennemsnit. Men selv med den nuværende vurdering fra 2011 ligger det fast, at det beløb vil stige til ikke mindre end 100.197 kr. i 2029. Først på det tidspunkt vil det nuværende efterslæb være indhentet.

Ønsketænkning

Og det kan blive meget værre, når de nye vurderinger kommer.

– Jeg ser mange huse, hvor grundværdien i det gamle system er sat til 1 til 1,5 million kr. Den holder slet, slet ikke. Jeg har netop set en ubebygget grund i Valby, som koster 3,5 millioner kr. for 600 kvadratmeter. Så en vurdering på 1,5 millioner. Glem det, siger jeg bare. Det er ren ønsketænkning, siger Curt Liliegreen.

- Så hvis grundværdierne bliver sat op, kan det det blive en rigtig dyr fest med grundskylden. Det er ikke et problem det første år, men det det bliver skruen uden ende. Det vil blive ved og ved og ved, indtil du kommer op på den nye værdi.

Sådan har vi gjort

Ejendomsværdiskat:

Her betaler du én pct. af den samlede ejendomsvurdering fra 2001 i skat.

Bor du i et dyrt hus, betaler du desuden tre pct. af den del af ejendomsværdien, der ligger over 3.040.000 kr.

Vi har beregnet, hvad du skal betale, hvis det er de aktuelle handelspriser, der ligger til grund.

Samtidig har vi hævet progressionsgrænsen til fem mio. kr.

Grundskyld:

Her betaler du en særskilt skat, grundskyld, af din grundværdi.

Grundskylden er ikke underlagt skattestoppet, men kan dog ’kun’ stige med syv pct. om året.

Alle ejendomsvurderinger har været suspenderet siden 2011-vurderingen, så vi har beregnet din skat, som den vil se ud, hvis de aktuelle handelstal bliver lagt til grund.

Inspireret af det såkaldte Engberg-udvalg, har vi forudsat, at grundværdien i alle tilfælde udgør 25 pct. af den samlede ejendomsværdi.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.