Chris stak sig på rose: Tre dage efter blev hans arm amputeret

Det endte dramatisk, da Chris Pedersen for få dage siden skulle klippe roser i sin have

Her fortæller Chris Pedersen om den dramatiske episode. Video: TV Midtvest

Det endte helt galt, da 87-årige Chris Pedersen fra Karup for nylig skulle klippe roser i sin have, som så mange andre gange før.

Under arbejdet med roserne tog han fat i en af dem med løs hånd, men her satte en torn sig uheldigvis fast i hans hånd.

Til at starte med fjernede Chris Pedersen blot tornen og tænkte ikke videre over det.

Efter få timer blev hans arm dog rød helt op til albuen.

Det fortæller han til TV Midtvest.

- Jeg kunne ikke se, at der var noget. Men så om aftenen var hånden så rød i en femkrones størrelse. Næste morgen var hele hånden rød helt op til håndleddet, fortæller den 87-årige midtjyde.

Chris Pedersen ringede derfor til sin læge, som fik ham akut indlagt på Regionshospitalet i Viborg.

Chris Pedersen har det i dag godt efter omstændighederne. Foto: TV Midtvest
Chris Pedersen har det i dag godt efter omstændighederne. Foto: TV Midtvest

Her viste det sig, at han var blevet ramt af en sjælden bakterieintektion ved navn nekrotiserende fasciitis, der kan ødelægge hud og muskler og i værste fald medføre døden.

Han påbegyndte derfor en antibiotikakur på hospitalet, men det var ikke nok. Det stod hurtigt klar for lægerne, at armen ikke var til at redde, og tre dage efter, at han havde stukket sig på rosen, besluttede lægerne at amputere hans venstre arm.

Hvad er nekrotiserende fasciitis?

  • Nekrotiserende fasciitis er en sjælden bakteriel infektion, som kan ødelægge hud og underliggende væv (bindevæv, underhud, muskler og muskelhinder)
  • De første symptomer på tilstanden er hurtigt indsættende kraftig smerte i det påvirkede område.
  • Dertil kommer feber og kulderystelser ofte fulgt af kvalme og opkastninger
  • I begyndelsen vil der ofte kun være let rødme, hævelse, varmefølelse og eventuelt blærer over det smertefulde område
  • Behandlingen består af antibiotika i store doser og eventuelt kirurgisk behandling

Kilde: Sundhed.dk

Kone chokeret
At armen skulle fjernes kom som et chok for Chris Pedersens kone, Anne Marie Pedersen.

- Jeg stod for enden af sengen, da lægerne fortalte os det, og jeg blev fuldstændigt tom indvendig. Jeg kunne slet ikke forstå det. Heller ikke, da de kørte med ham i sengen. Jeg kan slet ikke huske, hvordan jeg reagerede. Det var bare så uvirkeligt og kom så pludseligt, fortæller hun til TV Midtvest.

Efter operationen fik Chris Pedersen det hurtigt bedre. Han fik antibiotika syv gange i døgnet i 14 dage, og efterfølgende blev han udskrevet.

Anne Mette Pedersen må nu hjælpe ham med de ting, som han før skulle bruge begge hænder til. Samtidig får parret hjælp to gange om ugen til at klare de almindelige gøremål. Anne Marie Pedersen foretrækker, at det fortsætter på den måde.

- Det er rigtigt dejligt, at vi kan få hjælp, når vi har behov for det. Men vi vil begge to så vidt som muligt gerne klare os selv, siger hun.

Chris Pedersen måtte få fjernet sin arm tre dage efter, han havde stukket sig på rosen. Foto: TV Midtvest
Chris Pedersen måtte få fjernet sin arm tre dage efter, han havde stukket sig på rosen. Foto: TV Midtvest

Meget sjælden
Til Ekstra Bladet fortæller Steen Olesen, der er ledende overlæge for ortopædkirurg på Regionshospitalet i Viborg, at den type infektion, der har ramt Chris Pedersen, er meget sjælden.

- Det er en meget sjælden tilstand, som oftest rammer ældre eller svage, der i forvejen har et nedsat immunforsvar. Men de seneste måneder har vi haft en ophobning af tilfælde. Der har været fire tilfælde indenfor de seneste måneder hos os, siger overlægen til Ekstra Bladet.

Ifølge Steen Olesen er det dog sjældent, at sygdommen udvikler sig så voldsomt, som den har gjort i Chris Pedersens tilfælde.

- Det er enormt sjældent, at den udvikler sig så fatalt. Det er jo en infektion, som opstår af streptokokker, og som kommer ind igennem en åbning i huden. Det kan være via en torn fra en rose, en splint, myggestik eller lignende. Men det er en meget almindelig bakterie, som normalt ikke fører til noget særligt.

Specielle symptomer
Steen Olesen fortæller, at man ganske hurtigt vil opleve symptomer, hvis man bliver ramt af nekrotiserende fasciitis.

- Sygdommen starter som almindelig tegn på hudinfektion med rødme, varme og hævelse, som man naturligt får, når man bliver stukket af noget. Når det udvikler sig voldsomt som i Chris' tilfælde, bliver man mere syg, og hævelsen bliver voldsommere en vanligt. Der kan komme store vabler på huden, og i sådan et tilfælde vil infektionen løbe op under huden og sprede sig hurtigt. Det kan rykke sig flere centimeter i timen, siger Steen Olesen.

Hvis uheldet er ude, og man bliver ramt af infektionssygdommen, er der dog gode muligheder for hurtig og effektiv behandling.

- Når man begynder at få rødme, kommer man på en antibiotikakur og senere behandling kirurgisk. Her fjerner vi de døde hudområder, som sygdommen skaber.

- Efter det vil man hurtigt få det bedre. Med Chris var det sådan, at vi allerede dagen efter amputationen kunne se en betydelig bedring.

Selvom de den seneste tid har set flere tilfælde af infektionssygdommen på Regionshospitalet i Viborg, påpeger Steen Olesen, at der ikke er nogen grund til at frygte sygdommen.

- Der er ingen grund til at skabe unødig frygt. Det er en sjælden tilstand, som rammer specielt udsatte befolkningsgrupper, som for eksempel ældre og svage, og man skal blot være almindeligt opmærksom, når man får et sår, siger han.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Chris Pedersen og hans kone, men det har ikke været muligt.

29 kommentarer
Vis kommentarer