Annonce:
Annonce:

Christina nægtet adgang på Bornholmer-bussen: 'Du er ikke født i Danmark'

Christina Svensson skulle i weekenden besøge sin syge mormor på Bornholm, men en buschauffør nægtede hende adgang, fordi hun ikke er født i Danmark

Christina blev ked af det efter afvisningen og kan ikke forstå, hvorfor hendes fødested er relevant, når hun skal til Bornholm (Foto: Stine Tidsvilde)
Christina blev ked af det efter afvisningen og kan ikke forstå, hvorfor hendes fødested er relevant, når hun skal til Bornholm (Foto: Stine Tidsvilde)
Annonce:
Følg Samfund

Har du oplevet noget lignende, så hører vi gerne fra dig. Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

En simpel tur med Bornholmerbussen udviklede sig til en ubehagelig oplevelse for Christina Svensson.

Den 25-årige kvinde fra København skulle et smut til Bornholm for at besøge sin syge mormor, men det blev ikke så let, som hun havde troet. Hun blev nemlig afvist i døren af buschaufføren. Årsag?

Christina er ikke født i Danmark.

- Da jeg viser min billet til buschaufføren, siger han, at det er helt fint. Så beder han mig om at se mit pas eller kørekort, og jeg giver sidstnævnte til ham. Det kigger han så på og spørger, om jeg har pas med. Det har jeg ikke, fordi der står på deres hjemmeside, at man enten skal have kørekort eller pas med.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Annonce:

- Derefter forsøger jeg at fortælle, at jeg har været i Sverige tidligere kun med mit kørekort, og dengang var det nok. Men han siger bare, at jeg ikke kan komme med, fordi han kan se, at jeg ikke er født i Danmark, siger Christina Svensson til Ekstra Bladet.

Ifølge Christina Svensson overrumplede den afvisning hende fuldstændig, da hun slet ikke havde forventet, at hendes fødested har nogen betydning for, om hvorvidt du kan komme til Bornholm eller ej.

Den 25-årige kvinde fra København er født i Sydkorea, hvor hun er adopteret fra. Derfor har hun boet størstedelen af sit liv i Danmark, ligesom hun er dansk statsborger.

Tårerne pressede sig på
Ifølge Christina Svensson fortalte buschaufføren, at han tidligere havde oplevet, hvordan en passager var blevet afvist, fordi vedkommende kun havde kørekort med.

Men på Graahundbus' hjemmeside står det helt tydeligt, at:

'Passagererne skal medbringe/fremvise FOTO-ID (pas, kørekort) ved indstigningen i bussen og fremvise dette igen ved de svenske grænsemyndigheders kontrol'.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Men det var tilsyneladende ikke godt nok.

Annonce:

- Det kunne jeg slet ikke forstå, så jeg ved ikke, om han havde gang i en eller anden form for selvtægt. Hvordan kan det nogensinde være relevant, hvor jeg er født?

- Efterfølgende spørger jeg lidt paf, om han mener det, og det gjorde han. Og så kunne jeg mærke at tårerne pressede sig på med tanken om, at jeg ikke kan komme over at besøge min mormor, siger Christina Svensson.

Kom med alligevel
Men Christina Svensson gav ikke sådan op.

Bag den første bus holdt en anden bus, hvor det lykkedes hende at komme med, selv om hun var bange for at blive afvist igen. Pas eller ej.

- Jeg havde hørt, at der var en anden bus bagved, som jeg gik ind i, imens buschaufføren læssede bagage. Da vi nåede den svenske grænse, så havde jeg naturligvis en klump i maven og følte mig som kriminel, der rejser på falske dokumenter. Også selv om jeg havde mit kørekort, som jo er nok. Men den svenske grænsebetjent kiggede bare på kortet og gik videre, så der var ingen problemer, siger Christina Svensson.

Annonce:

Dermed kunne Christina Svensson nyde resten af turen til solskinsøen mod øst, men inden da valgte hun lige at tage en snak med den første buschauffør på færgen.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

- Jeg konfronterede ham i Ystad og fortalte, at jeg gerne bare lige ville fortælle, at jeg blev enormt ked af det, som han sagde til mig. Jeg følte bare, at han ikke skulle slippe.

- Han forsvarede sig bare med, at han handlede i overenstemmelse med de svenske regler, og det ikke var hans beslutning, siger Christina Svensson til Ekstra Bladet

Ifølge svensk politi er et kørekort fra et andet nordisk land gyldig legitimation, men samtidig understreger de, at det er passagerens ansvar at kunne bevise sit statsborgerskab i et andet nordisk land. Derfor er pas altid det bedste at tage med.

Artiklen fortsætter under billedet

Busselskabet: Vil ikke have en bøde
Derfor har Ekstra Bladet efterfølgende været i kontakt med direktør for Graahundbus, Jørgen Andersen, der ejer 'Bornholmerbussen linje 866', som Christina Svensson var med.

Men ifølge ham er det ude af deres hænder.

Annonce:

- Hvis du medbringer kørekort, hvorfor kan du ikke komme med, bare fordi du ikke bor i Danmark?

- Det må du spørge de svenske myndigheder om. Det der kan vi ikke svare på. Vi har nogle retningslinjer. Du må spørge svenskerne, fordi jeg kan ikke finde logikken i det der, siger Jørgen Andersen til Ekstra Bladet.

- Men i det svenske regler står der jo ikke noget om, at du ikke kan komme til Sverige, bare fordi du ikke er født i Danmark?

- Nej. Men dem der bliver afvist af de svenske myndigheder, de bliver afvist, og vi kan ikke finde logikken i det hver gang. Det må svenskerne selv redegøre for. Vi gør, som de siger, uanset hvor ulogisk det måtte være. Vi vil ikke i klemme, siger Jørgen Andersen til Ekstra Bladet.

- Der er der ingen svenskere, der har sagt, at du ikke kan komme til Sverige som dansk statsborger, bare fordi du ikke er født i Danmark?

- Jo, jo, jo jo, det er der, siger Jørgen Andersen til Ekstra Bladet.

- Det står altså ikke nogen steder?

Annonce:

- Det siger vi også, hvorfor gør de det så?, siger Jørgen Andersen til Ekstra Bladet

- Det kan jeg ikke svare dig på. Så I har oplevet, at der er nogen, der er blevet afvist?

- Ja, det er det. Og vi får 50.000 kroner i bøder, hvis vi har nogen med, som svenskerne ikke synes må komme ind. Det vil vi ikke have. Vi vil ikke have sådan nogle bøder. Vi har ikke noget ansvar, og gør bare, hvad vi bliver bedt om. Uanset om det er ulogisk. Vi er bare marionetter.

- Så hvis man ikke er født i Danmark, så kan man ikke komme med jeres busser?

- Du må ikke sige det der. Jeg har svaret på spørgsmålene. Du må tale med den svenske stat. Jeg gider ikke blive ved med at sige det samme. Vi er bare lakajer, siger Jørgen Andersen til Ekstra Bladet

- Men det er vel jer, der laver reglerne i jeres firma?

- Nu må du holde op. Jeg gider ikke sige det mere. Hej hej, du, siger Jørgen Andersen og stopper interviewet.

Annonce:

Ekstra Bladet ville gerne have oplyst til selskabet, at Christina Svensson rent faktisk kom med på en af firmaets busser, men så langt nåede vi ikke, inden der blev lagt på.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

Har du oplevet noget lignende, så hører vi gerne fra dig. Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: