Cirkus klovner rundt: Sikkerhed for ansatte og publikum sejler

Cirkus Trapez har i flere tilfælde fået påbud for dårlige forhold af Arbejdstilsynet. En publikumstribune, der væltede under en forestilling, og en medarbejder, der blev sparket af en kamel, er blandt sagerne.

Det danske Cirkus Trapez har i flere tilfælde jongleret med sikkerheden i cirkusset.

Henover sommeren har episoder med svigtende sikkerhed bragt både medarbejdere og publikum i fare. Det har medført en række påbud om at få orden i sagerne, skriver Avisen.dk.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget hos Arbejdstilsynet.

I juni kom tre personer til skade, efter en publikumstribune brasede sammen i Blokhus, og bare få uger senere blev en polsk mand, der er tilknyttet Cirkus Trapez, sparket ned af en kamel under opholdet i den midtjyske by Bjerringbro.

LÆS MERE OM KAMELSAGEN HER

Men sagsakterne fortæller også om medarbejdere, der manuelt skulle løfte tunge manegeafsnit, og en gaffeltruck med ødelagte tårnkæder, der ikke havde været til syn i ni år.

Det er Isabella Enoch, der sammen med sin mand, Bernhard Kaselowsky, står i spidsen for Cirkus Trapez. Isaballa Enoch mener ikke, at der er et sikkerhedsproblem for publikum og de ansatte.

- Det er helt sikkert ikke mere usikkert at gå i cirkus hos os end andre steder. Det her har ikke noget at gøre med, at vi er et cirkus. Selv om det er uheldigt, at de her ting sker, er det jo ikke noget forfærdeligt. Det er småting, forklarer Isabella Enoch.

Dårlige sager smitter af

Cirkus Trapez er ikke med i Cirkusdirektørforeningen, der er brancheforening for cirkusser i Danmark.

Formanden, Martin Arli, vil ikke kommentere på de enkelte sager med Cirkus Trapez. Men han forklarer, at han ærgrer sig, når cirkusser kommer i modvind på grund af dårlige sager med eksempelvis dyrevelfærd eller arbejdsforhold. Det går nemlig udover alle cirkusser i Danmark.

- Det skal være trygt og sikkert at gå i cirkus. Folk læser dårlige historier, som Fanden læser Biblen, og alle cirkusser bliver skåret over en kam. Hvis der sker noget i et cirkus, smitter det af på de andre, siger Martin Arli.

Tre fra publikum kom til skade

Det var i juni at et tribuneafsnit med bænke styrtede sammen i Blokhus i Nordjylland. Arbejdstilsynet konstaterede at flere tribunedele var beskadigede, og at de desuden var sat op på ustabil sandgrund.

Det bekræfter Isabella Enoch, der forklarer, at ulykken skyldes en opstillingsfejl, der ikke var kontrolleret ordentligt.

- Det var en skrue, der var sat i tribunen, der ikke skulle have været der. Den knækkede så, og samtidig var sandet ved Blokhus ikke specielt hårdt.

Men hvis ansvar er det, at en tribune kan blive sat op på ustabil sandgrund?

- Dem, der sætter dem op, ved, at de altid skal sætte små træplader nedenunder tribunen, og det havde de ikke gjort. Bernhard havde så ikke kontrolleret det godt nok. Det var en uheldig fejl.

De tre tilskadekomne fra publikum blev efterfølgende kørt til tjek på Aalborg Universitetshospital. Omfanget af skaderne er ukendt, men ifølge Isabella Enoch drejer det sig kun om 'rifter på benene'.

Vil melde sig ind

Martin Arli forklarer, at man i Cirkusdirektørforeningen har haft en arbejdsmiljøkonsulent med på råd for for at målrette arbejdet med sikkerhed og udarbejdningen af Arbejdspladsvurderinger (APV). Derfor ærgrer det ham, når cirkusser som Cirkus Trapez ikke er med i fællesskabet.

- Vi holder hinanden i ørerne, og arbejder med ting, der kan forbedre cirkussernes omdømme. Men det er heller ikke en kaffeklub, for vi konkurrerer også indbyrdes, og derfor holder vi hinanden op på, at tingene skal være i orden, siger Martin Arli.

Cirkusdirektørforeningen er en sammenslutning af fem af landets største cirkusser - Arli, Arena, Krone, Baldoni og Mascot. Benneweis og Dannebrog er 'ikke aktive medlemmer'.

Isabella Enoch forklarer, at grunden til, man endnu ikke er med i foreningen, er, at man ikke har kunnet finde tid til at tage med til møderne.

Hun fortæller, at det er planen, at man vil blive medlem i løbet af efteråret når cirkusset lukker ned for sommeren.

LÆS MERE OM MANDEN DER BLEV SPARKET NED AF EN KAMEL HER.