Annoncørbetalt - Dyrenes Beskyttelse

Cirkuselefanterne blev fredet: Her er de nu

Elefanter skal ikke længere være en del af danske cirkusser. Men de sidste fire danske cirkuselefanter venter stadig på deres nye hjem.

Her ses elefanterne i stalden, hvor de har ventet 16 måneder på en afklaring om deres fremtid
Her ses elefanterne i stalden, hvor de har ventet 16 måneder på en afklaring om deres fremtid

Sidste år blev det besluttet, at de fire danske cirkuselefanter, Ramboline, Lara, Djungla og Jenny, ikke længere skal være en del af danske cirkusser.

Men selv om de sidste fire elefanter ikke længere optræder i cirkus, står de stadig i staldene hos Cirkus Arena og Cirkus Trapez, der ejede dem indtil staten for nyligt købte dem fri for 11 millioner kr.

I over 16 måneder har elefanter således stået og ventet på, at der skulle blive truffet en afgørelse om deres fremtid, og ifølge dyrlæger var elefanterne begyndt at mistrives i deres stalde, hvor der ikke er meget plads til bevægelse og aktivitet.

I starten af oktober kunne fødevareminister Mogens Jensen (S) så endeligt løfte sløret for, at det bliver Knuthenborg Safaripark, som kommer til at overtage de fire cirkuselefanter fra Cirkus Arena og Cirkus Trapez.

Her ses elefanterne i stalden, hvor de har ventet 16 måneder på en afklaring om deres fremtid
Her ses elefanterne i stalden, hvor de har ventet 16 måneder på en afklaring om deres fremtid

Må vente et år
Men det nye elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark er først klar til indflytning næste sommer, hvorfor elefanterne kunne se frem til yderligere et halvt til et helt års tid med kedsomhed.

Hverken staten eller cirkusserne har nemlig været specielt interesserede i at påtage sig udgifterne for elefanternes ve og vel til det nye anlæg er klar.

Derfor er Dyrenes Beskyttelse trådt til for at sikre elefanternes velfærd i overgangsperioden, der forventes at vare ca. otte måneder.

Dyrenes Beskyttelse dækker i denne periode udgifter til dyrlægeregninger, dyrepasning, foder, aktivering samt etablering af en ny udefold, så dyrene har adgang til det fri. 

-De har ikke godt af bare at stå i en stald, og det er tydeligt, at elefanterne trives meget bedre, når de kan komme ud, siger direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, om beslutningen om, at bruge organisationens midler på at gøre forholdene for dyrene så gode som mulige.

Den endelige regning, der altså ender hos Dyrenes Beskyttelse, er endnu ukendt, men de oplyser, at der er tale om ’et betydeligt beløb’, der dækker lønudgifterne til tre fuldtidsansatte elefantpassere samt foder og etableringen af det nye udeareal.

Her ses elefanterne i deres nye udeareal, hvor de bedre kan bevæge sig og blive aktiverede
Her ses elefanterne i deres nye udeareal, hvor de bedre kan bevæge sig og blive aktiverede
 

-Det er godt, at dyrene kan se frem til en god tilværelse i det nye anlæg i Knuthenborg Safaripark, men vi skal også passe godt på dem, indtil det er klart, og sørge for, at de har nogle ordentlige forhold, hvor de også kan komme ud, siger, Britta Riis.

Ny lov på vej
Samtidigt med at elefanterne venter på, at deres nye hjem bliver bygget, arbejder regeringen på en ny dyrevelfærdslov, der endeligt vil forbyde alle vilde dyr i cirkus.

Det vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse, der længe har kæmpet for at få afskaffet den undtagelse i den nuværende lovgivning, der tillader brug af netop elefanter samt søløver og zebraer i cirkus.

-Vi er stolte over at have taget ansvar for at sikre, at de danske cirkuselefanter får et værdigt otium, og ikke blot sælges til et udenlandsk cirkus. Ved at engagere os i de danske cirkuselefanters fremtid har vi skabt en model for pensionering af cirkuselefanter sammen med Knuthenborg Safaripark, som kan danne forbillede for andre lande, som ønsker at indføre lignende tiltag, siger Britta Riis.

Artiklen er sponseret af Dyrenes Beskyttelse. Vil du støtte deres arbejde med at passe godt på elefanterne, inden de flytter til Knuthenborg Safaripark, kan du klikke her eller SMS ELEFANT til 1277, så støtter du med 150 kr.