Annonce:
Annonce:

Colin Powell er død

Colin Powell, der var udenrigsminister under George W. Bush, er død efter coronasmitte. Han blev 84 år

Se Colin Powell tale til en konference i 2014.
Annonce:
Følg Samfund

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død som følge af komplikationer efter smitte med coronavirus.

Det oplyser hans familie gennem Powells officielle Facebook-side.

Den tidligere minister og øverste chef for USA's militær blev 84 år.

Powell var færdigvaccineret mod coronavirus, lyder det i opslaget. Ifølge NBC News var Powell også diagnosticeret med leukæmi.

- Vi vil gerne takke de ansatte på Walter Reed National Medical Center for deres gode behandling. Vi har mistet en fantastisk og kærlig ægtemand, far, bedstefar og en stor amerikansk personlighed, skriver familien.

Det fremgår ikke mere præcist, hvad der forårsagede Powells død.

Colin Powell var republikansk udenrigsminister under George W. Bush fra 2001 til 2005. Han var den første sorte udenrigsminister i USA.

Annonce:

Han var blandt andet også amerikansk generalstabschef fra 1989 til 1993. Det er den højeste lederpost i militæret i USA.

I 1960'erne var Powell to gange udsendt til Vietnam.

- General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbillede og en stor amerikansk historie, sagde Bush, da han i 2000 præsenterede Powell som kommende amerikansk udenrigsminister.

Som udenrigsminister huskes Powell blandt andet for et kontroversielt oplæg i FN's Sikkerhedsråd i februar 2003.

Her sagde han blandt andet, at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, udgjorde en stor fare, fordi Irak havde masseødelæggelsesvåben. Flere af Powells udtalelser blev senere bevist som værende upræcise eller forkerte.

- Det er en skamplet, og det vil altid være en del af mit eftermæle. Det var smertefuldt. Det er smertefuldt, sagde Powell i 2005 i et interview med ABC.

Colin Powell blev gift med hustruen Alma i 1962. Parret fik sammen de tre børn Michael, Linda og Annemarie.

OVERBLIK: Powell hyldes som en af USA's store ledere

Colin Powell, der blev USA's første sorte udenrigsminister, døde mandag efter at være blevet smittet med coronavirus, selv om han var færdigvaccineret. Ifølge oplysninger i amerikanske medier havde han også kræft.

Han blev 84 år.

Powell gjorde i årtier tjeneste i det amerikanske militær og blev firstjernet general, inden han tiltrådte som udenrigsminister i præsident George W. Bushs regering.

Mandag hylder en række politiske ledere Powell:

* Præsident Joe Biden:

- I løbet af vores mange års samarbejde - også hvor vi var uenige - var Colin altid en, der gav dig sit bedste og behandlede dig med respekt.

- Efter at have kæmpet i krige forstod han bedre end nogen anden, at militæret ikke alene er nok til at opretholde fred og velstand.

* Tidligere præsident George W. Bush:

- Han var en stor tjenestemand, lige fra sin tid som soldat i Vietnam. Mange præsidenter stolede på Powells råd og erfaring (...). Han var en sådan favorit blandt præsidenterne, at han gjorde sig fortjent til præsidentens frihedsmedalje - to gange. Han var højt respekteret både herhjemme og i udlandet.

* Tidligere præsident Barack Obama:

- General Powell hjalp en generation af unge med at sætte sig højere mål. Han benægtede aldrig den rolle, som race spillede i hans eget liv og mere bredt i vort samfund. Men han nægtede også at acceptere, at race ville begrænse hans drømme, og gennem sit stabile og principfaste lederskab, hjalp han med at bane vej for så mange andre efter ham.

* USA's udenrigsminister, Antony Blinken:

- Powells karriere i det amerikanske militær er legendarisk. Da han gik på pension fra militæret, var han utvivlsomt den mest respekterede og hyldede amerikaner i uniform.

* USA's forsvarsminister, Lloyd Austin:

- Verden har mistet en af de største ledere, vi nogensinde har bevidnet. Den første sorte generalstabschef, den første sorte udenrigsminister - en mand, der var respekteret over hele verden.

* Senator og tidligere republikansk præsidentkandidat Mitt Romney:

- I dag har landet mistet en mand med usvigeligt mod og en karakterens mester. Som en statsmand og en pioner, der var viet til USA og frihedens sag, vil Colin Powells eftermæle af tjeneste og ære være en inspiration i lang tid fremover.

* Demokratisk senator Amy Klobuchar:

- Colin Powell stoppede aldrig med at gøre tjeneste, da han lod sig pensionere fra militæret og regeringen. Han forpligtede sig i høj grad til børnene i vores land med America's Promise (stor velgørenhedsorganisation stiftet af Powell, red.).

* USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright:

- Colin Powell var et amerikansk ikon, hvis karriere i offentlig tjeneste altid vil blive prist og husket, men for mig var han bare min ven Colin. (...) Han var en klog og principfast mand, en loyal ven og et af de rareste mennesker, jeg nogensinde har mødt. Jeg er et bedre menneske af at have kendt ham, og USA er et bedre sted på grund af ham.

* Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair:

- Colin var et fyrtårn i den amerikanske militære og politiske ledelse i mange år, en mand med kolossale evner og integritet, en yderst sympatisk og varm personlighed og en god ven med en dejlig og ydmyg sans for humor.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: