Colorado: Fri hash har ikke givet flere teenagerygere

Antallet af unge hashrygere er uforandret efter tre år med fri hash i delstaten Colorado

Ny undersøgelse viser, at der ikke er flere unge, der ryger hash i Colorado, efter det blev gjort lovligt i 2012. Foto: AP
Ny undersøgelse viser, at der ikke er flere unge, der ryger hash i Colorado, efter det blev gjort lovligt i 2012. Foto: AP

Der er ikke kommet flere unge hashrygere til, selv om det siden 2012 er blevet meget lettere at skaffe marihuana i Colorado, USA.

Det viser tal fra det nationale sundhedscenter Colorado Department of Public Health and Environment, skriver Washington Post.

I 2012 valgte befolkningen i en folkeafstemning at legalisere hash i delstaten. Og siden har en offentlig undersøgelse af de unges rygevaner vist, at modstanderne af den fri hash godt kunne pakke de argumenter sammen, der handlede om, at flere skulle begynde at ryge hash, hvis det blev lettere at skaffe rusmidlet.

I 2015 havde 21 procent af de unge i Colorado røget hash inden for de seneste 30 dage. Det tal var 25 procent, da de blev spurgt i 2009 - tre år inden legaliseringen.

Samfund FAKTA: I disse lande kan indbyggerne lovligt sælge hash

Fire ud af fem siger nej tak
I alt 17.000 unge fra grundskolens afgangsklasser og gymnasiet deltog i undersøgelsen.

- Undersøgelsen viser, at brugen af marihuana ikke er steget siden lovliggørelsen. Fire ud af fem gymnasieelever hævder stadig, at de ikke bruger marihuana. Ikke en gang sjældent, skriver sundhedscentret i en pressemeddelelse.

Udviklingen i Colorado følges tæt af både politiske fortalere og modstandere af marihuana. Forskere er generelt enige om, at der bør advares massivt mod brug af marihuana i løbet af puberteten. Yngre hashrygere har generelt lettere ved at blive afhængig af rusmidlet, og teenagere, der ofte ryger hash, har større risiko for en række mentale og fysiske lidelser senere i livet.

Se også: Amerikanske hash-debutanter ramt af egen succes

De nye tal viser til gengæld, at der foreløbig ikke er noget om snakken om, at flere unge skulle begynde at ryge hash, blot fordi det altså nu er lovligt.

Udviklingen af antallet af hashrygere følges ifølge Washington Post tæt i andre amerikanske delstater, hvor det stadig er ulovligt at ryge en joint. Foto: AP
Udviklingen af antallet af hashrygere følges ifølge Washington Post tæt i andre amerikanske delstater, hvor det stadig er ulovligt at ryge en joint. Foto: AP

Færre ryger
Generelt er der over hele USA et mindre fald i antallet af unge, der ryger hash i 2015 i forhold til seks år tidligere, men faldet er kun på få procentpoint og faktisk mindre end faldet i Colorado.

- De nye tal sætter klart en tyk streg under, at teorien om fri hash til voksne automatisk vil give flere unge hashbrugere, siger kommunikationschefen i interesseorganisationen Marijuana Policy Project, Mason Tvert.

- Andelen af teenagere, der bruger hash i Colorado, er ikke øget, siden det blev lovligt. Og andelen er faktisk mindre end det nationale gennemsnit. Politikere og vælgere i andre stater, som overvejer lignende tiltag, bør være opmærksomme på, at der også dér vil komme påstande om, at det vil skade teenagere, fortsætter kommunikationschefen.

Antallet af legale salgssteder i Colorados hovedstad Denver øges måned for måned og udgør nu godt 100 butikker. Alle kontrolleres af myndighederne. Foto: (AP Photo/Brennan Linsley) Krimi Her bygger de skoler for hash-penge

En mulig forklaring på, at der ikke er større forskel på andelen af unge hashrygere, kan ifølge Washington Post være, at teenagere generelt taler om, at det er ret let at skaffe hash. Også selv om det er ulovligt. Omkring 80 procent af alle adspurgte 2.g'ere over hele USA fortæller, at det er let at skaffe pot. De unge, der gerne vil ryge hash, gør det derfor formodentlig allerede, og en lovliggørelse vil derfor ifølge avisen ikke gøre den store forskel.

Vinnyheder Øl med hash nu til salg i USA

114 kommentarer
Vis kommentarer