Corona aflyser Bennys undersøgelse: - Du lever ikke længe

Hjertesyge Benny Honoré er skubbet ud på et sidespor på Skejby Sygehus - covid-19 har aflyst alt

Benny efterlyser et svar fra Mette Frederiksen og co. Video/redigering: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix/Mikkel Cramon

Er din operation eller undersøgelse aflyst og frygter du for dit helbred? Skriv til Ekstra Bladet her.

Som en fange mellem pest og corona føler den 66-årige hjertepatient Benny Honoré sig i disse dage skubbet ud på et livsfarligt sidespor på Aarhus Universitetshospital i Skejby - ene og alene på grund af corona.

På fredag skulle han have været på hjertemedicinsk afdeling for at få lavet et indgreb i en svært medtaget kranspulsåre, men nu er aftalen blevet aflyst.

Og det må Benny og alle andre patienter i lignende situationer bare finde sig i - på ubestemt tid. Alt på Skejby er drejet over på corona.

Svagt hjerte
Benny Honoré blev diagnosticeret for en måned siden. Hjertets egen blodforsyning var elendig.

Uden en eller anden form for indgreb var Benny hastigt på vej mod en akut blodprop.

- Jeg fik en hastescanning. Den var nedslående, og overlægen var fuldstændig ærlig: - Du overlever ikke ret længe, hvis vi ikke gør noget, sagde han.

Overlægen stillede en ballonudvidelse af kranspulsåren i udsigt.

Få dage senere blev indgrebet aflyst.

Artiklen fortsætter under billedet...

66-årige Benny Honoré fik sin hjertediagnose for knap en måned siden og er fuld af lovord om hjerteafdelingen i Skejby. - Men jeg fatter ikke, at man er nødt til at lukke næsten hele supersygehuset ned for en enkelt sygdom. Vi er altså mange, der føler os ofret, siger han. Foto: Claus Bonnerup
66-årige Benny Honoré fik sin hjertediagnose for knap en måned siden og er fuld af lovord om hjerteafdelingen i Skejby. - Men jeg fatter ikke, at man er nødt til at lukke næsten hele supersygehuset ned for en enkelt sygdom. Vi er altså mange, der føler os ofret, siger han. Foto: Claus Bonnerup

Hjerteforeningen: I må ikke gemme jer

Hjerteforeningens administrerende direktør Anne Kaltoft forstår godt patienter som Benny Honorés bekymring.

Hun har et klart budskab til de bekymrede patienter.

- Patienterne ikke må holde sig tilbage, hvis de frygter de har symptomer på deres hjertesygdom. Så skal de henvende sig til hospitalet igen, siger Anne Kaltoft.

Ifølge Anne Kaltoft sætter den historiske situation i sundhedsvæsnet særlige krav til læger og sygeplejersker. De skal være helt klare i spyttet, når de kommunikerer med patienterne.

Hun understreger, at hun grundlæggende har tillid til og forståelse for, hvordan der prioriteres i disse uger, men fastslår også at den store fokus på coronabekæmpelsen har en bagside.

- På et tidspunkt skal vi naturligvis forholde os til, hvordan vi afvikler de ventelister, der vil opstå, og hvordan vi bruger ressourcerne bedst muligt, siger Anne Kaltoft.

Kan ikke få luft
- Siden har jeg talt med Skejby dagligt. Jeg får det værre og værre og kan ikke gå mange meter, inden jeg mister pusten. Jeg har simpelthen svært ved at få luft.

- Så sætter de mig op i medicin, hvilket betyder, at jeg er begyndt at få ondt i nyrerne. Hvis det trækker ud i flere uger eller måneder, overlever jeg ikke, sukker han.

Som følge af sin tilstand indtager Benny en halv snes forskellige præparater. Han er fuldt ud klar over, at han er i den alvorlige farezone ved en eventuel corona-infektion.

Sådan prioriterer hospitalerne

Efter Mette Frederiksens udmelding 13. marts, er hospitalerne tvunget til benhårdt at prioritere, hvem der skal behandles, og hvem der må vente.

Af de nye retningslinjer lyder det, at de danske hospitaler fortsat vil 'behandle og operere akut eller livstruende patienter.'

Men patienter, der 'ikke lider af livstruende sygdomme', eller hvor en forsinket behandling 'ikke medfører risiko for tab af førlighed', vil blive udskudt.

Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen er det i hvert enkelt tilfælde en lægefaglig vurdering.

Kilde: Notatet 'Principper for reduktion af aktivitet ifm. COVID19 i Region Hovedstaden' og 'Notat om reduktion af hospitalsaktivitet ifm COVID-19'

- Jeg passer rigtigt meget på og spritter af hele tiden. Men hvad hjælper det, hvis jeg alligevel bliver offer for corona - bare på en helt anden måde, spørger den 66-årige østjyde.

- Hvad tænker du om det?

- Ærlig talt er jeg rystet over, at et så stort hospital som Skejby nærmest kollapser på grund af én og kun én sygdom, siger han.

- Hjerteafdelingen er et fremragende sted. Men det kan jo ikke passe, at hele afdelinger bliver lukket ned, mens de går og venter på det store rykind, siger Benny Honoré.

- Jeg får det værre og værre. Nu er medicinen blevet øget, og det begynder at påvirke mine nyrer, siger Benny Honoré. Foto: Claus Bonnerup
- Jeg får det værre og værre. Nu er medicinen blevet øget, og det begynder at påvirke mine nyrer, siger Benny Honoré. Foto: Claus Bonnerup

Individuelle skøn
Klinisk professor i hjertesygdomme, Hans Erik Bøtker, Aarhus Universitetshospital, bekræfter, at afdelingen i øjeblikket er sat kraftigt ned i tempo.

- Det betyder desværre indgreb og undersøgelser, som udsættes. Vi har foretaget lægefaglige, individuelle skøn, alt efter hvor syg patienten er. Om der er tale om akut eller subakut tilstand, siger Hans Erik Bøtker til Ekstra Bladet.

- Vi har ringet til hver enkelt af de patienter, som har mistet en tid. Og desuden står vi så vidt muligt i tæt kontakt med dem.

- Det er en vanskelig tid og en helt speciel situation for alle, siger Hans Erik Bøtker.

Tusindvis af operationer udskudt

13. marts gav statsminister Mette Frederiksen det danske hospitalsvæsen klar besked på at lukke ned for alt, der ikke er nødvendigt. Nu.

Dermed beordrede statsministeren tusindvis af danskeres operationer og undersøgelser på de danske hospitaler aflyst og flyttet til et senere tidspunkt.

Ekstra Bladet har siden mandag forsøgt at danne sig et samlet overblik over, hvor mange operationer der på landsplan er blevet aflyst.

Det har ikke været muligt.

Hverken Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland eller Region Nordjylland har mandag været i stand til at give et samlet overblik over antallet af aflysninger på de respektive regioners hospitaler.

Heller ikke i Region Syddanmark har man et samlet overblik.

Her oplyser man dog, at der alene på Odense Universitetshospital er blevet aflyst cirka 3000 operationer siden 13. marts.

Aarhus Universitetshospital oplyser, at man her har aflyst 1277 operationer.

Dertil er langt over titusind ambulantebehandlinger blevet udskudt.