Corona-panik: Desperate kunder river toiletpapir ned fra hylderne

Onsdag måtte politiet tilkaldes til toiletpapir-afdelingen i et supermarked i Sydney

Sådan hoster du, hvis du vil undgå smitte risiko for corona. Video: Lasse Brøndal, redigering: Kristian Hansen

Australiens største supermarkedskæde Woolworths har onsdag været nødt til at indføre en begrænsning på, hvor mange pakker toiletpapir kunderne må købe med hjem.

Det sker efter den globale spredning af den nye coronavirus har fået kunder i butikkerne over hele Australien til at panikhamstre toiletpapir.

 

Billeder på de sociale medier viser massevis af tomme hylder og kunder, der fylder vogne helt op med forskellige varer som håndsprit og toiletpapir.

Det skriver blandt andre AFP.

Onsdag måtte betjente fra politiet i New South Wales endda tilkaldes til et supermarked, da en kunde trak en kniv i afdelingen med toiletpapir. Der blev dog ikke foretaget nogen anholdelser, og det menes, at der var tale om en hørehæmmet person, som blev forskrækket i et skænderi om toiletpapir.

Den pludselige hamstring af især toiletpapir fik onsdag Australiens premierminister Scott Morrison til at forsøge at mane til ro på radiostationen 2GB.

- Jeg forstår, hvorfor folk bliver bekymrede og går i supermarkeder og gør den slags. Men rådet er, at det ikke er nødvendigt, lød det over radioen fra premierministeren.

 

Der er ikke nogen forklaring på, hvorfor det lige er toiletpapir, australierne panik-køber, men ifølge news.com.au hænger det formentlig sammen med, at premierminsteren i sidste uge udtalte, at det var 'yderst tænkeligt', at verden inden længe ville nå 'den pandemiske fase af virusen'.

I den forbindelse blev australierne rådet til at huske at have god håndhygiejne og sørge for at have tilstrækkeligt med både mad og medicin til to uger.

I et blogindlæg opfordrer Ian Mackay, virusspecialist ved University of Queensland, desuden folk til at sørge for at have nok af nødvendigheder som medicin, lommetørklæder, toiletpapir og dåsemad. Men samtidig understregede han, at der ikke var nogen grund til at hamstre.

Desuden skyldes toiletpapir-hamstringen ifølge news.com.au formentlig, at Kina, hvor mange fabrikker er blevet lukket ned, er en af verdens førende leverandører af toiletpapir.

De tomme hylder på supermarked-gangene i Australien har nu fået flere til at drille de paniske kunder på nettet med forskellige memes.