Corona-virus: Evakuerede danskere ankommer i dag

I forbindelse med udbruddet af Corona-virus i Wuhan i Kina er fire danskere blevet evakueret - ifølge planen ankommer de til Danmark fredag

Explainer: Corona-virus - Sådan smitter den og disse symptomer skal du være OBS på. Video/redigering: DR Nyheder/Reuters via Ritzau Scanpix/Anders Olsen

Der er blevet evakueret fire danskere fra Hubei-provinsen. De forventes at være hjemme i Danmark i dag. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod til TV 2.

- I et godt samarbejde med Storbritannien og Spanien er de nu på vej i flyet og vil sent eftermiddag eller aften ankomme til Danmark, siger Jeppe Kofod.

Ifølge TV 2's oplysninger sidder danskerne på et fly til et andet europæisk land end Danmark, hvorfra de vil blive samlet op af et af Forsvarets fly, som skal transportere dem det sidste stykke.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er de fire danskere, alle blevet screenet i Kina og er symptomfri for coronavirus.

Det oplyser han fredag på et pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet. 

De fire danskere lander efter planen senere fredag i lufthavnen i Roskilde. 

15 i alt
I alt 15 danskere skal fragtes hjem fra Kina, hvor den dødelige coronavirus florerer. Der er både mænd, kvinder og børn.

De resterende 11 vil blive transporteret hjem i løbet af de kommende dage. 

- De borgere, det drejer sig om, kommer ikke hjem, fordi de er syge. Men fordi de skal undgå at blive syge. De kommer hjem for at komme i sikkerhed, siger Magnus Heunicke.

Skulle en af dem mod forventning udvise symptomer på smitte med coronavirus, vil vedkommende blive transporteret til højisolation på Hvidovre Hospital.

Stor årvågenhed
Borgerne er blevet screenet i Kina, de bliver screenet undervejs på flyet, og de vil også blive screenet, når de lander i Danmark. 

Ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm kan der gå 14 dage, inden symptomerne viser sig, efter at man er blevet smittet.

Han forklarede ligeledes, at danskerne inden for de seneste otte til ti dage har været beskyttet for smitte med coronavirus.

- Risikoen er lille, men vi kan ikke udelukke det, og derfor har vi et beredskab klar. Der er ingen tvivl om, at udbruddet i Kina er meget alvorligt, og derfor er der en teoretisk risiko, siger Søren Brostrøm.

Hvis en eller flere af de 11 tilbageværende danskere i Hubei-provinsen viser tegn på symptomer, kommer de ikke hjem med det samme, siger Magnus Heunicke. 

- Hvis nogle i Kina viser symptomer, får de ikke lov til at komme på et fly. Det vil Kina heller ikke tillade, siger han.

78 kommentarer
Vis kommentarer