Coronafrygt: Nej, du kan ikke bare holde børn hjemme fra skole

Selvom man frygter coronasmitte, kan man ikke uden konsekvenser holde sit barn hjemme fra skole

- De modeller, vi har lavet, tager højde for, at børn er børn og opfører sig som børn og ikke som voksne, lød det mandag aften fra Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut. Video: Ritzau
Følg Samfund

'Vores små kære skal ikke i krig mod en usynlig fjende,' lyder mantraet fra tusindvis af forældre, som er skeptiske over for statsminister Mette Frederiksens besked om, at elever i 0.-5 klasse skal tilbage på skolebænken efter påske.

De har tilsluttet sig Facebook-gruppen 'Mit barn skal ikke være forsøgskanin for covid-19', hvor mange skriver, at de ikke vil sende deres børn i skole.

Tusindvis af forældre: Vores børn skal ikke være corona-forsøgskaniner

- Men man kan søreme ikke bare uden videre vælge at holde sine børn hjemme - eksempelvis til efter sommerferien, fastslår Rasmus Edelberg, landsformand for Skole og Forældre, en organisation for forældre til børn i folkeskolen

- For folkeskolen er et forpligtende fællesskab, så nej; børnene kan ikke bare udeblive eller blive ind- og udmeldt, som var det et fitnesscenter.

Han forklarer, at det i Danmark er sådan, at alle har ret til at komme i folkeskolen.

- Men hvis man fraskriver sig den ret ved at melde barnet ud, kan man ikke bare melde barnet ind igen. Så må skolen sige 'nej tak; pladsen er gået til en anden elev,' forklarer han.

I Danmark er der ikke skolepligt, men undervisningspligt. Så børn skal deltage i folkeskolens grundskole alternativt undervises hjemme, hvilket kan være en særdeles krævende omgang for forældre og børn. Sidstnævnte kan i den grad savne skolekammerater.

Rasmus Edelberg anbefaler derfor bekymrede forældre at tænke sig meget grundigt om, inden de træffer så drastisk en beslutning om at melde børnene ud.

- Husk, at langtfra alle skoler bliver klar efter påske. Der kommer en række retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som skolerne skal efterleve, før får de ikke lov til at åbne.

- Herefter kan man trygt sende sine børn i skole, for de virksomme hygiejneråd og regler om at holde afstand vil blive efterlevet i skolerne, lover han.

Edelberg, siger, at han udmærket forstår, at nogle forældre er nervøse.

- Men det det gælder om at slå koldt vand i blodet og vente med at træffe en dramatisk beslutning om udmelding, til efter, skolerne har meldt sig klar. Vi forventer klart, at det bliver helt trygt at gå i skole.

Han forklarer, at skolerne har pligt til at levere undervisning og notere, hvis barnet er fraværende.

- Herefter skal skolen undersøge, hvorfor barnet er fraværende. Hvis der ikke er objektive grunde til fravær, eksempelvis sygdom eller kronisk sygdom, kan det få konsekvenser.

- Hvilke konsekvenser får det?

- Det er lidt den samme diskussion, som når forældre tager børnene ud og på skiferier eller sommerferier uden for skoleferierne.

- Men bliver barnet smidt ud af skolen?

- Det tør jeg ikke sige. Spørg Skolelederforeningen.

Så Ekstra Bladet ringer til Skolelederforeningens næstformand, Dorte Andreas.

- Eleverne har pligt til at møde op, medmindre de er syge eller kronisk syge, og skolerne vil tage kontakt til forældrene, hvis børnene ikke kommer i skole, forklarer hun.

- Og vi har ikke pligt til at levere fjernundervisning. Undervisningen foregår i skolen, hvor det bliver sundhedsmæssigt forsvarligt at være, lover også hun.

Men hvad nu, hvis man alligevel holder sine børn hjemme - bliver børnene så smidt ud af skolen?

- Vores budskab er til forældrene, at de kan være helt trygge ved at sende eleverne i skole, for skolerne åbner ikke, før skolerne lever op til de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne udstikker. Der kan være mange skoler, som ikke er klar til at åbne onsdag 15. april, men først noget senere.

- Jeg prøver igen: Hvad nu, hvis man alligevel holder sine børn hjemme? Bliver børnene så smidt ud af skolen?

- Jeg kan ikke sige andet end det, jeg har sagt: Vi kontakter forældrene og får en god snak. Skolerne åbner ikke, hvis de ikke er trygge. Hvis vi som samfund skal lykkes med at komme gennem coronakrisen, er vi nødt til at have tillid til hinanden.

- Men forestil dig en rask, bekymret forælder, som holder sine raske børn hjemme i lang tid. Hvad kommer der til at ske?

- Der er undervisningspligt, og skolerne åbner ikke, før det er trygt at være der. Det er godt for børnene at komme i skole, selvom de ikke kan lege tæt. Det at komme og se sine skolekammerater er meget sundt for børnene, så jeg håber, at forældrene bliver overbevist om, at det er trygt at gå i skole, for sådan bliver det, lover hun.

Ifølge Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forsker i infektionssygdomme, skal man som forælder ikke være bekymret for at sende børnene afsted.

- Nu har vi alle holdt vores børn hjemme fem uger til den tid, og det er i høj grad raske børn, der møder ind i børnehaver, vuggestuer, daginstitutioner og de små klasser.

Læs mere om det her:

Genåbning for børn: - Jeg synes ikke der er stor grund til bekymring

Sådan skal skolerne indrettes

Sundhedsstyrelsen er klar med den vejledning, der skal danne grundlag for skolernes planlægning af en gradvis genåbning efter påske.

Heraf fremgår bl.a. at hvis man bor i husstand med en person med påvist covid-19-sygdom, må man gerne komme i skole.

'Vi har stor forståelse for, at både ansatte og forældre kan være bekymrede for, hvordan deres nye hverdag skal foregå. Der kan også være nogle, som måske er bekymrede for, om der er en særlig smitterisiko forbundet med den delvise genåbning, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø i en pressemeddelelse.

I vejledningen lægges der op til, at lærere og andre ansatte, der bor sammen med personer i de særlige risikogrupper, godt kan komme på arbejde. Hvis man bor i husstand med en person med påvist Covid-19 må man gerne komme i skole eller på arbejde, men skal være særligt opmærksom.

Hvis læreren selv tilhører en af risikogrupperne, skal skolen i dialog med den pågældende lave en konkret og individuel vurdering. Man skal lægge vægt på, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at den pågældende fortsat varetager sin vanlige funktio, eller man måske kan omplaceres til arbejde uden fysisk kontakt med andre, og man skal også tage hensyn til medarbejderens egen trygheds- og risikovurdering ved den vanlige arbejdsopgave/-funktion, hedder det i vejledningen.

For at sikre god håndhygiejne skal alle:

Ansatte, elever og ledsagende voksne, vaske hænder med vand og flydende sæbe når de kommer ind på skolen vaske hænder når hænderne er synligt snavsede.

Vaske hænder i faste intervaller fx i hvert frikvarter (som minimum hver anden time).

Vaske hænder efter toiletbesøg, før og efter spisning, efter næsepudsning og efter host/nys i hænder eller engangslommetørklæde.

Ansatte skal vaske hænder med vand og flydende sæbe eller bruge håndsprit, hvis de går fra undervisning af én klasse til en anden.

Ansatte skal hjælpe de mindste elever med at vaske hænder

Kun anvende engangsmaterialer som papirservietter, vaskeklude, forklæder m.v.

Anvende spritservietter eller hudvenlige vådservietter når man ikke er i nærheden af vand og sæbe, fx på ture. Der skal vaskes hænder med vand og flydende sæbe hurtigst muligt herefter.

Rengøring

Hvis der i nogle klasser er legetøj, skal dette vaskes flere gange dagligt. Legetøj som ikke kan vaskes må ikke anvendes indtil COVID-19 epidemien er overstået.

Tablets skal gerne aftørres flere gange dagligt og mellem brug. Hvis muligt undgå at børnene deler tablets ellers sikre at kun få børn deler den samme tablet. Der skal anvendes spritservietter til dette. Der skal vaskes hænder før og efter brug

Tastatur og mus ved computer skal rengøres dagligt med engangsklude tilsat rengøringsmiddel. Der skal vaskes hænder før og efter brug af mus og tastatur.

Rengøring og desinfektion af borde og kontaktpunkter mindst to gange dagligt, som fx vandhaner, toiletknapper, toiletsæder, bordoverflader, dørhåndtag, køleskabslåge/håndtag, gelændere, armlæn, lyskontakter m.v.

Toiletter rengøres mindst to gange dagligt.

Toiletsæder skal rengøres og afsprittes med 70-85 % hospitalssprit mindst 2 gange dagligt.

Skraldespande i klasselokaler og på toiletter skal tømmes inden de er helt fyldte og mindst en gang dagligt.

Afstand mellem hinanden

Elever skal placeres ved borde, så der er to meter i mellem eleverne. Det kan være nødvendigt at dele eleverne op i grupper og fordele dem i flere klasselokaler for at sikre den nødvendige afstand.

Ved aktiviteter der kan foregå udendørs anbefales dette.

Frikvarterer kan indrettes forskudt således, at mange elever ikke holder frikvarter på samme tid.

Det anbefales, at flere voksne er tilstede udenfor, for at sikre, at elever holder afstand og undgår fysisk kontakt.

Der skal leges i mindre grupper på fx fem elever uden for og to-tre elever inden for og kun inden for samme klasse.

Offentlig transport skal undgås ved eventuelle ture væk fra skolen.

Elever skal opfordres til kun at færdes i de samme mindre grupper både i og uden for skoletiden.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+