Annonce:
Annonce:

Coronafrygt på hospitalsbyggeri: 18 håndværkere sendt hjem

Der, hvor hygiejnen skal være bedst, halter den i faretruende grad, mener kritisk fagforening og ekspert

Det kæmpemæssige hospitalsbyggeri får kritik for at have dårlig hygiejne i coronaepidemi. Arkivfoto (tidlig i processen): Anita Graversen
Det kæmpemæssige hospitalsbyggeri får kritik for at have dårlig hygiejne i coronaepidemi. Arkivfoto (tidlig i processen): Anita Graversen
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Udenlandske håndværkere, der kommer til Danmark uden at gå i karantæne, og dårlig hygiejne skaber nervøsitet blandt danske håndværkere på byggepladsen Gødstrup Supersygehus.

Det fortæller Jesper Porup Fallesen, der er faglig sekretær i Dansk El-Forbund Midtjylland, og som var på besøg på byggepladsen i sidste uge, efter han modtog en række klager over forholdene.

- Nogle har udsatte familiemedlemmer i hjemmet, en har en hjemmeboende gravid datter, som skal nedkomme inden for 14 dage, og som ikke har mulighed for at bo andre steder.

- En anden har en kone med en kronisk lungesygdom, siger Jesper Porup Fallesen.

18 corona-hjemsendte

Region Midt oplyser, at byggeledelsen på Gødstrup Supersygehus har modtaget 18 indberetninger fra håndværkere, der er blevet hjemsendt på grund af coronasymptomer eller karantæne, siden 4. marts og frem til 19. marts, hvor entreprenører ikke længere havde pligt til at indberette hjemsendte.

Der er i omegnen af 450 håndværkere på byggepladsen.

Annonce:

Under besøget, der også er filmet og delt på Facebook, konstaterer Jesper Porup Fallesen, at man skal bruge diverse dørhåndtag, når man bevæger sig rundt på pladsen, men håndspritstationen ved pladsens ind- og udgang er tom.

Derefter må han klø sig i nakken, når han med lys og lygte leder efter de 60 toiletter, som bygherren, Region Midt, påstår findes på pladsen, på den kolossale byggeplads.

Tikkende corona-bomber: - Det er rystende

Slutteligt undrer han sig gevaldigt over, at de midlertidige kantinefaciliteter, der skal afholde håndværkerne fra at samles som sild i en tønde i den egentlige kantine, faktisk risikerer at sprede coronasmitten, fordi bordene i den midlertidige kantine ikke bliver sprittet af, efter de forskellige sjak på skift har spist ved dem.

Jesper Porup Fallesen indspicerer den midlertidige kantine, hvor håndværkerne spiser frokost i hold uden at rengøre bordene. Foto: Dansk El-Forbund
Jesper Porup Fallesen indspicerer den midlertidige kantine, hvor håndværkerne spiser frokost i hold uden at rengøre bordene. Foto: Dansk El-Forbund

Over for Ekstra Bladet ryster Jesper Porup Fallesen på hovedet.

- Vi har gentagne gange forsøgt at få Region Midt til at løse udfordringerne, men konstaterer, at det ikke har den ønskede effekt, siger Jesper Porup Fallesen.

Metro-ledelse efter coronakritik: - Tal ikke med pressen

Annonce:

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Københavns Universitet med speciale i virussygdomme, er den manglende håndsprit problematisk.

Desuden undrer han sig over, at håndværkerne spiser på skift uden at spritte overfladerne af.

- Man burde holde ti minutters pause og tørre borde af, inden næste hold kommer og sætter sig.

- Det her smitter primært ved, at man er i tæt kontakt med hinanden. Hvis man hoster og nyser og rører ved håndtag og fællesbordplader, er der en risiko for, at den næste medarbejder kommer og rører ved de samme overflader og begynder at klø sig i øjnene, og så er der en risiko for smittespredning, siger professoren.

Hospital afviser kritik


Foto: PR

Carsten Kronborg, der er projektchef på byggeriet, understreger, at samtlige regler udenlandsk arbejdskraft og antal af toiletter bliver overholdt, og at der er opsat 40 spritstationer, som løbende bliver fyldt op, ligesom der er opsat plakater med retningslinjer for god håndhygiejne på forskellige sprog.

Han kan dog ikke afvise, at en eller flere spritstationer kan have været tomme ved Jesper Porup Fallesens besøg på byggepladsen.

- Den her dispenser ved indgangen, hvor man skal spritte hænderne af er tom, er det godt nok?

- Nej, det er det ikke. Den skal være fyldt, og vi har nogle til dagligt at gå rundt og fylde dem op. Vi har ingen interesse i ikke at fylde dem op.

- Et andet kritikpunkt er, at der ikke er nok toiletter, hvor man kan lade vandet og vaske hænder. Hvorfor har I ikke sørget for, at der er flere toiletter?

- Der er dobbelt så mange toiletter herude, som arbejdsmiljølovgivningen siger. Vi har 60 toiletter.

- Det tal bliver sået kraftigt tvivl om på byggepladsen. Folk kan ikke tælle så mange, men de kan tælle omkring 20 …

- Der hænger en tegning herude med kort over toiletter og med antal, og vi har 60, og jeg vil gerne sende det til dig.

- Men de 60 toiletter ligger spredt ud over den kæmpemæssige byggeplads, så i virkeligheden kan håndværkerne ikke tilgå dem …

- Det er en personlig opfattelse, om der er langt eller ej, men vi opfylder de krav om minimum antal toiletter og håndvaske. Ligegyldigt hvor man er på pladsen er der et toilet indenfor fem minutters gå gang.

- Det kan øge smitten, når arbejdskraft fra udlandet ikke går i karantæne. Hvorfor implementerer I ikke en politik, hvor karantæne er påkrævet?

- Fordi vi lytter til, hvad myndighederne anbefaler, og vi retter os efter deres retningslinjer, siger Carsten Kronborg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: