Coronavirus: Derfor må de vælte ind

Udenlandske turister kommer endnu til Danmark fra risikoområder. Egentlig burde de stryge direkte på hotel og blive inde i 14 dage, men myndighederne ser til

To fly fra Milano landede i København søndag aften. Foto: Henning Hjorth
To fly fra Milano landede i København søndag aften. Foto: Henning Hjorth

Mandag på et pressemøde i Udenrigsministeriet blev direktør i ministeriet Erik Brøgger spurgt indtil, hvordan det kan være, at udenlandske turister kan vælte ud fra lufthavnen, ned i metroen og ud i det danske samfund, mens danskere, der vender hjem fra risikoområder, anbefales at gå i 14 dages karantæne.

To fly fra Milano landede i København søndag aften. Foto: Henning Hjorth Samfund Spøgelses-fly fra Milano

- Det er klart, at om det er en dansker eller italiener, der kommer hertil, så skal de holde sig indendøre, hvis de er smittede, siger Erik Brøgger.

- Hvis de gerne vil til Danmark, så må de gerne det, men hvis de er smittede, så skal de være indstillede på at tilbringe 14 dage på et hotelværelse eller i et sommerhus et sted.

Aalborg Universitetshospital er klar til corona-rykind. Foto: René Schütze Samfund Dansk hospital klar med coronaafdeling i tre etager

Håber de holder sig væk
Og med det budskab regner Erik Brøgger med, at de fleste holder sig væk fra Danmark, men det er, som Ekstra Bladet blandt andet kunne berette søndag aften i Københavns Lufthavn, ikke tilfældet.

Begrundelsen til dette skal ifølge Erik Brøgger findes i, at man ikke har den samme form for oplysning i lande uden for Danmark, og at de danske myndigheder kæmper med at komme igennem til udenlandske turister.

Desuden har man ikke samme mængde kontakt til udenlandske journalister fra myndighedernes side som til danske til at sprede informationer om anbefalinger i Danmark.

Ifølge direktøren vil man nu igangsætte nye informationsstrategier, hvor man med brochurer og pjecer håber på, at man gennem oplysning kan få folk til at gå i frivillig karantæne.

- Vi har ærligt sværere ved at trænge igennem til dem end til danskerne, siger Erik Brøgger, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice.

Nedlukkede storbyer, læger som blev gjort tavse, da de gjorde opmærksom på virusudbruddet og haller til karantæne. Kina imødegår coronavirus ganske anderledes, end vi gør i Danmark. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix Nyheder Bødestraffe og husarrest: Kinas skrappe inddæmningsmetoder

Bliver du underlagt hjemmekarantæne af enten myndighederne eller din arbejdsplads, har du nogle rettigheder. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Forbrug Sendt på coronaorlov? Her er dine rettigheder

Forbrug 20 myter om coronavirus: Her er fakta

1 af 2 Det er svært for myndighederne at dæmme op for turisterne, der kommer til Danmark fra risikioområder. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
2 af 2 To fly fra Milano landede i København søndag aften. Foto: Henning Hjorth