Coronavirus: Udenrigsministeriet fraråder nu alle unødvendige rejser

Grundet coronavirus holdt man fredag pressemøde i Udenrigsministeriet, og man fraråder alle unødvendige rejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser i hele verden den næste måned. Video: Anthon Unger

Ved et pressemødet fredag i Udenrigsministeriet kom det frem, at man fraråder alle rejser til udlandet grundet coronavirus.

- Danskernes tryghed og sikkerhed er regeringens førsteprioritet. Derfor skærer vi nu igennem og fraråder alle ikke-nødvendige rejser i hele verden. Budskabet til danskerne er både klart, enkelt og alvorligt. Man skal lade være med at rejse ud, medmindre det er absolut nødvendigt. Er man allerede i udlandet, bør man rejse hjem hurtigst muligt, siger Jeppe Kofod i en uddybende pressemeddelelse.

Til stede var udenrigsminister Jeppe Kofod og direktør for Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen.

Følg Ekstra Bladets livedækning her

Her er myndighedernes anbefalinger

 • Alle forsamlinger på over 100 personer frarådes, sagde statsminister Mette Frederiksen 11. marts.
   
 • Lad være med at hamstre. Der er mad nok til alle, sagde fødevareminister Mogens Jensen 12. marts.
   
 • Offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner sendes hjem fra og med 13. marts. Private arbejdsgivere rådes til at lade ansatte arbejde hjemmefra, så vidt det er muligt, lød det fra statsministeren 11. marts.
   
 • Skal du ud at rejse, bedes du følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger, som løbende bliver opdateret. Du kan finde dem her.
   
 • Har du rejst i et risikoområde og udviklet symptomer inden for de første 14 dage efter afrejse, skal du blive hjemme og ringe til din egen praktiserende læge. Udenfor lægens åbningstid bedes du ringe til vagtlægen. Se nummeret i din region her.
   
 • Har du andre spørgsmål om virussen kan du benytte myndighedernes hotline: 70 20 02 33
   
 • Du kan få det store overblik og finde yderligere svar på politiets hjemmeside her.

Kom hjem
Man råder alle danskere til at komme hjem fra udlandet, medmindre man er bosiddende i det land, man er i. Er man i udlandet, skal man registrere sig på Udenrigsministeriets danskerliste.

- Skal man på rejse i udlandet, så lad være. Er man på rejse i udlandet, så kom hjem, siger Jeppe Kofod på pressemødet.

- Det er dybt alvorligt, når vi siger til danskerne, at de skal komme hjem. Det er vigtigt, at man lytter til vores råd.

Advarslen gælder alle lande. Også Sverige, Færøerne og alle andre steder i verden.

- Beslutningen er taget ud fra et hensyn til at stoppe smitte, men også for at undgå, at danskere strander i udlandet, hvis andre lande lukker for udrejse, siger Jeppe Kofod.

Rådet om ikke at rejse ud varer fra fredag 13. marts og til og med påskeferien, som slutter mandag 13. april.

Politiet: Sådan er de nye rejseregler

Skærpede rejsevejledninger

 • Udenrigsministeriet har den 13. marts 2020 skærpet sine rejsevejledninger, så alle områder i verden, der ikke er røde, nu bliver orange. Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser i hele verden frarådes indtil videre frem til og med den 13. april 2020. Udenrigsministeriet er løbende opmærksom på, om orange områder skal ændres til røde. 
 • Danskere på rejse, der returnerer fra eller har været i orange områder, opfordres ligesom alle danskere til i videst muligt omfang ikke at møde fysisk ind på arbejde, men arbejde hjemmefra eller lign., mens rejsende, der returnerer fra eller har været i røde områder, opfordres til under alle omstændigheder at holde sig hjemme i 14 dage. Danskere, der bor i udlandet, opfordres til at blive, hvor de er, og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Afvisning af indrejsende ved de danske grænser

 • Den danske regering og de danske myndigheder har i løbet af de seneste dage og uger truffet en række væsentlige beskyttelsesforanstaltninger som led i indsatsen mod COVID-19. Der er en risiko for, at omfattende indrejse fra udlandet af personer, som ikke har været underlagt tilsvarende beskyttelsesforanstaltninger, vil undergrave virkningen af de foranstaltninger, der er truffet i Danmark.
 • Regeringen har orienteret EU-Kommissionen samt de øvrige medlemsstater, herunder Sverige og Tyskland, om, at den eksisterende midlertidige grænsekontrol fra lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 udvides til at omfatte kontrol ved alle Danmarks grænser som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.
 • Tiltaget vil blive understøttet af en tydelig kontrolindsats ved de væsentlige danske grænseovergange, herunder i lufthavnene, som vil blive implementeret i løbet af de kommende dage. Opgaven vil blive løst af politiet med meget betydelig bistand fra Forsvaret. Indsatsen forventes inden for kort tid at indebære hel eller delvis nedlukning af et betydeligt antal tog-, fly- og færgeruter for passagertrafik. Endvidere vil det i praksis betyde en indstilling af trafikken af krydstogtsskibe til Danmark. Grænsekontrollen løber indtil videre til og med den 13. april 2020.
 • Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark. 
 • Grænsekontrollen betyder, at der i forhold til persontransport må forventes markant forlængede rejsetider ind i Danmark. Der vil blive gennemført en informationskampagne i udlandet med fokus på de lande, hvorfra der normalt indrejser mange personer i Danmark, så færrest muligt rejser forgæves til landet. Danskere, der på nuværende tidspunkt er på ferierejse i udlandet, bør – også henset til kommende nedlukninger af eksempelvis flyruter – rejse tilbage til Danmark snarest. Myndighederne er i dialog med rejsebranchen med henblik på at sikre, at danskere på ferie har mulighed for at rejse tilbage til Danmark.
 • For så vidt angår godstransport lægges der stor vægt på behovet for at opretholde og ikke forsinke de nødvendige forsyningskæder, herunder fødevareforsyning, og Danmarks import og eksport af varer fra og til udlandet. Der vil derfor som udgangspunkt ikke blive gennemført kontrol af godstransport. 
 • Myndighederne er i den forbindelse i dialog med transportørerhvervene med henblik på at finde en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af indsatsen, som ikke lægger større hindringer i vejen for leverandører af varer end nødvendigt.

Kilde: Politi.dk

TUI aflyser alle rejser. Foto: Julian Stratenschulte/picture-alliance/dpa/AP Samfund Rejseselskaber aflyser rejser

Orange, ikke rød
Udenrigsministeriet bruger betegnelsen orange ikke rød for lande, trods opfordringen til at rejse hjem og undlade udrejse, siger direktør for Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen:

- Når vi ikke går i rød, så er det, fordi rød betyder, at man skal hjem og i karantæne. Der er vi ikke.

- Rejseselskaber og forsikringsselskaber skelner typisk ikke mellem orange og rød, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Følg Ekstra Bladets livedækning her

 

Opdateres ...