Cubanske cigarer boomer

Diplomatiet er på vej tilbage i det amerikansk-cubanske forhold, og det er lige med et kommende boom i salget af cubanske cigarer, mener flere eksperter

De cubanske cigarrulleres arbejde lovprises i forvejen i hele verden. (Foto: PR)
De cubanske cigarrulleres arbejde lovprises i forvejen i hele verden. (Foto: PR)

En nu allerede historisk tre kvarter lang telefonsamtale mellem den amerikanske og cubanske præsident, Barack Obama og Raul Castro, har tøet forholdet op mellem USA og Cuba efter mere end 50 år med spændninger.

Det er dog ikke alle, der bekymrer sig synderligt om udviklingens geostrategiske betydninger. For cigarelskere handler opblødningen primært om, at porten til cigar-himlen er åbnet.

Det har i mere end 50 år været forbudt at importere de stærkt eftertragtede cubanske cigarer til USA. Cuba-krisen i 1962, hvor et sovjetisk fragtskib lastet med våben var på vej til den caribiske ø, udløste dengang en blokade, som har været i kraft lige siden.

Forholdet mellem Cuba og USA har nået nye historiske forandringer efter et tæt samarbejde mellem de to landes regeringer. (Foto: Pete Souza/White House) Politik Historisk billede: Her ringer Obama til Cuba  

Mini cigar boom
Men nu siger Barack Obama, at det amerikanske forhold til Cuba skal normaliseres. Flere amerikanske medier skriver, at det blandt andet betyder, at det bliver tilladt at medbringe for 100 dollar alkohol og cigarer med hjem til USA.

- Vi aner endnu ikke, hvad normaliseringen af forholdende betyder, siger Matt Krimm, som ejer en populær cigarshop tæt ved Det Hvide Hus.

- Men hvis blokaden bliver fjernet, så kommer der et mini cigar boom. Amerikanerne har den holdning, at cubanske cigarer er de bedste. Nu vil alle have en, siger han til det amerikanske medie Bloomberg.

Sådan genlyder beskeden fra cigarentusiaster på tværs af flere amerikanske medier i dag.

- Det bliver massivt, lyder det fra Christopher Bledsoe, som er præsident og leder af cigarselskabet International Cigar Experts.

- Lige så længe vi har været i branchen, hvilket er omkring 12 år, har folk vedvarende efterspurgt cubanske cigarer, siger han til det amerikanske magasin Fortune.

Cubansk dyrket tobak kan i dag ikke købes på verdensmarkedet, men benyttes kun til cubanske cigarer, forklarer dansk ekspert. (Foto: AP)
Cubansk dyrket tobak kan i dag ikke købes på verdensmarkedet, men benyttes kun til cubanske cigarer, forklarer dansk ekspert. (Foto: AP)
 

Den cubanske drøm smager salt
To ud af tre af verdens håndrullede cigarer bliver røget af amerikanerne, og de cubanske bliver ofte betegnet som eksotiske og mystikomgærede.

Men cubanske cigarer er også populære i Europa, siger Kaspar Bach Habersaat fra Scandinavian Tobacco Group.

- Frø, jordbund og behandlingen af tobakken har stor betydning for smag og rygeoplevelse. Cubansk dyrket tobak til de vigtige omblade og smagsgivende dæksblade kan i dag ikke købes på verdensmarkedet, men benyttes kun til cubanske cigarer, forklarer han.

- Cubansk tobak har en særlig smag, som nogle kan lide, og andre ikke kan lide.  Nogle kan helt sikkert bedst lide den cubanske smag, men mon ikke mange også køber drømmen om Cuba og ikke bare den cigar, der giver den bedste rygeoplevelse?, siger Kaspar Bach Habersaat til Ekstra Bladet.

Matt Krimm beskriver den særlige smag som saltet.

- Den typiske smagsprofil er saltholdig med en underlæggende salt karakter af tobak, hvilket er en forskel på dominikanske og honduranske cigarer. Det er et cool skifte fra det, du er vandt til. I forretningsøjemed forventer jeg, at folk går ud og køber hvilket som helst cubansk, de kan få fingrende i, siger Matt Krimm.

Anti-Castro demonstranten Sisay Barcia i en heftig diskussion med Obama-tilhænger Peter Bell i bydelen 'Little Havana'. Den nye amerikanske kurs har både skabt glæde og vrede i det lille cubansk/amerikanske samfund (Foto: AP/Alan Diaz) Samfund Cubanere i USA er splittede: Alt for mange er døde

Cigar kaos i vente
Der handles årligt for knap 80 milliarder kroners cigarer i USA, så det forventes, at den cubanske åbning kommer til at påvirke markedet, når cubanske cigarer bliver lovlige.

Men der kan opstå kaos, når amerikanske turister begynder at valfarte til den caribiske ø med forventninger om at den tidligere forbudte frugt ryger over disken uden problemer.

- De nye regler vil formentlig give anledning til en masse forvirring. Folk hører om de nye muligheder og forventer, at de er klar til salg, siger cigarekspert og CEO i cigarfirmaet Cigar City, Anthony Welsch.

De amerikanske cigarkompagnier vrider derfor deres hjerner i disse minutter i forsøget på at finde ud af, hvad der egentlig bliver tilladt i forhold til cigarimport. Restriktionen på at slæbe for maksimalt 100 dollar tobak gennem den amerikanske told, indeholder også et påbud om, at det kun er til eget forbrug.

Desuden er de cubanske cigarpriser også et problem. En kasse af de eftertragtede Cohibas, som bærer på et rygtet om at være designet specielt til Fidel Castro, har typisk en pris på mellem 130 og 150 dollar - men de er langt fra de dyreste.

Fidel Castro, formentlig med en Cohibas. (Foto: AP)
Fidel Castro, formentlig med en Cohibas. (Foto: AP)

I mere end 50 år har de diplomatiske forbindelser mellem USA og Cuba været ikke-eksisterende, men nu åbner begge lande op for at nærme sig hinanden.

I den forbindelse åbner USA en ambassade i den cubanske hovedstad, Havanna.

Her kan du se en række nedslag i de to landes forhold til hinanden, som næsten nåede bristepunktet under den cubanske missilkrise i 1962:

 • Kort efter Fidel Castro kom til magten i Cuba i 1959, blev forholdet mellem det latinske paradis og USA hurtigt forværret.
   
 • Cuba, der ligger omkring 160 kilometer fra kysten til Florida, har ikke haft diplomatiske forbindelser med USA siden 1961.
   
 • Men relationerne går længere tilbage end Castro. I 1898 måtte Spanien som den tabende part i krigen med USA underskrive et dokument, der gav USA ret til landets territorier, herunder Cuba, Puerto Rico og Guam.
   
 • Det medførte, at Cuba blev uafhængigt, så længe USA havde lov til at blande sig i landets indenrigspolitik.
   
 • Efter den cubanske revolution kom Fidel Castro til magten med indirekte støtte fra USA, der dog var bekymret over hans interesse i kommunisme.
   
 • Castros regering overtog privatejet jord, nationaliserede hundredvis af private virksomheder og beskattede amerikanske produkter så hårdt, at USAs eksport blev halveret på to år.
   
 • USA svarede tilbage ved at indføre handelsrestriktioner på alt undtagen mad og medicin. Cuba vendte i stedet blikket mod det daværende Sovjetunion.
   
 • I 1961 modstod Cuba et angreb fra omkring 1500 eksilcubanere, der var trænet af amerikanske CIA. Operationen fik navnet Bay of Pigs.
   
 • USA har flere gange forsøgt at afsætte og dræbe Castro på udspekulerede måder som spændte fra eksploderende muslingeskaller til sko, der var sprøjtet med kemikalier, som skulle få hans ikoniske skæg til at falde af.
   
 • Daværende præsident John F. Kennedy indførte en embargo i 1962 - men først efter, at han havde bestilt 1200 cubanske cigarer til sig selv.
   
 • Cuba var afhængig af amerikanske produkter, og embargoen førte til, at levestandarden faldt dramatisk i det latinske paradis.
   
 • Det mørkeste øjeblik i forholdet mellem de to lande fandt sted, da USA i 1962 fandt beviser for, at Sovjetunionen var ved at opføre missilinstallationer på Cuba. Det førte til den såkaldte cubakrise, der stillede USA og Rusland over for hinanden.
   
 • Efter 12 dages dødvande mellem de to atommagter accepterede Kennedy et forslag om, at USA fjernede dets missiler i Tyrkiet, mens Sovjetunionen gjorde tilsvarende i Cuba.

Kilder: Time.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer