Cykelbokse til millioner skal stoppe højresvingsulykker

Vejdirektoratet afsætter tre millioner kroner til oprettelsen af omkring 100 cykelbokse i landets kommuner

Selvom antallet af højresvingsulykker den seneste tid har været nedadgående, sparker Vejdirektoratet nu gang i et tiltag, der yderligere skal begrænse de farlige ulykker.

Det drejer sig om en pulje på tre millioner kroner, der skal gå til oprettelsen af omkring 100 såkaldte cykelbokse rundt omkring i landet.

Marianne Foldberg Steffensen, der er leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet, fortæller, at det handler om at opretholde fokus på ulykkerne.

- Ulykkerne kommer typisk i stimer. Jo mere, man snakker om højresvingsulykker og holder problemstillingen i kog, jo mere fokuserer billister og cyklister også på det. Og jeg forventer også, at antallet af ulykker i år vil være relativt lavt, siger hun.

Det står alle landets kommuner frit for at søge om støtte fra Vejdirektoratets pulje. Hver bevilling lyder på 30.000 kroner, hvilket ifølge Marianne Foldberg Steffensen burde være nok til at dække stort set samtlige omkostninger i forbindelsen med oprettelsen.

- Jeg håber, at rigtig mange kommuner vil melde sig til projektet, så vi kan få mere viden om, hvorvidt cykelboksene har den samme positive effekt mod højresvingsulykker i Danmark som i andre lande, lyder det fra Marianne Foldberg Steffensen.

Helt konkret udformes cykelboksene som et firkantet areal ved lyskrydset umiddelbart foran de højresvingende biler. Og i Dansk Cyklistforbund skaber millionpuljen stor glæde.

- Cykelboksene er et længe ventet initiativ. Jeg håber, at de kan hjælpe kommunerne med at bekæmpe de voldsomt fatale og meget utryghedsskabende højresvingsulykker. Hver en ulykke er en for meget, siger forbundets direktør Klaus Bondam.

Indtil videre har en enkelt person mistet livet i en højresvingsulykke i år. Sidste år blev også en enkelt dræbt, mens antallet i 2013 lød på syv dræbte.

5 kommentarer
Vis kommentarer