Cyklon ude af kurs – på vej mod al-Qaeda-højborg

Cyklonen Chapala rammer Yemen med en sjælden kraftig styrke

En cyklon, der blæser med orkan-lignende vindstød og har kostet flere menneskeliv, er på vej mod Yemen, hvor den ventes at ramme land tirsdag formiddag.

Chapala er lige nu en kategori 3-cyklon med vindstød på omkring 200 kilometer i timen, men den ventes at aftage en smule i styrke i de kommende timer, oplyser FN's metrologiske institut, WMO.

Yemen ligger ikke normalt på cyklonens rute, men på grund af ekstraordinære vejrforhold i regionen blæser uvejret direkte mod det fattige land, der er hærget af borgerkrig.

Første stop på Yemens fastland er den al-Qaeda-kontrollerede havneby Mukalla. Tidligt tirsdag morgen befinder cyklonens øje sig 117 kilometer syd for havnebyen.

Bølger på fire meter
Chapala har allerede medført massivt nedbør i Mukalla og omegn, hvor op til fire meter bølger hamrer mod land. De lokale indbyggere er i gang med at forberede sig på mødet med uvejret.

- Havet er steget og har ødelagt Mukallas havnefront, siger beboeren Muhammed Ba Zuhair til Reuters og tilføjer.

- Mange har forladt deres hjem og søger ly i skolebygninger. Der er ingen nødhjælp, hverken fra stammerådet eller al-Qaeda, siger han.

50830440.jpg

Ifølge Danmarks Metrologiske Institut, DMI, har Chapala ændret kurs på grund af et højtryk over det sydøstlige Europa og høje varmegrader syd for Den Arabiske Halvø.

I stedet for at gå mod nord som tidligere cykloner har de usædvanlige vejrforhold sendt Chapala mod vest, hvor Yemen ligger på sydspidsen af Den Arabiske Halvø.

Kvæstede og døde
Cyklonen har allerede påført stor skade på sin vej. Mandag hærgede uvejret de isolerede øer Socotra, hvor adskillige blev kvæstet og dræbt.

Mindst 1500 er blevet hjemløse på Socotra, der er en ø på størrelse med Mallorca og har omkring 50.000 indbyggere.

- Tre mennesker er omkommet og cirka 100 er blevet kvæstet, siger den lokale embedsmand Mohammed Alarqbi til Reuters.

chapala2.png

Myndigheder: Forsvundet fragtskib fundet på havets bund

Den ventes, at Chapala aftager i styrke, inden den rammer fastlandet. Landgangen vil dog være ledsaget af kraftig vind og store regnmængder på mellem 100 og 450 millimeter.

Yemen har siden 2011 været ramt af en blodig borgerkrig og terrornetværket al-Qaeda har cementeret sin tilstedeværelse i landet. I 2014 tog Houthis-oprørerne magten i flere centrale byer.