Dårlige normeringer i daginstitutioner får forældre til at arbejde mindre

Forældre møder senere på arbejde, da de ikke vil aflevere børn til ukendte pædagoger. Det er bekymrende, lyder det fra Dansk Erhverv

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Forældre vælger i stigende grad at tilpasse deres mødetider på jobbet efter, hvornår der er god normering i daginstitutionerne. Det er bekymrende, lyder det fra Dansk Erhverv.

Overladt til pædagoger fra andre stuer
- Det gør ondt i maven. Og det sidder i kroppen resten af dagen.

Sådan beskriver projektleder Sandra Carlsson, der er mor til en pige på to år, følelsen af at aflevere sin datter i vuggestuen, når de kendte pædagoger ikke er mødt ind endnu.

Læs også: Pædagoger frygter straf: Tør ikke afsløre dårlige arbejdsforhold

Hun fortæller, at når hun afleverer datteren inden klokken otte, er det pædagoger fra andre stuer, som hendes datter ikke er tryg ved, som tager imod. Og henter hun efter klokken 16, er datteren igen overladt til pædagoger og medhjælpere fra de andre stuer.

Min datter er ikke tryg
Sandra Carlssons datter går i en større integreret daginstitution i København med seks vuggestuegrupper og fire børnehavegrupper. Ifølge hende er det for at spare i pædagog-timer, at børnene fra de forskellige stuer bliver slået sammen i ydertimerne.

- Det er forfærdeligt. Jeg vil gerne have, min datter er tryg. Men det er hun ikke, når hun ikke kender de voksne, der skal passe på hende, siger Sandra Carlsson.

Læs også: Pædagog-Mette: 'Det er vores pligt at råbe op'

Hun vælger nogle gange at møde senere, så hun kan aflevere datteren efter klokken otte. Og ofte går hun tidligere fra arbejdet, så hun kan nå at hente før klokken 16, så hun er sikker på, datteren er hos voksne, hun kender.

Og Sandra Carlsson er ikke ene om at korrigere i arbejdstiden.

Forældre må ændre arbejdstid eller have ondt i maven
Hos Københavns Forældreorganisation, KFO, oplever de, at forældre i stigende grad er begyndt at indrette deres arbejdstider efter, hvornår de kan aflevere deres børn hos en pædagog, de kender og er trygge ved.

Læs også: Konkurrencestaten presser vores børn

Næstformand Julie Kyndesgaard mener, at kommunernes serviceforringelser på børneområdet er direkte årsag til dette.

- Det er først og fremmest børnene, det går ud over. Det er dem, der efterlades utrygge i institutionen, når pædagogerne spares væk i ydertimerne. Men det går også ud over forældrene, for de er nødt til at ændre deres arbejdstider eller gå på arbejde med ondt i maven, siger Julie Kyndesgaard.

Dansk Erhverv: Går ud over væksten
Hos Dansk Erhverv bekymrer de sig over, at daginstitutionernes serviceniveau står i vejen for forældrenes mulighed for at stå til rådighed på arbejdsmarkedet.

- Vi synes, det er særligt problematisk, når vi ser børnefamilier, der overvejer at gå ned i tid eller skifte job, fortæller underdirektør Stine Pilegaard.

Læs også: Vred pædagog: 'Jeg har fået mundkurv på'

Hun forklarer, at danskerne samlet set burde arbejde mere for at skabe vækst, der giver råd til velfærd.

- Men hvis vi ikke har pasningstilbud, som understøtter, at danskerne kan arbejde på fuld tid, så vil flere vælge at gå på deltid for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen, siger Stine Pilegaard.

Læs også: Flere børn per voksen: SFO-pædagoger skal løbe stærkere

Hun mener som udgangspunkt, at det er kommunernes ansvar at sikre pasningstilbud, der lever op til arbejdsmarkedets behov, men tilføjer, at regeringen har mulighed for at påvirke kommunerne i den rigtige retning.

42 kommentarer
Vis kommentarer