Dagen efter julefrokosten: Er du i tvivl, så lad bilen stå

15 procent af danske bilister har kørt bil, selvom de var i tvivl om, hvorvidt de havde for meget alkohol i blodet

Du føler dig frisk, og du har ikke drukket siden aftenen før, men derfor kan der stadig være alkohol i blodet og så klapper fælden.
Du føler dig frisk, og du har ikke drukket siden aftenen før, men derfor kan der stadig være alkohol i blodet og så klapper fælden.

I dag er det ikke bare første fredag i december, men også en af årets store julefrokostdage. Det betyder på masser af god mad og drikke i festligt lag, men også potentielt langt flere spritbilister på vejene.

Politiet har allerede forberedt sig, og afholder razziaer over hele landet. Ikke kun natten til fredag, men også hen over lørdagen, for her klapper fælden for mange.

Fra i morgen og helt frem til jul er politiet over hele landet på tæerne for at afsløre spritbilister. Både ved store razziaer på de mest trafikerede veje og ved mindre spot-kontroller. Sidste år røg 136 spritbilister og 45 narkobilister  i nettet. (Foto: Finn Frandsen) Krimi Nyt udstyr: Sådan vil politiet knalde dig efter julefrokosten

Da Rådet for Sikker Trafik i 2012 spurgte 4461 spritbilister på de Alkohol- og Trafikkurser, som dømte spritbilister skal på, svarede 18 procent, at de var blevet taget i en spritkontrol dagen efter at de havde drukket.

Flere kommer formodentligt til at gøre dem kunsten efter i år, for en frisk undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at 15 procent af de 3000 adspurgte danskere har kørt bil, selvom de var usikre på, hvorvidt de rent faktisk havde alkohol i blodet.

Her skete ulykken, som har efterladt en 13-årig pige hårdt kvæstet. (Foto: Linda Johansen) Krimi Spritbilist bragte 13-årig i livsfare: Jeg husker ingenting

De fleste har formentligt på et eller andet tidspunkt prøvet at regnet på antal genstande konsumeret dagen før og timer, der er gået siden, når man skulle efter morgenbrød dagen efter en fest.

- Hvis man er i tvivl, om man har drukket for meget, så bør man slet ikke sætte sig bag rattet, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Det er risikabelt at sidde og tælle genstande og drikke til grænsen. Det bedste er, at man allerede inden festen eller middagen planlægger, hvordan man kommer hjem.

Flest ulykker i weekenderne
Selvom et større antal danskere bliver taget dagen for spritkørsel dagen efter en festlig aften, så er det største problem omkring spritkørsel fortsat om aftenen og natten fredag, lørdag og søndag.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det i de perioder, at der sker flest spritulykker. De fleste er eneulykker, og i to ud tre med dødeligt udfald er spritbilisten selv blandt de dræbte.

Samfund TV: Se filmen, der kan redde liv

For at bringe både ulykkes- og dødstal ned lancerer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden netop nu - og altså op til julefrokostsæsonen - den landsdækkende kampagne 'Stop spritkørsel'.

Den er ikke kun tænkt som en opfordring til bilisterne selv, men til alle, om at gribe ind, før en potentiel spritbilist sætter sig bag rattet.

- Vi har alle et stort ansvar for, at der ikke sker spritulykker på vejene. Derfor opfordrer vi til, at flere spørger deres gæster, hvordan de kommer hjem, før den første flaske åbnes. Tilbyd taxa eller overnatning, hvis nogle har tænkt sig at køre efter at have drukket, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

0 kommentarer
Vis kommentarer