Danmark blæser på truslerne: Trump trynet!

128 lande stemmer ifølge Reuters for en resolution i FN's Generalforsamling, som kræver USA ændrer beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

Danmark blæser på truslerne: Trump trynet!

I begyndelsen af december anerkendte Trump Jerusamlem som Israels hovedstad (Video: AP)

På trods af trusler om store økonomiske konsekvenser har 128 lande i FN's Generalforsamling netop stemt for at fordømme Donald Trumps beslutning om at anerkendes Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig kræve, at USA ændrer beslutningen.

Blandt de 128 lande er Danmark.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ni lande stemte imod resolutionen, mens 35 lande undlod at stemme om resolutionen, der - ulig resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd - ikke er bindende.


Danmark stemte for, som det fremgår af denne oversigt.

Forud for afstemningen havde Donald Trump via sin højrehånd i FN Nikki R. Haley sendt et truende brev til medlemslandende om, at Donald Trump 'tager afstemningen personlig'.

- Præsidenten vil kigge nøje på afstemningen og har bedt om, at jeg reporterer tilbage, hvem der stemte imod os, skrev Nikki R. Haley til sine diplomatkollegaer.

Som en opfølgning på emailen fra Nikki R. Haley lovede Donald Trump, at de lande, der for kort tid siden stemte imod, ville blive straffet økonomisk:

- Jeg kan godt lide det budskab, Nikki sendte ud i går i FN, for alle disse lande, der tager vores penge, og derefter stemmer de imod os i Sikkerhedsrådet, eller de stemmer imod os, muligvis, i Generalforsamlingen. De tager hundredvis af millioner dollar, sågar milliarder af dollar, og så stemmer de imod os. Vi holder øje med de stemmer. Lad dem bare stemme imod os. Det vil spare os for en masse penge. Vi er ligeglade, sagde Trump på et pressemøde forud for afstemningen ved et pressemøde i Det Hvide Hus.

Sådan stemte verden

128 lande - inklusiv Danmark - stemte for resolutionen.

Guatemala, Honduras, Israel, Marshall-øerne, Micronesia, Nauru, Palau, Togo og USA stemte imod.

Antigua og Barbuda, Argentina, Australien, Bahamas, Benin, Bhutan, Bosnien-Hercegovina, Cameroun, Canada, Colombia, Kroatien, Tjekkiet, Den Dominikanske Republik, Ækvatorialguinea, Fiji, Haiti, Ungarn, Jamaica, Kiribati, Letland, Lesotho, Malawi, Mexico, Panama, Paraguay, Filippinerne, Polen, Rumænien, Rwanda, Salomonøerne, Sydsudan, Trinidad og Tobago, Tuvalu, Uganda og Vanuatu undlod at stemme.

En række lande havde på forhånd erklæret, at man ikke vil støtte op om Trumps accept af Jerusalem som Israels retmæssige hovedstad.

Blandt andet hovedparten af EU-landene inklusiv Danmark.

Det var Tyrkiet og Yemen, der havde indkaldt til hastemødet i generalforsamlingen på vegne af en gruppe af arabiske lande efter Trump satte de mellemøstlige temperamenter i kog 6. december, da han anerkendte Israels krav om, at Jerusalem er Israels retmæssige hovedstad.

Tidligere har FNs Sikkerhedsråd forsøgt at stemme en resolution igennem i mod USA, men som det eneste land stemte USA imod og brugte sin vetoret til at blokere forslaget.

Den netop overståede afstemning kan modsat afstemningen i Sikkerhedsrådet ikke blokeres, men er til gengæld heller ikke bindende.