Danmark blev en smule grønnere sidste år

Et lavere forbrug af kul og naturgas og mere vindenergi har været med til at gøre Danmark grønnere i 2019

Danmarks samlede CO2-udledning vurderes at være faldet 4,1 procent i 2019, viser tal fra Energistyrelsen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmarks samlede CO2-udledning vurderes at være faldet 4,1 procent i 2019, viser tal fra Energistyrelsen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Danmarks energiforbrug blev samlet set en anelse grønnere sidste år, da forbruget af kul og naturgas faldt, mens vedvarende energi som vindmøller gik frem.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Energistyrelsen.

Udviklingen har betydet, at CO2-udledningen fra energiforbruget er faldet med knap seks procent det seneste år sammenlignet med 2018.

Forbruget af kul faldt sidste år med 43 procent til det laveste niveau nogensinde. Det udgjorde dermed fem procent af Danmarks samlede energiforbrug i 2019.

Samtidig faldt forbruget af naturgas med knap otte procent.

Selv om vedvarende energi har været i fremgang, er olie fortsat den største post i Danmarks energiforbrug, da det udgør 40 procent. Det er en stigning fra 38 procent i 2018.

Samlet set dækkede vedvarende energi 35 procent af energiforbruget sidste år. Det er en stigning fra knap 33 procent i 2018.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fremhæver, at kulforbruget er faldet i årets løb.

- Grundlæggende er vi på rette vej, men det er samtidig klart, at der er noget vej endnu.

- Alle fossile brændstoffer skal ned, og når vi ser ind i en fossilfri fremtid skal vi bruge alternativer i alle sektorer.

- Vi har virkemidler på nogle områder - herunder ved vi meget om energi - men der en række områder, hvor vi mangler at få løsninger udviklet, siger Dan Jørgensen.

Hvis man ser på Danmarks samlede udledning af CO2 - altså ikke kun energiforbruget - tyder de foreløbige tal fra Energistyrelsen på, at Danmark blev en smule grønnere i 2019.

CO2-udledningen vurderes samlet set at være faldet med 4,1 procent sidste år.

Folketinget indgik sidste år en aftale om en klimalov. Målsætningen er at skære udslippet af CO2 med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Det skal blandt andet ske ved en grøn omstilling af energisektoren.

2030-målsætningen er et delmål på vejen mod, at Danmark i 2050 skal være klimaneutralt.

Dan Jørgensen er sammen med de fleste partier i Folketinget ved at forhandle en klimaplan, men coronavirusset har sat en stor del af forhandlingerne på pause.

- Vi forhandler i forskellige spor, men der er en række af de store områder - herunder energi, transport og landbrug - hvor vi ikke forhandler, og vi ved ikke, hvornår vi kommer ordentligt i gang med det, siger Dan Jørgensen.

De Radikale truede inden coronaudbruddet med at vælte regeringen, hvis der ikke var en klimaplan inden 5. juni. Partiet er efterfølgende blødt en anelse op.

Dan Jørgensen vil ikke gætte på, om der kan være en aftale 5. juni.

- Jeg kan ikke sige, om vi er godt i gang på den dato, eller om det først bliver senere.

- Danmark er i undtagelsestilstand. Vi har stadig høje ambitioner på den grønne omstilling, men regeringen har hovedfokus på at klare den krisesituation, vi står i, siger Dan Jørgensen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+