Annonce:
Annonce:

Danmark får færre Pfizer-vacciner de næste uger

På grund af opgradering af fabrik vil Pfizer reducere vaccineleveringer de næste uger

27. december blev det første stik med Pifzer/BioNTechs coronavaccine givet i Danmark. Ifølge norske myndigheder reduceres leveringerne nu. (Arkivfoto) Foto: Stephane Mahe/Reuters
27. december blev det første stik med Pifzer/BioNTechs coronavaccine givet i Danmark. Ifølge norske myndigheder reduceres leveringerne nu. (Arkivfoto) Foto: Stephane Mahe/Reuters
Annonce:
Følg Samfund

Fra næste uge reducerer Pfizer sin levering af coronavacciner til Europa.

Og det påvirker også leveringen af vacciner til Danmark. Det bekræfter Pfizer Danmark og Statens Serum Institut (SSI).

Ifølge SSI vides det imidlertid ikke, i hvilket omfang det vil påvirke antallet af, hvor mange vacciner der bliver leveret.

Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i næste uge modtage 59.475 doser covid-19-vaccine. Hvor mange vacciner der nu vil blive leveret, har Pfizer endnu ikke bekræftet ifølge SSI.

- Vi er i løbende dialog med Pfizer om, hvad det konkret kommer til at betyde for leveringerne til Danmark, men vi forventer, at det vil medføre, at vi i den kommende tid kan vaccinere færre end først antaget, siger direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum i en pressemeddelelse.

Annonce:

Reduktionen skyldes, at fabrikken i Puurs, Belgien, skal opgraderes, så der kan produceres 2 milliarder doser om året mod før 1,3 milliarder.

- Det medfører, at et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem, oplyser Pfizer.

- Opskaleringen forudsætter tilpasninger af faciliteter og proces på fabrikken, som kræver nye kvalitetstests og godkendelser fra myndighederne.

- Som konsekvens vil der i slutningen af januar og starten af februar være færre doser til rådighed for de europæiske lande, lyder det.

Seks lande i EU, herunder Danmark, har sendt et brev til EU-Kommissionen, hvor de udtrykker 'alvorlig bekymring' over forsinkelsen i leveringen af coronavacciner fra Pfizer/BioNTech.

Sundhedsministre fra Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen og Sverige siger i brevet, at situationen er 'uacceptabel'.

Antallet af leveringer til eksempelvis Litauen de næste fire uger er faldet fra 108.810 doser til 54.505 doser. Det svarer til en halvering.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, som har set brevet.

Annonce:

Sundhedsministrene opfordrer i brevet EU-Kommissionen til at presse Pfizer/BioNTech til at 'sikre stabilitet og gennemsigtighed i leveringerne'.

Vaccinen fra Pfizer/BioNTech var den første, der blev godkendt til brug i EU. De første stik blev givet 27. december.

Siden er endnu en vaccine blev godkendt til brug. Det er vaccinen fra amerikanske Moderna.

Den er nemmere at transportere, da den ikke skal opbevares lige så koldt. Her blev de første stik givet torsdag i Vejle.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: