Annonce:
Annonce:

Danmark får spritnyt våben i kamp mod mutationer

I Danmark bliver en ny test nu taget i brug. Den såkaldte Delta-2 PCR-test kan opdage B117 med det samme, ligesom den brasilianske og sydafrikanske mutation kan spores

Delta-2 kan bl.a. spore den sydafrikanske mutation, der har spredt sig i Københavns nordvestkvarter og i weekenden affødte lange, frustrerende test-køer.
Annonce:
Følg Samfund

Danmark tager nu et nyt våben i brug i kampen mod coronavirus og især de nye mutationer, der er hovedårsagen til de mange restriktioner i landet.

En såkaldt Delta-2 PCR-test skal hjælpe med at finde coronamutationerne med det samme og dermed få smitteopsporingen til at gå hurtigere, skriver Statens Serum Institut (SSI).

'Den såkaldte Delta-2 er både så præcis, at B.1.1.7 nu kan opdages direkte og kan samtidigt som noget nyt opdage den sydafrikanske variant B.1.351 og den brasilianske P1 variant,' skriver instituttet.

Og det glæder direktør for Testcenter Danmark Anne-Marie Vangsted.

- Den første Delta-PCR har været et vigtigt redskab i den danske sygdomskontrol, blandt andet ved at give mulighed for en hurtig responstid over for den smitsomme og nu dominerende variant B117.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

- Men den havde begrænsninger, idet den påviste en gruppe af varianter samlet, der først efter sekventering kunne specificeres. Nu opgraderes screeningen med den nye Delta-2-PCR, og det er en klar forbedring, siger Anne-Marie Vangsted.

Oven i hatten arbejder SSI nu på en endnu bedre test, der også kan spore varianter, der bærer mutationen E484K.

OVERBLIK: SSI holder øje med virusvarianter og -mutationer

Siden 14. januar og frem til 12. februar har Statens Serum Institut (SSI) påvist 61 tilfælde med en ny coronavariant, der har navnet B1525.

Den er indtil videre fundet i tre regioner, og den indeholder blandt andet en mutation, som giver nedsat følsomhed for antistoffer. Det kan betyde, at vacciner er mindre effektive. Samme mutation er også fundet i flere andre kendte varianter.

Læs her om de forskellige varianter og mutationer, som SSI holder særligt øje med.

* Virusvariant B117:

Varianten blev første gang påvist i september sidste år i England.

Der er bred enighed om, at varianten er mere smitsom end øvrige typer af coronavirus. Den øgede smitsomhed er vurderet til at være mellem 35 og 75 procent. I Danmark viser det relative kontakttal for varianten, at den er 55 procent mere smitsom end andre varianter.

Analyser har indikeret, at B117 ikke har medført alvorligere sygdom. Foreløbige resultater fra nyere studier tyder dog på, at der kan være øget dødelighed ved infektion med varianten.

Om B117 forårsager alvorligere sygdom undersøges yderligere. Foreløbige resultater antyder kun let nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer.

I England har man dog fundet B117 med en ekstra mutation, E484K. Det er bekymrende, skriver SSI, for studier har vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer. Det er ifølge SSI ikke tilfældet i Danmark.

* Virusvariant B1351:

Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år.

Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem - K417N, E484K og N501Y - bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.

Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Der er indtil videre i Danmark registreret ti tilfælde af varianten med den pågældende mutation. I hvert fald de første havde tilknytning til rejser.

* Virusvariant B1525:

Varianten har blandt andet mutationen E484K, som også findes i den sydafrikanske variant. Den giver nedsat følsomhed for antistoffer, men der er ikke tegn på, at den øger smitsomheden.

B1525-varianten er også fundet i andre lande, herunder Norge, England, Nigeria, USA og Canada.

* Virusvariant P1:

I januar i år rapporterede Brasilien og Japan om varianten P1, der første gang blev fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet. Særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed. Det er dog ikke endeligt bevist.

Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for antistoffer.

* Virusvariant P2:

Denne variant blev fundet i Rio de Janeiro i Brasilien i slutningen af december sidste år.

Ligesom varianten P1 har denne variant også mutationen E484K, som studier forbinder med nedsat følsomhed for antistoffer. Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

* Virusvariant N439K:

Varianten blev første gang påvist i Skotland i marts sidste år, men den er også set i en række andre lande. I Europa er det især i Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

Der er øget fokus på denne variant, da studier viser, at N439K blandt andet indikerer nedsat følsomhed over for antistoffer.

Der er ikke evidens for, at denne variant påvirker effekten af vacciner. Der er heller ikke noget, der tyder på øget smitsomhed eller et alvorligere sygdomsforløb.

Der er ikke noget i denne variant, der tyder på, at den er mere alvorlig end det generelle billede med coronavirus i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI).

Danske forskere tester nyt corona-våben

Institutioner på Bornholm og mindre butikker tværs over landet slog her til morgen dørene op ifbm. den dagens lille genåbning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Hun vil død og pine med i en regering

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: