Danmark kan åbne efter påske: Sådan gør de i Finland

På sit pressemøde 30. marts talte Mette Frederiksen om en mulig åbning af Danmark. I Finland var det de indskolingen og daginstitutionerne, der åbnede først

Mette Frederiksen luftede allerede i begyndelsen af sidste uge nogle tanker om, hvordan man vil genåbne landet på den anden side af påske. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Samfund

I øjeblikket holder Danmark vejret, mens vi holder afstand.

Mette Frederiksen fortalte på sit pressemøde mandag, at det kan komme på tale, at Danmark så småt åbner igen efter påske.

Selvfølgelig KUN hvis kurven fortsætter med at falde, og vi fortsætter med at holde afstand i påskedagene.

Statsministeren ønskede dog ikke at gå i detaljer omkring, hvordan en gradvis åbning kan ske i praksis.

Men måske vi kan få noget inspiration fra vores nordiske brødre i Finland.

Medarbejderne på et apotek i byen Vantaa i Finland bærer vesir for at beskytte sig mod smitte. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva /AFP/Ritzau Scanpix
Medarbejderne på et apotek i byen Vantaa i Finland bærer vesir for at beskytte sig mod smitte. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva /AFP/Ritzau Scanpix

Skolen åbner for de små
Ligesom i Danmark blev store dele af Finland lukket ned 16. marts. Det gjaldt også skoler og daginstitutioner, men alligevel stikker finnernes model ud.

Bare en uge senere valgte Finland at åbne for daginstitutionerne igen, mens elever fra første til tredje klasse igen kunne komme i skole.

Norske VG har talt med Niklas Nikanorov fra Finlands Uddannelses- og kulturministerium, der forklarer, hvorfor de har valgt netop den model.

- Indledningsvis blev første til tredje klassetrin holdt åbent for børn med forældre i samfundskritiske funktioner. Det gjorde vi for, at samfundet skal fungere, siger han.

Drive-in-test bliver også brugt i Finland. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP/Ritzau Scanpix
Drive-in-test bliver også brugt i Finland. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP/Ritzau Scanpix

Det blev dog hurtigt konkluderet, at begrænsningen ikke var præcis og tydelig nok, og derfor blev de nævnte klassetrin åbnet for alle elever.

- Med stærke nationale anbefalinger om, at forældre kun måtte aflevere deres børn i skole, hvis det var streng nødvendigt. Kun syv procent er derfor dukket op, siger han til norske VG.

Årsagen til at holde døgninstitutioner åbne er at beskytte bedsteforældre, der så ikke bliver tvunget til at passe deres børnebørn.

Få i Finland
Ifølge John Hopkins University er 1446 bekræftet smittet i Finland, mens kun 17 er døde med coronavirus.

Med næsten samme indbyggertal som i Danmark er Finland det land i Norden med færrest smittede pr. indbygger.

Selv om skoler og døgninstitutioner i er åbne i Finland, så er der det fortsat forbudt at samles mere end 10 personer og besøge sygehuse, ligesom landet er erklæret i undtagelsestilstand.

Derudover er alle uddannelsesinstitutioner lukket ned til 13. maj, mens restauranter og cafeer er lukkede til 31. maj.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+