Danmark kan deltage i bykamp i Syrien inden årets udgang

Islamisk Stat kan snart blive jagtet ind i Syrien af irakerne, som danske specialstyrker følger på patrulje

PR Foto
PR Foto

Inden årets udgang kan danske specialstyrker være involveret i bykamp i Syrien.

Det er forventningen fra de udsendte soldater, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) søndag besøgte på Al Asad-basen i Irak, hvor knap 200 soldater er udstationeret.

Soldaterne uddyber over for Ritzau gerne, hvordan og hvornår det kan finde sted, selv om der ikke har været den store åbenhed politisk.

- Man har behov for at forfølge Daesh, for dem er der ingen grænser, siger chef for Jægerkorpset Kåre Jakobsen, som bruger en arabisk betegnelse for den militante bevægelse Islamisk Stat.

Det udvidede politiske mandat fra januar om at bekæmpe IS i Syrien giver god mening, lyder det fra den danske jægerchef.

OVERBLIK: Disse missioner er jægersoldaterne ude på

Inden årets udgang kan danske specialstyrker være involveret i bykamp i Syrien.

Det er forventningen fra de udsendte soldater, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) søndag besøgte på Al Asad-basen i Irak, hvor knap 200 soldater er udstationeret.

Danske jægersoldater uddanner en irakisk milits, der fungerer som en mobil, opklarende infanterienhed. Den har ikke tunge våben.

Der er mulighed for, at jægersoldaterne kan komme i ildkamp mod Islamisk Stat. Her er et overblik over de missionstyper, som jægerne er ude på sammen med den irakiske enhed:

* Opklaring: Den mest simple opgave, hvor jægerne og den irakiske enhed skal finde ud af, hvor Islamisk Stat befinder sig.

* Disruption: Den irakiske enhed og de danske jægersoldater skal ud i terrænet for at tiltrække sig opmærksomhed. Målet er at se, hvordan Islamisk Stat reagerer på bevægelser og aktioner.

* Harassment: Den irakiske enhed og de danske jægere skal her endnu tættere på Islamisk Stat og nu aktivt genere dem for at se, hvordan de reagerer.

* Strike and hold: Den irakiske enhed og jægerne skal i denne type operation være spydspidsen, der indtager og holder et område, indtil den konventionelle irakiske hær når frem med kampvogne.

Den irakiske milits og de danske jægere vil ikke være i stand til holde den type områder over længere tid mod Islamisk Stats vilje.

* Special Points: Finde fjendens våbenlagre eller bombefabrikker. Omringe området og indtage det, så våben eller bomber bliver taget i varetægt eller destrueret.

* Risikoen for jægersoldaterne: De danske jægersoldater risikerer at blive mødt med vejsidebomber, selvmordsbomber og snigskytter, som ud over de regulære kampstillinger er blandt Islamisk Stats foretrukne angrebsmuligheder.

Kilde: Rasmus Amstrup, tidligere udsendt som chef for de danske specialstyrker i Irak.

Kåre Jakobsen understreger, at grænserne i området er flydende.

- Det, der adskiller Irak og Syrien, er en streg på et kort, men ude i området er der faktisk ikke noget, der adskiller dem. Man kan ikke bare stoppe på den ene side og tro, at Isil forsvinder igen, siger Kåre Jakobsen og bruger en anden betegnelse for IS.

Det kan ske, når de danske jægere følger de irakiske styrker på patrulje ved den irakiske by al Qaim, som ventes at blive Islamisk Stats næste store holdepunkt i Irak, når byen Mosul falder formentlig inden længe.

Grænsebyen al Qaim hænger sammen med den syriske by al Bukamal på den anden side.

Hvis militante fra den islamistiske bevægelse flygter fra al Qaim over grænsen til Syrien, er man nødt til at fastholde trykket og trænge ind i den syriske grænseby, mener Claus Hjort Frederiksen.

- Man kan følge de irakiske tropper nordpå og hvis nødvendigt krydse grænsen. Vi skal sikre, at Isil-krigere ikke får fodfæste i bestemte områder i Syrien, siger forsvarsministeren.

Politisk har der ellers været kritik af det udvidede mandat. De Radikale sagde først ja, men da aftalepartierne blev konsulteret, blev svaret alligevel nej i januar.

Det gentages af R-leder Morten Østergaard, som var med på turen sammen med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Han er dog mindre afvisende overfor missionen efter besøget hos soldaterne.

- Den irakiske hær anerkender grænsen, derfor er det en relevant diskussion. Jeg siger ikke, at man ikke kan gøre det. Jeg siger bare, at vi skal vide, hvad der skal ske bagefter, siger Morten Østergaard.

FAKTA: Danskere træner irakere til at drive Islamisk Stat ud

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), R-leder Morten Østergaard, Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl har besøgt Al Asad-basen i Irak, hvor knap 200 soldater er udstationeret.

* De danske soldater står for at træne irakiske soldater til at bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat.

* Danskerne træner og arbejder sammen med al Furat-brigaden, som har samlet flere hundrede krigere fra mere end 20 forskellige stammer.

* Brigaden er den første, der på den måde forener lokale fra flere stammer i Irak for at bekæmpe Islamisk Stat.

* Det er meget forskelligt, hvor meget erfaring de har på forhånd. Nogle er civile, andre er betjente eller tidligere soldater.

* Soldaterne består af sunnimuslimer fra Anbar-provinsen. Danske soldater træner, rådgiver og uddanner dem på al Asad-basen i samme provins.

* Danmark har været med til at træne og rådgive 7000 irakere og leverer et træningsbidrag og uniformer, mens USA leverer våben.

* Irakerne bliver på få måneder uddannet i våbenbrug, nærkamp, førstehjælp, IED (improviserede bomber) og krigens love af danske soldater.

* Derefter er det meningen, at de skal vende tilbage til deres hjemsted i Anbar-provinsen, hvorfra de skal fordrive Islamisk Stat.

* På sigt kan det blive nødvendigt at trænge ind i Syrien, hvis militante fra Islamisk Stat gemmer sig bag landegrænsen.

* Oberst Mohammad Hami Moussa står i spidsen for brigaden.

Kilder: Forsvaret, U.S. Central Command.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen