Danmark køber test for 60 millioner: Indien kalder den upålidelig

Danske Regioner har brugt millioner på en kinesisk antistoftest, som Indien har skrottet og kalder upålidelig

Testtelte skyder i øjeblikket op landet over. Danmark vil nu teste langt flere end hidtil. (Arkivfoto). Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Testtelte skyder i øjeblikket op landet over. Danmark vil nu teste langt flere end hidtil. (Arkivfoto). Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Over hele landet kan tusindvis af danskere snart få en antistoftest, der skal vise, om de har været smittet med coronavirus.

Men den dyrt indkøbte test er ifølge Indien upålidelig, og landet har derfor skrottet den.

Det skriver Politiken.

De indiske sundhedsmyndigheders vurdering af testen, som Danmark har indkøbt for 60 millioner kroner, giver anledning til panderynker, siger Henrik Ullum, der er professor ved Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet, til Politiken.

Han mener dog ikke umiddelbart, at der er grund til at returnere den kinesiske antistoftest, der har navnet Livzon.

- Man kan kun bruge den til at få stillet en vis grad af nysgerrighed og få et fingerpeg om, hvorvidt man har været inficeret eller ej.

- Men man kan ikke bruge testen til at regulere sit liv. Der mangler vi stadig viden. Men det gælder også flere andre antistoftest, siger Henrik Ullum til Politiken.

Det er de danske regioner, der har indkøbt de kinesiske test, som onsdag er blevet sendt ud til hver region.

Regionerne har i fællesskab købt 400.000 Livzon-test, mens yderligere 1.000.000 test er på vej, skriver Politiken.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at testens sensitivitet kun er på 77 procent, hvilket er for lavt til, at instituttet vil bruge den.

- Testen er stadig brugbar, selv om den har nogle usikkerheder, og den blev købt ind i en situation, hvor der var rigtig stor efterspørgsel på test, siger formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) til Ritzau.

Hun vil ikke afvise, at den kan erstattes af en anden og bedre test, når sådan en er tilgængelig.

Regionen havde allerede lagt en ordre på nogle bedre antistoftest. Ifølge formanden er de strandet et sted mellem Kina og Holland, og der er ingen udsigt til, at Danmark får dem.

Danmark fik i stedet en anonym donation på 100.000 test af mærket Livzon, hvorefter der blev købt store partier.

- I en situation hvor vi havde fået en donation på 100.000 test, ville det være mærkeligt, hvis vi ikke havde taget dem i brug og mærkeligt, hvis vi ikke havde kigget på at få flere af dem, siger hun.

Statens Serum Institut har i stedet for Livzon købt den mere sikre kinesiske test Wantai. SSI er dog endnu ikke klar til at bruge den i større skala herhjemme.

Rigshospitalet og Novo Nordisk arbejder desuden på at udvikle en dansk antistoftest, som ifølge professor på Rigshospitalet Peter Garred er mere fleksibel end andre test på markedet.

Hvis antistoftesten viser sig at fungere, kan Danmark blive selvforsynende og producere flere millioner test, sagde Peter Garred til Ritzau i sidste uge.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+