Danmark modtager langt færre vacciner end lovet i næste uge

Sundhedsstyrelsen modtager i denne uge færre vacciner end først lovet fra leverandøren BioNTech-Pfizer. Det får konsekvenser

Foto: Dado Ruvic
Foto: Dado Ruvic
Følg Samfund

Vaccinationsprogrammet for danskerne kommer ikke til at gå helt planmæssigt.

I denne uge kan BioNTech-Pfizer nemlig ikke levere det antal doser, de ellers havde lovet.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vaccinationen af danskerne går ellers strygende. Lige nu har vi i Danmark vaccineret flere end i noget andet EU-land. Hovedparten af landets plejehjemsbeboere er for eksempel allerede blevet vaccineret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Henover det danske land er mange ældre allerede blevet vaccineret. Nu kommer der lidt skår i glæden, da leverandøren BioNTech-Pfizer har meddelt, at Danmark i denne uge kun vil modtage halvdelen af de lovede doser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Henover det danske land er mange ældre allerede blevet vaccineret. Nu kommer der lidt skår i glæden, da leverandøren BioNTech-Pfizer har meddelt, at Danmark i denne uge kun vil modtage halvdelen af de lovede doser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

Kan levere halvt så mange doser
Tirsdag har BioNTech-Pfizer meddelt Sundhedsstyrelsen, at de i denne uge kun kan levere halvt så mange doser end først lovet. De næstkommende uger vil fordelingen ligeledes være ujævn, hvilket også resulterer i et formindsket antal leverede vacciner end først antaget.

'Vi er virkelig kede af at blive bragt i denne situation. Det sker på et meget afgørende tidspunkt, hvor vi både står over for at skulle tage fat på nye målgrupper, særligt de allerældste, og hvor vi samtidig skal til at tilbyde borgerne det andet stik, som vi har lovet', siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Artiklen fortsætter under videoen ...

WHO's epidemiolog Maria Van Kerkhove, om hvorfor vaccinen er det bedste våben i kampen mod coronaen.
 

Den nye udmelding fra Sundhedsstyrelsen kommer også til at få konsekvenser for, hvordan vaccinationerne kommer til at blive prioriteret.

Flere personalegrupper vil blandt andet ikke blive inviteret til deres første stik.

'Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Vi prioriterer derfor at tilbyde andet stik til de borgere på plejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53. Derudover er der nogle borgere, som allerede har bestilt vaccinationstid i næste uge, som så vidt muligt også vil blive vaccineret. Vi vurderer herudover i starten af næste uge, om der vil være overskydende doser til andre målgrupper,' fortæller Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind