Danmark sender Christina hjem: Nu er Casper alene med baby på to måneder

- Jeg må jo tale med sundhedsplejersken om, hvordan jeg nu skal give hende mad, siger Casper Olesen, efter han er blevet alene med sin to måneder gamle datter

Mandag aften sagde Casper Olesen og Christina Maramba farvel til hinanden i Billund Lufthavn. Privatfoto
Mandag aften sagde Casper Olesen og Christina Maramba farvel til hinanden i Billund Lufthavn. Privatfoto

31-årige Casper Olesen, Videbæk, har mandag aften sagt farvel til sin kone, Christina Maramba, som er blevet sendt af sted til Filippinerne på en enkeltbillet.

Udlændinge- og Integrationsministeriet mener ikke, at der er plads til Christina i Danmark. Trods ægteskab og fælles datter på to måneder har parret fået afslag på familiesammenføring.

- Det kommer helt bag på mig, siger Casper Olesen til Ekstra Bladet.

Parret søgte om sammenføring 7. december et par uger efter, at de var blevet gift. 14. marts fødte Christina datteren Sofia. Sofia er blevet i Danmark sammen med Casper, som nu skal finde et alternativ til amning og til at være sammen med mor.

- Det må jeg tage med sundhedsplejersken. Det hele er gået så hurtigt, så vi har ikke rigtig haft tid til at starte op med modermælkserstatning, siger Casper Olesen.

Boligforhold er årsag
Det var i onsdags, at parret fik besked fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at Christina Maramba ikke kunne blive i Danmark. Hun kom til landet i april 2016 som aupair. Næsten med det samme traf hun Casper, og de to har været i forhold, mens hun boede hos sin aupairfamilie.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mor og datter er blevet skilt ad, efter at Christina har valgt at rejse hjem til Filippinerne oven på et afslag på familiesammenføring. Privatfoto
Mor og datter er blevet skilt ad, efter at Christina har valgt at rejse hjem til Filippinerne oven på et afslag på familiesammenføring. Privatfoto
 

Da de to blev gift 25. november og Christinas kontrakt med aupairfamilien udløb, flyttede hun ind sammen med Casper, som bor i en lejlighed over sine forældre.

Det er netop boligforholdene, som gør, at de to har fået afslag på familiesammenføring, fremgår det af afslagsskrivelsen.

Far ejer bolig
Casper Olesen råder ikke selv over sin egen bolig som enten ejer eller lejer, og det er en betingelse, fremgår det af loven.

'Ved afgørelsen har vi lagt vægt på, at det er din ægtefælles far, der står anført som lejer på kontrakten for boligen. Det er dermed ikke dokumenteret, at din ægtefælle enten er ejer, lejer eller andels- eller anpartshaver og råder over brugsretten til boligen', lyder det i afslagsskrivelsen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Hvorfor har I ikke gjort noget ved det for længe siden?

- Vi har ikke været klar over, at reglerne var på den måde. Vi har fortolket det som om, at det var vores egen bolig med egen indgang og så videre. Havde vi været klar over, at vi risikerede afslag på familiesammenføring på grund af den omstændighed, havde vi gjort noget ved det, siger Casper Olesen.

Truede med indrejseforbud
Casper Olesen undrer sig over processen, når der søges om familiesammenføring. På ganske få måneder er sagen blevet behandlet. Og da først der faldt en afgørelse, blev Casper og Christina opmærksomme på nogle ubehagelige konsekvenser, hvis ikke Christina blev sendt af sted med det samme.

- Jeg fik afslaget, da jeg kom hjem fra arbejde i onsdags. Af afgørelsen fremgik det, at Christina skulle rejse senest mandag 14. maj, hvis ikke hun skulle risikere at få indrejseforbud i Schengen-landene i to år. Derfor var der ikke noget alternativ til at undlade at sende hende af sted, siger Casper Olesen til Ekstra Bladet.

Det er ellers ikke, fordi de to ikke har forberedt sig på så mange andre områder.

Nægter at flytte til Filippinerne
Casper Olesen har sat 55.000 kroner til side på en spærret konto. Og han har skrevet under på, at han er ansvarlig for forsørgelsen af Christina de næste otte år, fortæller han til Ekstra Bladet.

- Christina vil gerne Danmark. Hun vil gerne danske traditioner. Og hun forberedte sig også på en dansktest, hun skulle have været til om et halvt år. Det virker underligt, at man ikke tager højde for det, siger Casper Olesen.

Kunne du ikke rejse til Filippinerne og fortsætte familielivet dér?

- Jeg har været værkfører i samme virksomhed i 13 år. Jeg ville ikke kunne få job dernede. Christina er uddannet jordemoder og står til en månedsløn på 2000 kroner på Filippinerne. Hun vil ikke kunne forsørge mig og Sofia, siger Casper Olesen.

- Ud over min bekymring for Sofia, som nu mister tilknytning til sin mor, er min største bekymring, at der ikke er nogen til at tage imod Christina, når hun kommer til Filippinerne. Hun vil da være helt alene med savnet til sin datter og ægtefælle, siger Casper Olesen. som fortæller videre, at det heller ikke har været en mulighed at sende Sofia af sted med sin mor.

- Hun har ikke døbt og har derfor ikke noget pas. Vi har ikke kunnet nå at lave et pas til hende på de få dage, som der er gået siden afslaget er kommet, siger Casper Olesen.

Casper Olesen og Christina Maramba har mulighed for at klage over afgørelsen til Udlændingenævnet. Det hævder parret, at de har forsøgt at gøre mandag. Dog uden at det har fået opsættende virkning for Christina Marambas mulighed for at forblive i Danmark under klagesagens behandling.

Sådan lyder begrundelsen for afslag

Efter vores vurdering er boligkravet ikke opfyldt, da din ægtefælle ikke råder over sin egen selvstændige bolig af en rimelig størrelse indtil mindst halvandet år efter det tidspunkt, hvor du indgav ansøgning om opholdstilladelse.

Ved afgørelsen har vi lagt vægt på, at det er din ægtefælles far, der står anført som lejer på lejekontrakten for boligen. Det er dermed ikke dokumenteret, at din ægtefælle enten er ejer, lejer eller andels- eller anpartshaver og råder over brugsretten til boligen eller en del af boligen.

Vi har ydermere vurderet, at der ikke er ganske særlige grunde, som taler for, at du alligevel kan få opholdstilladelse.

Det forhold, at du og din ægtefælle har et fællesbarn født den 14. marts 2018 kan ikke føre til en ændret vurdering. Vi har herved lagt vægt på, at barnet ikke har opnået en sådan selvstændig tilknytning til Danmark, at du kan meddeles opholdstilladelse på baggrund heraf.

Vi kan oplyse, at fælles børn, der bor hos den herboende ægtefælle, efter vores praksis først efter 6 til 7 års sammenhængende fast lovligt ophold i Danmark, anses for at have opnået en sådan selvstændig tilknytning til landet, at meddelelse af afslag på opholdstilladelse vil have så væsentlige konsekvenser for børnene, at de almindelige betingelser for ægtefællesammenføring kan fraviges. Det er en forudsætning, at børnene er velintegrerede, gennem længere tid har gået i dansk institution/skole og har en sproglig tilknytning til Danmark.

Vi har ved afgørelsen endvidere lagt vægt på, at der ikke i sagen foreligger øvrige oplysninger om, at din ægtefælle ikke har mulighed for at indrejse og tage ophold sammen med dig i Filippinerne for at udøve jeres familieliv dér.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

910 kommentarer
Vis kommentarer