Danmark sender omkring 55 soldater til Afghanistan

Styrken af danske soldater til bevogtning, sikring og transport fordobles i den afghanske hovedstad, Kabul

Omkring 55 soldater skal sendes til Afghanistan. foto: Niels Hougaard/Polfoto
Omkring 55 soldater skal sendes til Afghanistan. foto: Niels Hougaard/Polfoto

Efter en anmodning fra USA sender Danmark i løbet af kort tid 55 ekstra soldater af sted til Afghanistan, hvor de i hovedstaden Kabul skal varetage sikrings-, bevogtnings- og transportopgaver. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen har på forhånd sikret sig et politisk flertal bag oprustningen, som formelt forventes godkendt på torsdag under et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn.

Det sker i forlængelse af, at USA selv vil sende yderligere 4000 soldater af sted til det krigshærgede land.

Så meget koster det
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil det øgede danske bidrag give årlige meromkostninger på 35 millioner kroner.

Der er tale om en udvidelse af den eksisterende styrke på 97 danske soldater, der som en del af en Nato-mission træner afghanske sikkerhedsstyrker og varetager transport og sikringsopgaver i Kabul.

Regeringen har valgt at imødekomme USA's anmodning med en fordobling af det såkaldte sikrings- og eskortebidrag, som bistår Nato og allierede ved at transportere blandt andet rådgivere og undervisere rundt i hovedstaden.

Bidraget består i dag af cirka 30 danske soldater plus støttefunktioner. Nu udsendes yderligere en deling soldater, og med de nødvendige støttefunktioner medfører det en forventet udvidelse på cirka 55 mand.

Selv om Dansk Folkeparti er skeptisk over for oprustningen og mener, at Vesten har tabt krigen i Afghanistan til Taliban, har partiet valgt at sige ja til et øget bidrag.

- Det er et meget nølende og tøvende ja til at udvide den eksisterende indsats, og det har været en meget, meget svær beslutning for os.

- Vi mener ikke, at der skal ske yderligere optrapning i Afghanistan, siger Søren Espersen (DF), formand for Udenrigspolitisk Nævn, til Jyllands-Posten.

Støtte fra Socialdemokratiet
Danmark trak i 2014 alle kampsoldater hjem fra krigen, der har kostet 43 danske soldater livet, mens hundredvis er blevet såret. Og DF vil ikke sende kampsoldater til Afghanistan igen.

Socialdemokratiet støtter også udsendelse af flere soldater, som kan være med til at stabilisere situationen.

- Det handler jo ikke om, at vi skal have kampsoldater derned. Vi skal først og fremmest køre vip-kørsel i Kabul, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) til Jyllands-Posten.

Der er på ingen måde tale om en ufarlig opgave for de danske soldater. Kabul er på det seneste blevet ramt af flere angreb.

For tre uger siden mistede 150 personer livet under et af de blodigste terrorangreb i den snart 16 år lange krig mod Taliban og andre grupper.

I den seneste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste betegnes angrebstruslen i Kabul som høj.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.