Danmark splittet: Her dør de først

Tænk dig om, når du vælger, hvor du skal bo. I Rudersdal kan du nemlig leve fem år længere end på Lolland

Rygning, kost, motion, indkomst og lav uddannelse er bare nogle af grundene til, at man i gennemsnit dør først på Lolland, mener eksperter (Foto: Per Rasmussen).
Rygning, kost, motion, indkomst og lav uddannelse er bare nogle af grundene til, at man i gennemsnit dør først på Lolland, mener eksperter (Foto: Per Rasmussen).

77 år.

Så gammel kan du forvente at blive, hvis du slår dig ned på Lolland. Men bevæger du dig bare 165 kilometer nord på til Rudersdal, kan du nyde dit otium meget længere.

Nye tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Ekstra Bladet, viser nemlig, at forskellen på middellevetiden mellem den kommune, hvor man bliver ældst, og den kommune, hvor man stiller træskoene først, er hele fem år.

Og ser man på forskellene mellem kommunerne, har Danmark stået stille de seneste 10 år. Tilbage i 2007 var forskellen også fem år, med nordsjællandske Rudersdal i spidsen og København i bunden - stærkt efterfulgt af Lolland.

Spørger man Knud Juel, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, står udviklingen ikke til at vende foreløbigt.

- Hvis der endelig er sket noget i befolkningssammensætningen, så er den blevet mere ekstrem. Hvis der er en tendens til, at de sundeste flytter væk fra Lolland, så vil forskellen blive ved med at være der. Det er ikke en forskel, der forsvinder ved bare at vente ti år, vurderer han over for Ekstra Bladet.

’Enorm forskel’

Forskellen på levetiden mellem de to kommuner handler særligt om sammenhænge mellem uddannelsesniveau og livsstil med hensyn til, hvor meget der ryges, spises og trænes, mener Knud Juel

- Det er næsten ligegyldigt, hvad du måler på, så er forholdene helbredsmæssigt bedre blandt de højtuddannede og de bedre socialt stillede. Hvis du sammenligner Rudersdal og Lolland på det gennemsnitlige uddannelsesniveau, så er der en enorm forskel. Det er nok de to kommuner i Danmark, hvor man finder de største forskelle, siger han.

Og forskellen på uddannelsesniveauet er da også til at se. Mens der bor knapt 8000 personer med en lang videregående uddannelse i Rudersdal, bor der kun lige over 500 på Lolland.

Ifølge Bent Greve, professor i velfærd og ulighed, kan det skyldes, at der på Lolland bor langt flere førtidspensionister, end der eksempelvis gør i Rudersdal.

- Så vidt jeg husker, er hver femte, der bor på Lolland, førtidspensionister, der er uden for arbejdsmarkedet, har lav indkomst og dårlig uddannelse. Og så har det været muligt at anskaffe sig en billig bolig på Lolland. Det betyder så, at middellevetiden fortsat vil være lav dernede, siger han til Ekstra Bladet.

Løsning er vanskelig

Netop fordi forskellene skyldes livsstil og uddannelsesniveau, kan det være svært at få øje på en løsning, der ligger lige om hjørnet.

- Det er svært at sige, at man kan gøre meget andet end at skubbe folk til et sundere liv og opsøge de mere udsatte grupper. Vi er nødt til meget systematisk at forfølge en forebyggende indsats om at oplyse folk om, hvad der sikrer dem et godt og sundt liv, så de i mindre grad får brug for sundhedsydelser, forklarer Bent Greve.

Men selv om det kan være vanskeligt at ændre på uligheden blandt kommunerne, er den gennemsnitlige levealder ikke desto mindre steget i hele landet de seneste år. Landsgennemsnittet er i dag 80,1 år, hvor det for ti år siden var 77,3 år.

Konfrontation: 'Staten skævvrider Danmark'

Ekstra Bladet har konfronteret Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), med øens dårlige middellevetid.

Han fastslår, at det er kommunens mange førtidspensionister, der får øen til at sakke bag ud i statistikken.

- Det, der er problemet, er den demografiske sammensætning. En kontanthjælpsmodtager eller førtidspensionist lever lige så længe på Lolland som i Rudersdal. Der er bare langt flere på overførselsindkomster på Lolland end i andre kommuner.

Lolland har ligget i bunden af statistikken i næsten ti år, og ifølge Holger Schou Rasmussen skyldes det, at flere lavtlønnede og førtidspensionister flygter til Lolland, fordi boligpriserne er for høje i hovedstadsområdet.

- Man er jo på vej til at skævvride Danmark. Jeg har en forventning om, at der bliver større afstand mellem Rudersdal og Lolland, hvis man fortsætter det hjul, der kører, siger han til Ekstra Bladet.

- Kan Lolland kommune ikke selv gøre noget for at hjælpe de mange førtidspensionister?

- Vi gør lige så meget, som de gør i Rudersdal, for at sørge for, at de lever et sundere liv. Man skal i stedet sørge for en bedre balance i forhold til uligheden i Danmark, hvis man skal ændre middellevetiden. For eksempel skal der flere statslige arbejdspladser til Lolland, for de arbejdsgrupper lever længere end førtidspensionister.

- Som jeg hører dig sige det, er det alle andre, der skal tage ansvar?

- Prøv nu at hør her. Der er forsvundet 600 statslige arbejdspladser fra Lolland siden kommunesammenlægningen. Det er beslutninger, der er truffet udefra.

- Så du mener, det er et problem, hele Danmark skal tage hånd om?

- Det er befolkningssammensætningen, der er afgørende for, hvor længe man lever i gennemsnit. Hvis man bliver ved med at rykke rundt på arbejdspladserne, bliver områderne mere polariserede, og så betyder det en større forskel i den gennemsnitlige levetid.

140 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere